Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
10.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino francoski film Cannes Catherine Deneuve Emmanuelle Bercot Telekom Slovenije televizija film

Torek, 29. 11. 2016, 10.14

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Z dvignjeno glavo (La tête haute/Standing Tall)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Z dvignjeno glavo

Francoska diva Catherine Deneuve v ganljivi drami, ki zagovarja misel, da družba nima pravice obupati nad nobenim izmed svojih mladostnikov, zlasti ne nad tistimi najbolj nasilnimi in "brezupnimi". Uvodni film lanskega Cannesa.

Francija/2015/114 min.
Režija: Emmanuelle Bercot
Igrajo: Catherine Deneuve, Rod Paradot, Benoît Magimel, Sara Forestier, Diane Rouxel, Anne Suarez
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 7,1/10

Malony, ki ga je pri šestih letih zapustila mama, kot najstnik postane redni obiskovalec sodišča za mladoletne. Okoli njega počasi raste nadomestna družina: sodnica Florence, ki se bliža upokojitvi, in vzgojitelj Yann, ki je imel tudi sam težko otroštvo. Oba mu z veliko predanosti, potrpljenja in ljubezni pomagata najti pravo pot.


"Kako bomo rešili družbo, če ne z izobraževanjem, in sicer v širšem smislu besede? Pravno varstvo mladoletnikov temelji na ideji, da ni za otroka nič zapisano v kamen ter da je pot navzdol s pomočjo vzgojnih in podpornih programov mogoče zaustaviti.

Kako pri tem ne obupati, saj se rezultati pokažejo počasi, če sploh se? Prav to je tema mojega filma." Emmanuelle Bercot, režiserka in soscenaristka filma



Z dvignjeno glavo | Foto:


Izjave kritikov:

"Z Dvignjeno glavo je film o upanju. Vztraja pri nemoderni misli, da so tudi predstavniki avtoritete lahko pozitivni liki." Peter Bradshaw, The Guardian

"Resen primerek socialnega realizma, ki se loteva enako resnega vprašanja: kako se lahko kot družba na najboljši način spoprimemo s skrajno odtujenimi in prestopništvu zapisanimi mladostniki." Geoff Andrew, Sight & Sound

"Sporočilo filma se nazadnje izkaže za bolj spodbudno, kot bi pričakovali iz začetnih prizorov. Bercotova preudarno pokaže, da rešitve ne prinesejo nujno niti sistem niti osebne vezi, pač pa neprecenljiva kombinacija obojega." Jordan Mintzer, The Hollywood Reporter


Zanimivosti:

• Film je odprl 68. festival v Cannesu, francoska filmska akademija pa ga je nagradila s cezarjema za najobetavnejšega igralca (Rod Paradot) in najboljšega stranskega igralca (Benoît Magimel).

Režiserka filma Emmanuelle Bercot je kariero začela kot igralka. | Foto: Režiserka filma Emmanuelle Bercot je kariero začela kot igralka. • Režiserka Emmanuelle Bercot je s Catherine Deneuve sodelovala že pri njenem prejšnjem celovečercu – komični drami Bettie gre (2013).

• Režiserka je znana po tem, da rada sodeluje z naturščiki. Rod Paradot, ki igra mladega prestopnika, je pred snemanjem filma obiskoval poklicno šolo, kjer se je uril za mizarja. Prav tako večina mladinskih svetovalcev v filmu opravlja ta poklic tudi v resničnem življenju.

• Tako režiserka kot soscenaristka sta med snovanjem filma opravljali pripravništvo na sodišču za mladostnike v Parizu.

Napovednik filma Z dvignjeno glavo:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte