Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 1. 2015,
10.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Annabelle Priklicano zlo grozljivka James Wan Annabelle Wallis paranormalno ocena filma ocenili smo filmska recenzija

Četrtek, 8. 1. 2015, 10.26

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Annabelle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Januar se še ni dobro začel in že imamo tu prvega kandidata za najslabšo grozljivko in najdolgočasnejši film leta 2015. Ne recite, da niste bili opozorjeni.

Nepričakovan finančni uspeh Priklicanega zla je nad nas priklical zlo v obliki Annabelle – drugorazredne grozljivke o obsedeni lutki, s katero sta se svoj čas ukvarjala raziskovalca paranormalnega Ed in Lorraine Warren.

Annabelle je bila v uspešnici Jamesa Wana le majhen, a precej odmeven in učinkovito izrabljen rekvizit (in ne lik). Zdaj je dobila svoj lasten celovečerec, kar je podobno, kot da bi posneli dolgometražni film o gugalniku, glasbeni skrinjici ali kakemu drugemu predmetu iz Priklicanega zla – popolnoma nepotrebno in žaljivo do vseh ljubiteljev žanra, v katerega se film umešča.

Film, da te kap

Ker gre za nekakšen ohlapen preddel Priklicanega zla, Warrenovih v filmu ne boste našli. Tale "resnična" zgodba se vrti okoli poročenega para, Mie in Johna Forma (igrata ju anemična Annabelle Wallis in lesen Ward Horton), ki pričakuje prvega otroka. Preglavice jima povzroča porcelanasta lutka (v resnici je šlo za punčko iz cunj), ki jo John podaril svoji ženi in v katero se vseli demon oziroma duh umrle članice morilskega kulta, v dogajanje pa se vpleteta še temnopolta lastnica knjigarne (Alfre Woodard) in duhovnik (Tony Amendola), ki nenehno ponavlja, da zlobni ljudje počnejo zlobne stvari.

Če vam zveni vse skupaj precej znano, obstaja za to dober razlog. V pomanjkanju idej, kaj naj s prekleto lutko sploh počnejo, so se zlobni ustvarjalci tega zmazka naslonili na številne druge, neprimerno kakovostnejše in učinkovitejše grozljivke. Annabelle se začne kot Satanov klan, nadaljuje kot Rosemaryjin otrok in konča kot Izganjalec hudiča, nad celotnim izdelkom pa bdi duh nekega drugega filma o morilski lutki – Otroške igre.

Annabelle je pravzaprav videti kot cenena nizkoproračunska parodija omenjenih grozljivk. Težava je v tem, da ni niti malo smešna. No, v nasprotju s Filmi, da te kap se resda ne trudi biti smešna, želi pa biti srhljiva, a ji tudi to ne uspe.

Chuckyjeva paralizirana nevesta

Film bi ga lahko opisali kot 99 minut čakanja na to, da lutka (metaforično ali dejansko) oživi in nas malo prestraši. Hec je v tem, da se to nikoli ne zgodi. O naslovnem rekvizitu morate vedeti naslednje: Annabelle ne govori in Annabelle se ne premika. Dobro, tu in tam res švigne mimo kamere in v enem absurdnem prizoru celo malo lebdi, ves preostali čas pa le nemo čepi na polici ali stolu in nas na smrt dolgočasi.

To je njena glavna sposobnost, še zdaleč pa ni edina. V nasprotju z gibčnim in jezičnim Chuckyjem se lenobna Annabelle zanaša predvsem na telepatijo. S svojimi mislimi prižiga šivalni stroj in radio ter premika pohištvo, s štedilnikom zaneti požar, izredno rada moti televizijski signal in upravlja z dvigalom. Grozljivo. Če bi jo Formova zdresirala, bi dobila imeniten večnamenski daljinski upravljavec.

Film je režiral John R. Leonetti. Ta je kot direktor fotografije sodeloval pri skoraj vseh Wanovih filmih vključno s Priklicanim zlom, s kamero pa je upravljal tudi pri, poglej poglej, tretjemu delu Otroške igre. Leonetti si bojda želi, da bi obe morilski lutki združil v skupnem filmu, toda prav on bi moral najbolje vedeti, da se Chucky Annabelle ne bi dotaknil niti s palico (telepatske sposobnosti ima napačna lutka).

Morda se bo Leonettiju želja vendarle izpolnila. Njegov film se je v svetovnih kinematografih izkazal le malce slabše od Priklicanega zla (ob proračunu 6,5 milijona dolarjev je zaslužil več kot 250 milijonov dolarjev!), kar pomeni, da bo Annabelle dobila svojo franšizo. Glede na to, kaj vse so ustvarjalci pokradli iz Otroške igre, bi bilo res smiselno, če bi v nadaljevanje vtaknili še Chuckyja in se na ta način izognili tožbi zaradi kraje avtorskih pravic.

Ostanite doma in tam priredite svojo Annabelle zabavo

Po Žagah in seriji Paranomalno je očitno nastopilo obdobje grozljivk, posnetih po okultni šari, ki jo Warrenova hranita v svojem muzeju. Krivda za to leži predvsem na strani nekritičnih in nezahtevnih obiskovalcev kinematografov, ki podpirajo takšne nepremišljene projekte. Denar boste porabili bolje, če boste zažgali petevrski bankovec, ki bi ga sicer namenili za vstopnico.

Lahko pa s prijatelji priredite svojo lastno Annabelle zabavo! S privarčevanimi evri si kupite lutko, ki je videti malce zlovešče, in si jo podajajte po stanovanju. Še prej pa poskrbite za primerno vzdušje - pritajite luči in prižgite šivalni stroj.

Napovednik filma Annabelle:

Ne spreglejte