Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2017,
22.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije grozljivka Cannes Liffe film televizija TViN David Robert Mitchell Maika Monroe

Torek, 5. 9. 2017, 22.38

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Zlo za petami (It Follows)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zlo za petami (It Follows)

Tesnobna in napeta psihoseksualna grozljivka kot metafora negotovosti in strahov, ki tarejo mladostnike ob njihovem prvem stiku s spolnostjo. Eden najbolj hvaljenih predstavnikov tega žanra zadnjih let!

ZDA/2014/95 min.
Režija: David Robert Mitchell
Igrajo: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Daniel Zovatto, Jake Weary, Olivia Luccardi, Lili Sepe
Žanr: Misteriozna grozljivka
Ocena IMDb: 6,9/10 │ Rotten Tomatoes: 96%

Za devetnajstletno Jay bi morala biti jesen predvsem čas za novo šolsko leto, fante in konce tedna ob bližnjem jezeru. Toda po na videz nedolžni spolni izkušnji jo začnejo preganjati grozljive prikazni.

Nekdo ali nekaj jo zasleduje, prevzema lahko podobe popolnih neznancev ali najbližjih oseb, predvsem pa ne odneha. Medtem ko grožnja postaja vse bolj vidna in telesna, morajo Jay in njeni prijatelji najti način, kako ubežati zlu, ki jim je vztrajno za petami.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Obdukcija neznanke (The Autopsy of Jane Doe)

"S spolnostjo, kot jo vidim in kot sem jo želel podati v delu Zlo za petami, se začne preganjavica, vendar je tudi način preživetja.

Torej ni tako preprosto kot uporaba spolnosti za počastitev tistih starih grozljivk ali referenca nanje, na grozljivke, da se dobro razumemo, ob katerih sem odraščal in jih obožujem.

V mojem filmu je spolnost edini način preživetja in to se mi je zdelo nekaj novega. V grozljivki tega do zdaj še nisem zasledil." David Robert Mitchell, režiser in scenarist filma


Zlo za petami (It Follows) | Foto:


"To je v vseh pogledih inteligenten in domiseln film, poln fascinantnih implikacij, in bolj ali manj sanje vsakega sodobnega ljubitelja grozljivk." Tim Robey, The Telegraph


"Kljub zelo konceptualnim nameram Zlo za petami nikoli ne zaide predaleč s poti čistokrvne groze. Mitchell napolni številne prizore z natanko odmerjenimi šoki, ko to bitje vsakič znova plane iz sence in si nadene povsem nepričakovano podobo, kar z vso silo podkrepi tudi filmska glasba." Eric Kohn, Indiewire


"Skoraj nemogoče je z besedami opisati zloveščo napetost Zla za petami: ta film mojstrsko izrablja tišino, živečo v sencah mračnih zatišij med krvavimi prizori ubijanja, ki odmerjajo tempo običajnim slasherjem." Tom Huddleston, Time Out London


"Grozljivka, ki vas bo še tedne preganjala pri belem dnevu. Vsak kader Zla za petami je prežet z brezimno grozo." Matt Glasby, Total Film


"Srhljiv, napet in nepopustljiv film. Sijajno narejena nizkoproračunska grozljivka se zavestno poigrava z zakonitostmi žanra, a svojemu občinstvu pri tem nikoli ne pomežikne, zaradi česar deluje osvežujoče resno in zato še toliko bolj pretresljivo." David Rooney, The Hollywood Reporter


Zlo za petami (It Follows) | Foto:


Zanimivosti:

• Zamisel za film izhaja iz ponavljajoče se nočne more, ki je Davida Roberta Mitchella tlačila v otroštvu in v kateri ga je nekaj zasledovalo, scenarij pa je avtor napisal v enem samem tednu.

• Film je, tako kot Mitchellow celovečerni prvenec The Myth of the American Sleepover (2010), mednarodno premiero doživel v prestižni sekciji Teden kritike na festivalu v Cannesu, prikazali pa so ga tudi na Liffu.

• Avtor filma je dejal, da so na njegov izdelek najbolj vplivale grozljivke Georgea A. Romera in Johna Carpenterja.

• Zlo za petami je ena od najbolj kritiško hvaljenih grozljivk zadnjih let. Film ima na spletnem agregatu filmskih kritik Rotten Tomatoes povprečno oceno 8,1, pozitivno pa ga je ocenilo kar 220 od 228 kritikov.


 Napovednik filma Zlo za petami:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte