SiolNET. Trendi Film in TV
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Iranu protestirajo proti Berlinalu

1

termometer

Srebrni medved, ki ga je na Berlinalu prejel iranski režiser in scenarist Jafar Panahi, je v Iranu sprožil proteste proti organizatorju nemškega filmskega festivala.

Potem ko je iranski režiser in scenarist Jafar Panahi skupaj s Kambuzijo Partovim za film Parde (Spuščen zastor) na sobotni podelitvi v Berlinu prejel srebrnega medveda, je v ponedeljek v Iranu potekal protest proti organizatorjem berlinskega festivala. Iranski režim nadzira predvajanje filmov Kot je dejal direktor iranske kinematografske organizacije in predstavnik ministrstva za kulturo Javad Šamakdari, protestirajo proti organizatorjem festivala, ki bi "morali spremeniti svoje obnašanje". Po njegovih besedah "vsi vedo, da je treba za snemanje in pošiljanje filma v tujino imeti dovoljenje države". Poudaril je, da je snemanje takih filmov prepovedano, vendar naj bi bila islamska republika do zdaj popustljiva do tovrstnih nezakonitih dejanj.

Iranski režim ima namreč pravico odločati o tem, ali so iranski filmi lahko prikazani ali ne, odvisno od tega, kako portretirajo življenje in posameznike pod strogo islamsko vladavino.

Režiser Panahi v hišnem priporu, obtožen propagande proti iranski vladi Panahi je eden izmed svetovno najbolj znanih režiserjev iranskega novega vala. Pri ustvarjanju posebno pozornost posveča revnim, otrokom in ženskam. Marca leta 2010 so ga skupaj z ženo, hčerjo in več prijatelji aretirali, pozneje pa obtožili propagande zoper iransko vlado. Trenutno je v hišnem priporu, obsojen na šestletno zaporno kazen in 20-letno prepoved ukvarjanja s filmom.

Berlinskega festivala se je udeležil Partovi, ki je nagrado v Berlinu prevzel tudi v imenu Panahija, ki mu kljub pozivom nemške vlade iranske oblasti niso dovolile zapustiti države. Kot je poudaril, "je nemogoče ustaviti misleca in pesnika, saj njune misli povsod obrodijo sadove".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin