Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 8. 2015,
10.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo ocena filma filmska recenzija Judd Apatow Amy Schumer

Četrtek, 6. 8. 2015, 10.44

6 let, 7 mesecev

OCENA FILMA: Razuzdanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Menjava vlog med spoloma v šablonsko romanco Apatowa vnese nekaj prepotrebne svežine, svoje pa doda tudi posrečen nastop gonilne sile filma Amy Schumer. Prijetno poletno komično razvedrilo.

Razuzdanka (Trainwreck) je peti celovečerec režiserja komedij 40-letni devičnik, Napumpana in To so 40 Judda Apatowa ter njegov prvi film, ki ga ni posnel po lastnem scenariju. Ta je delo 34-letne glavne igralke in vzhajajoče zvezde ameriške komedije Amy Schumer.

Simpatična komedijantka se lahko pohvali z lastno humoristično oddajo na televizijski mreži Comedy Central, v kateri brez dlake na jeziku razpravlja o svojem spolnem življenju, za njo je uspešno vodenje MTV-jevih filmskih nagrad, zdaj pa se je odločila, da bo s pomočjo Apatowa naskočila še Hollywood. Dobesedno.

"Monogamija ni realna"

Glavno junakinjo opiše že naslov filma. Amy je svobodomiselna novinarka z uspešno kariero pri neki trendovski reviji in pestrim ljubezenskim življenjem. Ker ji je ostareli oče že v otroštvu vcepil odpor do monogamije, Amy menjava partnerje kot po tekočem traku, edino (navidezno) resno zvezo vzdržuje z dolgočasnim in seksualno zmedenim mišičnjakom. Pri moških, s katerimi seksa, Amy prespi samo po pomoti – običajno takrat, kadar pregloboko pogleda v kozarec.

A Amy vendarle ni odporna proti ljubezenskim težavam. Te nastopijo, ko ji pikra urednica (odlična Tilda Swinton) dodeli članek o mladem športnem zdravniku Aaronu (Bill Hader), prek katerega bi si pri reviji zagotovili dostop do zvezdnikov, kot je LeBron James.

Čeprav Amy šport in vse v povezavi z njim sovraži, med njo in mladim zdravnikom vseeno preskoči iskrica. Ali se bo Amy odpovedala starim razvadam in postala podobna svoji srečno poročeni sestri ali se bo se naprej ravnala po nasvetih njunega zagrenjenega očeta?

Zapoznela seksualna revolucija

Glede na to, da se zgodba bere kot značilna apatowska komedija – Schumerjeva je priznala, da je imela omenjenega režiserja v mislih že med pisanjem scenarija –, je razplet filma precej predvidljiv. Tisto, kar Razuzdanko loči od primerljivih komedij, tudi tistih, ki jih je spisal in režiral Apatow, ni inovativna zgodba, temveč ostrina šal, s katerimi avtorica razgali dvoličnost sodobne liberalne družbe, v kateri sta oba spola v teoriji enakopravna, le da je enemu dovoljeno nekoliko več kot drugemu. Še posebej na področju spolnosti.

Amy nas na začetku filma opozori, da je ne smemo obsojati, in je res ne. Kako bi jo, ko pa nas brez kančka pretencioznosti zabava z anekdotami o zagozdenih kondomih in razpravami o tem, s katero različico Johnnyja Deppa bi najraje seksala. Amy ne ostane le pri besedah. V filmu vas čakata dva od najbolj zabavnih prizorov seksa v zadnjem času – en je dobesedno boleč, oba sta boleče smešna.

Apatično zadnje dejanje

Škoda, da se precej svobodomiselni duh filma v najbolj predvidljivem in nezanimivem tretjem dejanju, ko platno preplavijo bolj ali manj posrečeni gostujoči nastopi zvezdniških obrazov iz sveta športa, nekoliko porazgubi.

Priznajmo si – pri nekaterih je pogosto menjavanje posteljnih partnerjev (v nasprotju z njihovo spolno usmerjenostjo) samo izbira in ne nujno posledica globokih čustvenih ran iz otroštva. Med poligamnimi ljudmi obstaja prav gotovo veliko čustvenih pohabljencev, toda ti obstajajo tudi med gorečimi privrženci monogamije.

Če se partnerja zavedata, v kakšno razmerje se spuščata, in pri tem uporabita zaščito, se mi tovrstni odnosi ne zdijo težavni. Bolj težavna se mi zdi ideja, da lahko pravi moški popravi pokvarjeno žensko, kar pa ne bi smelo biti sporočilo tega filma.

Prepričan sem, da se Amy z menoj strinja, ne vem pa, ali to velja tudi za Apatowa. Njegova zadnja dva filma, Komedijanti in To so 40, sta se utapljala v sentimentalnosti, režiser pa se je v vseh svojih projektih rad zatekal k pretiranemu moraliziranju. Temu se v celoti ni izognil niti tokrat.

Najzabavnejši film Apatowa po Napumpani

Apatow je s filmi, ki jih je režiral in produciral, obudil igralske kariere številnih komikov: Steva Carella, Setha Rogena, Jonaha Hilla, Kristen Wiig … Razuzdanka je spodobna odskočna deska za Shumerjevo, ne morem pa se znebiti občutka, da je režiser njen edinstven glas v zadnji tretjini filma nekoliko zadušil.

Shumerjeva je najbolj smešna, ko je najbolj politično nekorektna in neposredna, to pa velja tudi za film. Zaradi osrednje zvezdnice in njenih šal je Razuzdanka z naskokom najzabavnejši režijski projekt Apatowa po Napumpani, kljub izdatni meri smeha, s katerim nas ustvarjalni dvojec obdari, pa še vedno ostaja prostor za izboljšave.

Svobodomiselna glavna junakinja, ki se hvali s svojimi posteljnimi izkušnjami in ki je ne obsojamo? Da. Romantična komedija s srečnim koncem, ki bi nas v maniri svojih monogamnih sorodnic navdihovala z upanjem po sreči v poligamnem razmerju ne glede na spol vodilnega romantičnega lika? Nismo še čisto tam.

Napovednik filma:

Ne spreglejte