Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 6. 2014,
18.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocena filma ocenili smo filmska recenzija

Sreda, 25. 6. 2014, 18.05

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Bekas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

So vaši otroci dovolj stari, da sledijo podnapisom? Potem si z njimi oglejte ta čudovit film!

Iraški Kurdistan leta 1990. Devetletni Dana (Sarwal Fazil) in sedemletni Zana (Zamand Taha) sta brata, ki sta zaradi terorja Sadama Huseina prisiljena odraščati brez staršev (bekas v kurdskem jeziku pomeni sirota). Denar služita kot čistilca čevljev, spita na strehah, vodo za umivanje pa si sposojata pri neki družini. Redno obiskujeta mošejo, v prostem času z vrstniki igrata nogomet. Na tem svetu nimata nikogar razen drug drugega in ljubeznivega slabovidnega starca, ki pa je že na koncu svoje življenjske poti.

Ko umre še ta in ko se iz kraja odseli deklica, v katero se starejši Dana zaljubi, se dečka odločita, da bosta zapustila Kurdistan in se odpravila v Ameriko – mesto, v katerem prebiva Superman. Želita si, da bo vsemogočni junak premagal hudobnega Sadama in oživil njuna starša. S privarčevanim denarjem kupita osla (poimenujeta ga Michael Jackson) in odrineta na nevarno pot, na kateri se njuna bratska vez še bolj utrdi.

Kurdski milijonar

Glede na opis zgodbe in prizorišče dogajanja si verjetno ne bi mislili, da je film primeren za otroke. Ne sklepajte prehitro. Bekas – mešanica družinske drame, romance, komedije, pustolovščine in filma ceste – je film, ki nagovarja skoraj vse generacije, v njem bo vsak odkril nekaj zase. Otroci bodo prek njega spoznavali drugo kulturo in življenja prikrajšanih vrstnikov z drugega konca sveta, odrasle bo spomnil na otroški čas, ko so se zdele vsake, še tako utopične sanje uresničljive.

Zgodba, posredovana iz perspektive dveh otroških protagonistov, je preprosta, vendar napeta (za odrasle, ki se zavedamo nevarnih okoliščin, na nek način še bolj kot za otroke), dialogi so lahko sledljivi in polni humorja, dečka, ki brata upodabljata, sta naravno očarljiva, film, ki ga odlikujeta izvrstna fotografija Johana Holmqvista in udarna glasba Juhana Lehtiniemia, pa po energiji še najbolj spominja na Boylovega z osmimi oskarji nagrajenega ljubljenca občinstva – Revnega milijonarja.

Drugi, delno avtobiografski celovečerec Karzana Kadera – kurdskega režiserja, ki je pri devetih letih z družino prebegnil iz Iraka na Švedsko – je eno najprijetnejših presenečenj leta: feel-good film, ki vam bo s svojim čustvenim nabojem, iskrenostjo, humorjem in neumorno otroško energijo ogrel srce.

Bekas je film, ki ga lahko brez pomisleka priporočam vsakomur. Ne morem si predstavljati, da komu ne bi bil všeč.

Napovednik filma Bekas:

Ne spreglejte