SiolNET. Trendi Film in TV
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vloga za Emo, film za dve generaciji

3

termometer

Živi svoje sanje, tukaj in zdaj! je ključno sporočilo novega slovenskega filma Vloga za Emo, ki je nastal po knjižni predlogi MotivAkcija za mlade, avtorja Smiljana Morija in Mateje Zorko.

V filmu režiserja Alena Pavšarja in scenaristke Mateje Zorko bomo lahko videli veliko število znanih obrazov, v glavnih vlogah pa nastopajo celjski srednješolci.

"Življenje je nepredvidljivo in takšnega scenarija si ni želel nihče, niti ga ni pričakoval; zakaj se je to zgodilo, si je težko razložiti," je po tragični smrti glavne igralke, 17-letne Lare Safran, povedal Smiljan Mori.

Tragična nesreča, ki se je zgodila ob nedavnih poplavah, je film nedvomno zaznamovala in po besedah ustvarjalcev še okrepila sporočilo filma.

"Ko sva se po tragediji pogovarjala s Smiljanom, sem bila povsem iz sebe. Nič več ni imelo smisla, film se mi je zazdel povsem brez pomena. Spraševala sem se, kaj naj zdaj rečem mladim. Pa me Smiljan spomni, da je Lara živela svoje sanje – tukaj in zdaj in da je to sporočilo filma ter da je to tudi sporočilo načina, kako smo film sploh naredili. Kar zagledala sem jo pred seboj, kako mi 'žuga', da moramo film pokazati svetu, da moramo njeno delo končati, živeti in delati še zanjo," se spominja scenaristka Mateja Zorko.

Film govori o življenju sodobnih najstnikov, ki se soočajo s težavami v šoli, s starši, z ljubezenskih hrepenenjem in odtujenostjo, ki vodi k pomanjkanju vrednot. Približa nam vsakdan srednješolcev, ponuja vpogled v ljubezensko življenje, težave in odraščanje današnje mladine.

"V bistvu je sporočilo filma še toliko močnejše – živi na polno – v tem trenutku in zdaj, ob tem pa živi svoje sanje. Ravno s tem filmom želimo mladim sporočiti, da ne smejo obupati, da se morajo znati pobrati, ko jim ne gre vse po načrtih, da morajo nenehno sanjati in si postavljati nove sanje in cilje. Da morajo najti tisto komunikacijo s starši, da morajo pozitivno vplivati na svet; se naučiti še veliko vrednot, kot so: prevzemati odgovornost za svoja dejanja, postavljanje ciljev, sodelovanja, prijateljstva, komunikacije," dodaja Smiljan Mori.

Glavne zvezde filma so dijaki

Večji del snemalnega procesa je potekal v Šolskem centru Celje, pod režijsko taktirko Alena Pavšarja, levji delež k filmu pa so pred in za kamero prispevali dijaki.

Ema, ki jo je uspešno odigrala Lara, je srednješolka, ki se po spletu naključij znajde v navidezno breizhodnem položaju. Skupaj z novo prijateljico odkrivata svet najstniške svobode. Brezciljno tavanje pa naključno prekine avdicija za nove člane šolske televizije, ki Lari odpre povsem nov svet. Tudi s pomočjo spodbudne učiteljice in nove simpatije Ema odkriva svoje talente in najde svojo "vlogo" v življenju.

Glavne zvezde filma so nedvomno mladi srednješolci iz Celja, med njimi tudi Slavica Mikač in Jan Pusavec, ki so lanske počitnice v celoti posvetili snemanju filma, pri katerem je sodelovalo več kot 250 ljudi.

Mateja Zorko, scenaristka: "To, da so pri filmu sodelovali tudi dijaki Šolskega centra Celje, je unikum v Sloveniji, verjetno pa tudi širše. Vsak profesionalec je dobil tudi svojega asistenta, dijaka. S tem smo jim omogočili edinstveno praktično izkušnjo. Okoli 40 dijakov se je odločilo, da bodo čas počitnic namesto morju namenili filmu."

V filmu so nastopili tudi znani slovenski igralci Tina Gorenjak, Vojko Belšak, Alida Bevk in Rok Vihar, manjši vlogi pa sta prevzela tudi glasbenik Zlatko Čordić in pisateljica Manca Košir.

MotivAkcija za mlade

Scenarij za film je nastal po knjižni predlogi MotivAkcija za mlade, uspešnega poslovneža in motivatorja Smiljana Morija, ki mu je scenaristka Mateja Zorko, sicer svetovalna delavka, dodala zgodbe, s katerimi se dnevno srečuje v šoli.

Smiljan Mori: "Ko sem začel pisati in sestavljati knjigo, niti naslov niti film nista bila v mislih. Nisem vedel, da bo iz knjige nastal film, s čimer želim povedati, da nam za svoje cilje ni treba vedno vsega vedeti vnaprej in niti kako jih bomo dosegli, ampak da se nekateri cilji kar spontano odvijejo. Mladim bi rad predal 7 pozabljenih vrednost, ki so zelo pomembne zanje in za starejše generacije; to so: ljubezen, prijateljstvo, odgovornost, odpuščanje, zmagovanje, sodelovanje, smisel. Knjigo sem želel napisati kot priročnik za doseganje uspeha za starše in za mladostnike."

"Filma smo se lotili optimistično, skoraj naivno, z noro strastjo, željo, da naredimo nekaj povsem drugačnega, da uresničimo sanje mnogih in dokažemo, da zmoremo. Z režiserjem Alenom Pavšarjem sva ves čas vedela, da greva na vse ali nič, v smislu, da ne bomo delali amaterskega filma, temveč film, ki bo na rednem sporedu kinematografov. Potem se je začelo vse sestavljati ... na Šolskem centru Celje so idejo podprli, dijaki so bili navdušeni in kar naenkrat smo se po letu dni priprav znašli sredi snemanja. Nešteto sanj se je zlilo v en sam cilj, zato nam je tudi uspelo. Ni ga denarja, ki lahko nadomesti takšno energijo, takšno strast," razlaga Mateja Zorko.

Predpremiera filma Vloga za Emo bo 22. oktobra v Kranju, premiera, ki se je bodo udeležili tudi ustvarjalci, bo v četrtek, 23. oktobra, v Celju, nato pa še v Kopru, Mariboru, Murski Soboti in Novem mestu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin