Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2015,
15.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pravljice Disney muzikal Rob Marshall Meryl Streep Emily Blunt Anna Kendrick Johnny Depp ocena filma ocenili smo filmska recenzija

Sreda, 14. 1. 2015, 15.44

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Zgodbe iz hoste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Disneyjevi Nesrečniki pustijo mešane občutke. Če ste ljubitelj (temačnih) muzikalov, se podajte v hosto, v nasprotnem pa se temu gozdu in zvezdnikom, ki ga poseljujejo, raje izognite.

Celovečerne upodobitve pravljic so postale izjemno priljubljena reč. V nekaterih slovenskih kinematografih si še vedno lahko ogledate Zlohotnico in Ledeno kraljestvo (let it go!), toda zakaj bi se vi in vaši otroci zadovoljili z eno samo pravljico, če pa jih boste v muzikalu Zgodbe iz hoste (Into the Woods) našli cel kup? Film je videti kot zbirka največjih uspešnic bratov Grimm, manjka samo Trnuljčica, ki je bila očitno preveč zasedena s snemanjem Zlohotnice.

Grimmovi Maščevalci Za osrednji zaplet poskrbi čarovnica (Meryl Streep). Ta neplodnemu peku (James Corden) in njegovi ženi (Emily Blunt) obljubi, da bo preklicala urok, zaradi katerega ne moreta zanositi, če ji v naslednjih treh dneh priskrbita štiri predmete: rdeče ogrinjalo s kapuco, šop rumenih las, belo kravo in zlat čeveljc.

Pekovskemu paru ne preostane drugega, kot da se odpravi v bližnji gozd, kjer kmalu naleti na Rdečo kapico (Lilla Crawford), Pepelko (Anna Kendrick), Zlatolasko oz. Motovilko (MacKenzie Mauzy) in Jakca (Daniel Huttlestone) s kravo. Po hosti se potikajo še zlobni volk (Johnny Depp) in vase zagledana princa v iskanju bodočih nevest (Chris Pine in Billy Magnussen), prava gneča pa nastopi v drugi polovici filma, ko s stebla čudežnega fižolčka sestopi razjarjena velikanka, ki grozi, da bo vse spremenila v pašteto.

Če jo želijo junaki premagati, se morajo naučiti sodelovati, pri tem pa spoznajo, da jih lahko stvari, ki si jih najbolj želijo, tudi najhitreje pokopljejo.

Les Disneyrables

To velja tudi za starše, ki ste se naveličali poslušati pesmice iz Ledenega kraljestva. Preden s svojo deco odvihrate v kino, morate vedeti naslednje: v tej predelavi broadwayske uspešnice Stephena Sondheima in Jamesa Lapina iz leta 1987, ki jo je pod okriljem studia Disney in v sodelovanju z obema avtorjema odrske različice posnel režiser Chicaga Rob Marshall, se nam junaki Grimmovih pravljic predstavijo v presenetljivo temačni podobi, skladbe pa ne gredo tako v uho, kot bi to od Disneyjevega muzikala pričakovali.

Če je bila Zlohotnica Disneyjev Avatar, so Zgodbe iz hoste Disneyjevi Nesrečniki. Lahko vam naštejem muzikale z več pohabljanji, smrtnimi žrtvami in seksualnimi konotacijami, vendar filmov, kot so Sweeney Todd, Nesrečniki in Marshallov Chicago, nihče pri zdravi pameti ne bi označil za družinsko zabavo.

Posrečen črni humor in zvezdniški blišč igralske zasedbe resda nekoliko razsvetlita temačno vzdušje, še vedno pa nisem prepričan, da želim svojima devetletnima nečakinjama razlagati, kaj počne sveže poročen princ s pekovo ženo, medtem ko Pepelka varuje njeno novorojenko. Namesto tega raje še stokrat poslušam Let it go.

Med sanjami in nočno moro

Zgodbe iz hoste so kljub temu prejele cenzorsko oznako PG. Ustvarjalci so si jo zagotovili tako, da so omilili nekatere elemente odrske različice, s čimer so v drugem dejanju povzročili pravo scenaristično zmešnjavo. Proti koncu filma postajajo motivi junakov vedno bolj nejasni, glavno sporočilo zgodbe pa preglasijo, bom kar iskren, precej dolgočasne in ponavljajoče se Sondheimove skladbe, zaradi katerih mi v ušesih še zdaj odmeva besedica woods.

Bolje bi bilo, če bi šli ustvarjalci korak dlje in posneli muzikal za odrasle. Morda bi v tem primeru Deppov pedofilski volk in Streepova čarovnica pustila močnejši vtis, tako pa oba zasenči najmanj pravljičen lik zgodbe – pekova žena.

Če si izposodim besede razočarane Pepelke, Zgodbe iz hoste niso ne sanje ne nočna mora, ampak nekaj vmes. Ne želite si preveč in morda se vam bo želja celo izpolnila.

Napovednik filma Zgodbe iz hoste:

Ne spreglejte