Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Občudovani Naomi Watts Robin Wright Xavier Samuel ocena filma ocenili smo filmska recenzija

Torek, 8. 7. 2014, 13.17

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Občudovani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Jaz pa tebi mamo tam spodaj.

Najboljše prijateljice si delijo vse, tudi svoje sinove, nas uči ljubezenska drama Občudovani (Adore), ki jo je po romanu Pulitzerjeve nagrajenke Doris Lessing režirala Anne Fontaine. Ne zgražajte se prehitro – incest nam je prihranjen. Glede na to, kako neprepričljiva je romanca med dvema MILF-icama (kratice ne bom prevajal) in njunima najstniškima sinovoma, nas ta niti ne bi pretirano motil.

Bogovi so padli na mame

Lil (Naomi Watts) in Roz (Robin Wright) sta najboljši prijateljici za vedno, ki že od otroštva živita v idiličnem avstralskem obmorskem mestecu. Dneve preživljata na plaži, kjer se nastavljata sončnim žarkom in opazujeta svoja čedna potomca med deskanjem na valovih. "Poglej ju," dahne Lil. "Sta kot mlada bogova." Kar bi pomenilo, da sta sami devici Mariji, pa nista.

Čeprav je Lil že nekaj let vdova, Roz pa tik pred ločitvijo, se zdi, da živita popolno, brezskrbno življenje. Nekega lepega poletnega večera pa se stvari zapletejo. Roz se speča z Lilinim sinom Ianom (svetlolasi Xavier Samuel), Rozin sin Tom (temnolasi James Frechville) pa zvabi v posteljo Lil.

Pozneje se obe vroči mamici strinjata, da sta prestopili mejo. Do konca filma jo prestopita še najmanj desetkrat. Vmes si tolikokrat premislita, da sem se začel spraševati, ali morda ne bolehata za bipolarno motnjo.

Ma-ma, ha-ha

Freud bi se zabaval. Delno sem se tudi sam, saj me je film nenehno silil na smeh, pa čeprav ta samega sebe jemlje zelo resno. Fontainova je želela posneti drzen umetniški film. Končni rezultat je mehki čustveni pornič za nezahtevne mamice (govorim o filmskem okusu), v katerem nastopajoči več plavajo in deskajo kot pa seksajo in več seksajo kot razmišljajo. Bolje bi bilo, če bi film režiral moški.

"Šokantna" premisa se zelo hitro obrabi in vse, kar nam od zgodbe ostane, so nenamerno komični dialogi in sentimentalni izbruhi. Resnobno vzdušje popestrijo čudoviti posnetki okolice ter različnih morskih aktivnosti. Po dveh urah te razvlečene romance upravičeno sumim, so vsi štirje glavni liki razvili alergijo na oblačila, bojim pa se, da prekomerno izpostavljanje soncu škodi še kako drugače.

Očitno pa imajo UV-žarki blagodejen učinek na videz njihove kože. Čeprav Roz in Lil z grozo zreta v prihodnost, ko bosta senilni in betežni posedali na verandi svojih hiš, daleč stran od vročega sonca in vročih Adonisov, se srečnici v letih, ko spremljamo njihovo razmerje, ne starata.

W + W

Njun seksi videz lahko pripišemo tudi temu, da ju igrata Wattsova in Wrightova. To pa ni njun edini prispevek k filmu. Igralki se trudita, da bi vanj vnesli resnična čustva, kar pa je ob tako absurdnem scenariju in neposrečeni izvedbi le boj z mlini na veter.

Četverica živi v svojem idealiziranem, hermetično zaprtem svetu, odmaknjena od drugih ljudi. Ti sploh nimajo priložnosti, da bi njihovo romanco obsojali! (V tem primeru bi se verjetno postavil na stran zaljubljencev.)

Okoliški prebivalci niti ne posumijo resnice, temveč mislijo, da sta Lil in Roz lezbijki. Fontainova in Christopher Hampton, scenarista filma, bi jih morala poslušati. Če bi se izkazalo, da sta fanta geja in materi lezbijki, bi bil zaplet filma precej bolj smiseln.

Lepa etiketa, p(o)razna vsebina

A imamo, kar imamo. Čeprav je pri projektu sodelovala kopica talentiranih ljudi, je jasno, da filma nikoli ne bi posneli, če bi glavne like upodabljali manj privlačni gledalci in če bi se zgodba odvijala nekje v škotskem višavju.

Med ogledom Občudovanih oči prav gotovo ne bodo trpele. Ušesa in razum pač. Če boste film vzeli kot neuspelo šalo z umetniškimi ambicijami, se boste ob njem morda celo zabavali, sicer pa boste drznejšo, kompleksnejšo, prepričljivejšo in bolj odraslo romanco odkrili v sagi Somrak.

Za Roz in Lil bi bil vampirjev ugriz pravzaprav pravi blagoslov. Celo večnost bi lahko ležali na pomolu in občudovali telesi svojih božanskih sinov. Ups, pozabil sem, da vampirji ne marajo sonca …

Napovednik filma občudovani:

Ne spreglejte