Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2017,
13.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Telekom Slovenije DKino družinski film animirani film Michaël Dudok de Wit film televizija Liffe Cannes oskarji studio Ghibli

Sreda, 13. 9. 2017, 13.25

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Rdeča želva (La Tortue rouge/The Red Turtle)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rdeča želva

Presunljiva, poetična animirana alegorija o večnem kroženju življenja, človekovi povezanosti z naravo ter globokih vezeh družine in ljubezni. Nominacija za oskarja za najboljši animirani celovečerec in posebna omemba žirije v canskem sklopu Posebni pogled.

Francija, Belgija, Japonska/2016/80 min.
Režija: Michaël Dudok de Wit
Film je brez dialogov.
Žanr: Animirana domišljijska pustolovščina
Ocena IMDb: 7,6/10 │ Rotten Tomatoes: 94 %

Moški se po brodolomu znajde na samotnem tropskem otoku, ki ga naseljuje le nekaj rakov in ptic. Na vsak način se poskuša vrniti domov, toda načrte mu vsakič prekriža orjaška rdeča želva, ki uniči možev splav. Ko mu nekega dne sledi na kopno, jo v besu potolče. A njeno telo se čez noč spremeni v mlado žensko.



"Film pripoveduje zgodbo na linearen in krožen način. S pomočjo časa upodablja njegovo odsotnost, tako kot lahko glasba poudari tišino. Govori pa tudi o realnosti smrti.

Človek je nagnjen k temu, da se upira smrti, se je boji in brani, kar je zdravo in naravno. Toda hkrati lahko dosežemo čudovito in intuitivno razumevanje, da smo čisto življenje in da nam ni treba kljubovati smrti. Upam, da film izraža to občutje." Michaël Dudok de Wit, režiser in avtor zgodbe


Rdeča želva | Foto:


"Hipnotična, brezdialoška Rdeča želva je basen tako preproste, tako čiste vrste, da se zdi, kot bi obstajala že na stotine let. Kot lesketajoča se morska črepinja, ki so jo brusile in gladile generacije pripovedovalcev." Peter Debruge, Variety


"Ljubezenska zgodba stoletja." Marcel Štefančič, jr., Mladina


"Tiha in pretanjena mojstrovina podob, ki vsaka zase nosijo pomen, skupaj pa izpovedujejo univerzalno resnico." Eric Kohn, IndieWire


"'Sem nežna duša, romantik. Rad jočem,' je lani v nekem intervjuju dejal de Wit. Vzemite to kot svarilo, ne pozabite robčkov." Isabel Stevens, Sight & Sound


"De Witovi ekipi je, ne da bi se trudila doseči fotorealizem, uspelo poustvariti gibanje s soncem obsijane morske vode, ritmično šelestenje listja, celo razliko v barvi med izpostavljenimi in potopljenimi granitnimi skalami na robu oceana. Zdi se, kot bi jim uspelo rotoskopirati celo naravo." Kristin Thompson, Observations on Film Art


Rdeča želva | Foto:


Zanimivosti:

Rdeča želva – brezdialoški animiran film, ki prepleta ročno risano in digitalno animacijsko tehniko – je prva mednarodna koprodukcija japonskega studia Ghibli, znamenitega producenta animejev, ki slovi po delih legendarnega soustanovitelja studia Hayaa Miyazakija.

• V Londonu živeči nizozemski animator in ilustrator Michaël Dudok de Wit je film, za katerega je začel leta 2006 na povabilo japonskega studia pisati scenarij, ustvarjal celih deset let.

Rdeča želva | Foto: Ker se je želel "izogniti estetiki potovalnih brošur", je tudi sam odpotoval na majhen otok v Sejšelih in tam nekaj časa živel z domačini. Hodil je na sprehode, opazoval okolico in posnel na stotine fotografij.

• De Witov presunljivi film Oče in hči je le leta 2001 prejel oskarja za najboljši kratki animirani film in velja za animirano klasiko.

Rdeča želva je bila premierno prikazana v canskem sklopu Posebni pogled, kjer je prejela posebno omembo žirije, nominirana pa je bila tudi za oskarja in evropsko filmsko nagrado za najboljši animiran celovečerec.

Film je na Liffu prejel nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov (FIPRESCI) in nagrado mladinske žirije Kinotrip.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Bučko (Ma vie de Courgette/My Life as a Zucchini)

Napovednik filma Rdeča želva:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte