Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 10. 2008,
10.16

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 16. 10. 2008, 10.16

8 let, 3 mesece

Predstavitev projekta Gazela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gazela je izbor najboljših hitro rastočih slovenskih podjetij, ki v letu 2008 poteka že osmo leto zapored, zadnja tri leta pod okriljem časopisne družbe Dnevnik.

V tem času se je tudi uveljavil kot največji poslovni dogodek v Sloveniji pa tudi kot motivacija za majhna in srednje velika podjetja. Kdo so gazele? Ameriški strokovnjak David Birch je pri raziskovanju, kako nastajajo nova delovna mesta v ZDA, ugotovil, da kar dve tretjini rasti zaposlenosti prispevajo podjetja z manj kot dvajsetimi zaposlenimi. Pozneje je analiziral življenjski cikel podjetij in jih razdelil na tri kategorije: miši, gazele in slone. Gazele je poimenoval dinamična podjetja, ki hitro rastejo, se bliskovito razvijajo, intenzivno zaposlujejo in so vedno korak pred konkurenco. Regijski izbor finalistov Izbor najboljših hitro rastočih podjetij Gazela je dvostopenjski. Sprva na šestih regijskih izborih (dolenjsko-posavska regija, osrednja Slovenija, savinjsko-zasavska regija, primorsko-notranjska, dravsko-pomurska regija, gorenjska regija) dobimo šest regijskih zmagovalcev, med katerimi na nacionalnem dogodku izberemo najboljše slovensko hitro rastoče podjetje – Slovensko gazelo leta.

Kako podjetje postane gazela? Verodostojnost izbora temelji na skrbno oblikovani in natančni metodologiji, nad katero bdi uredniško-metodološki tim. Pri izboru se poleg indeksa 5-letne rasti prihodkov od prodaje upošteva tudi dodano vrednost na zaposlenega in rast števila zaposlenih. Za vsako podjetje, ki se uvrsti v ožji izbor za regijsko gazelo, se preuči tudi bonitetno poročilo in opravi uredniški intervju.

Hitro rastoča podjetja na izbor ne morejo prijaviti, temveč se na seznam najhitreje rastočih uvrstijo na podlagi bilančnih podatkov. Natančneje, na lestvico najhitreje rastočih se uvrstijo zaradi rasti prihodkov od prodaje v petletnem obdobju. Tako dobimo lestvico 500 najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji in šest regijskih lestvic s 100 najhitreje rastočimi podjetji v regiji.

Vstopni pogoji za uvrstitev na lestvico so bilančni dobiček v zadnjem bilančnem letu, vsaj 220.500 EUR prihodkov od prodaje v izhodiščnem letu, podjetje pa je moralo v obeh indeksnih letih poslovati vseh 12 mesecev in imeti v zadnjem letu dobiček.

Zlata gazela se izbere na podlagi treh razvrstitev: razvrstitve finalistov na lestvici 500 najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji, glasovanja uredniške komisije in glasovanja članov sveta gazel.

Zlata gazela postane tista družba, ki na treh lestvicah (glasovanje sveta gazel, glasovanje uredniške komisije in lestvice 500 najhitreje rastočih v državi) doseže najboljšo povprečno uvrstitev. V primeru, da imata dva ali več finalistov enako povprečno uvrstitev, ima prednost kandidat, ki je višje na lestvici sveta gazel. (www.gazela.com, R. G.)

Katera podjetja se bodo potegovala za naziv Gazela 2008?

Na zaključni prireditvi Gazela 2008 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani se bodo kot kot finalisti in zmagovalci regijskih izborov za naziv najboljšega najhitreje rastočega slovenskega podjetja potegovala naslednja podjetja: Rem, ki izdeluje kovinske konstrukcije in je specializirano za proizvodnjo bivalnih zabojnikov (zmagovalec v dolenjsko-posavski regiji), Blažič, ki je specializirano za proizvodnjo robnih trakov (osrednja Slovenija), Monting SK, ki se ukvarja z izdelavo in montiranjem strojev za proizvodnjo kamene in steklene volne (savinjsko-zasavska regija), Instrumentantation Technologies, vodilno podjetje na svetu na področju merjenja lege elektronskih gruč v pospeševalnikih osnovnih delcev in razvojno-raziskovalnih laboratorijih (primorska-notranjska regija), Gratel, ki se ukvarja z gradnjo telekomunikacijskih sistemov (dravsko-pomurska regija) in podjetje Mimo vrste, ki razvija spletne rešitve in opravlja storitve e-trgovine (gorenjska regija).

Prenos zaključne prireditve Gazela 2008

V sredo, 22. 10. 2008 18.30 bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma zaključna prireditev Gazela 2008, na kateri bodo razglasili najboljše slovensko najhitreje rastoče slovensko podjetje.

Neposredni prenos zaključne prireditve bo mogoče spremljati na spletnem portalu www.siol.net, mobilnem portalu Planet in televizijskem kanalu Planet TV.

Ne spreglejte