SiolNET. Trendi Film in TV
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Vrnitev domov (Gui ali/Coming Home)

0

termometer

 | Foto:

Epska ljubezenska zgodba iz časa prelomnih političnih dogodkov, s katero se je velikan kitajskega filma Zhang Yimou (Dvigni rdečo svetilko, Hiša letečih bodal, Heroj) po dobrem desetletju snemanja akcijskih uspešnic vrnil k intimnim človeškim zgodbam.

Kitajska, Francija/2014/105 min.
Režija: Zhang Yimou
Igrajo: Li Gong, Daoming Chen, Huiwen Zhang, Tao Guo, Chun Li, Ni Yan, Jia-yi Zhang, Peiqi Liu
Žanr: Zgodovinska romantična drama
Ocena IMDb: 7,3/10

Lu Yanshi in Feng Wanyu sta predan zakonski par, ki se mora ločiti, ko Luja kot političnega zapornika pošljejo v delavsko taborišče. Feng v istem času doživi nesrečo, v kateri se hudo poškoduje in izgubi spomin.

Ko Luja v zadnjih dneh kulturne revolucije vendarle izpustijo domov, ga žena ne prepozna in še vedno čaka njegovo vrnitev. Lu tako postane tujec v lastnem domu, a je odločen, da bo obudil njuno skupno preteklost in ženi pomagal vrniti izgubljene spomine.


Vrnitev domov | Foto:


"Take vrste film je zelo težko ustvariti. Posneti ga je treba v stanju spokojnosti. Če bi samo za trenutek pomislil na prednosti in koristi, bi zašel z začrtane poti. Zato mi film pomeni vrnitev v prejšnje čustveno stanje in zrelejši pristop k ustvarjalnosti." Zhang Yimou, režiser filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Trgovski potnik (Forushande/The Salesman)

"Film je v svojem prikazu običajnih ljudi, ki so jih zaznamovali politični pretresi, izjemno ganljiv; ta oda temeljnim vrednotam, ki preživijo celo v takšnih grozljivih okoliščinah, ima epsko razsežnost, ki v spomin prikliče še eno veliko zgodovinsko romanco – Doktorja Živaga." Maggie Lee, Variety


Vrnitev domov | Foto:


Zanimivosti:

Zhang Yimou je leta 1988 je z Rdečim klasjem zmagal na festivalu v Berlinu in kitajskemu filmu odprl vrata na Zahod. Od tedaj je vodilno ime novega kitajskega vala, saj je z vsakim filmom osvajal najpomembnejše festivalske nagrade.

Če so bili njegovi zgodnejši filmi – Rdeče klasje (1987), Dvigni rdečo svetilko (1991), Niti eden manj (1999) in Pot domov (1999) – tankočutne, socialno ozaveščene in realistične drame, ga je pred desetletjem zaneslo v manj politične in bolj ekstravagantne žanrske vode.

Priljubljenost množic je požel s tehnično brezhibnimi izdelki, kot so Heroj (2002), Hiša letečih bodal (2004) in Prekletstvo zlate rože (2006), režiral pa je tudi slovesnosti ob odprtju in zaprtju olimpijskih iger v Pekingu.

Zhang Yimou se je s filmom Vrnitev domov – priredbi romana The Criminal Lu Yanshi priznane kitajske avtorice Geling Yan – vrnil k intimnim človeškim zgodbam in svoji dolgoletni muzi, legendarni Gong Li.

Lani je z Mattom Damonom posnel še akcijski fantazijski spektakel Kitajski zid, vendar film ni upravičil visokih pričakovanj.

Napovednik filma Vrnitev domov:

[video: 63382 / Vrnitev domov (Gui ali/Coming Home)]

Vrnitev domov (Gui ali/Coming Home)

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin