Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2017,
10.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije Cannes zlata palma Ken Loach film televizija Dave Johns birokracija brezposelnost TViN

Petek, 14. 4. 2017, 10.23

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Jaz, Daniel Blake (I, Daniel Blake)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jaz, Daniel Blake

Brezkompromisna drama o moči sočutja in solidarnosti v boju proti birokratski brezbrižnosti sistema, ki je veteranskemu režiserju Kenu Loachu lani v Cannesu prinesla drugo zlato palmo.

Velika Britanija, Francija, Belgija/2016/100 min.
Režija: Ken Loach
Igrajo: Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan, Briana Shann, Kate Rutter, Sharon Percy
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 8,0/10

Newcastle, Velika Britanija. Devetinpetdesetletni Daniel Blake, ki je vse življenje delal kot tesar, zaradi zdravstvenih težav zdaj prvič potrebuje pomoč države. Spoprijatelji se s Katie, mlado materjo samohranilko z dvema otrokoma, ki ji v mestu ravno dodelijo socialno stanovanje.

Daniel in Katie se znajdeta v birokratskem labirintu socialnih institucij, za katere se zdi, da v vseh prosilcih za pomoč vidijo le prevarante in lenuhe.


"Koncept je znan večini izmed nas: gre za frustracijo in črno komedijo, ki prideta na dan ob spopadanju z birokracijo. Ta je tako izrazito nesmiselna, tako očitno zasnovana z namenom, da nas spravi ob živce.

Če o tem spregovoriš iskreno in če znaš odnos ljudi na drugi strani mize ali telefona brati med vrsticami, bi se morala pokazati vsa komičnost, krutost in – navsezadnje – tragedija situacije.

'Revni so sami krivi za svojo revščino' – ta misel ščiti moč vladajočega razreda." Ken Loach, režiser filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Toni Erdmann


"Dana in Katie so navdihnile stotine moških, žensk in otrok, ki so z nami delili svoje intimne zgodbe. /…/ Hrana. Toplota. Streha nad glavo. Osnovne reči, odkar obstaja svet. Vedeli smo, da mora biti ta film surov. Elementaren." Paul Laverty, scenarist filma


Jaz, Daniel Blake | Foto:


"Režiserjev najnovejši film, ki je hkrati eden njegovih najboljših, od začetka do konca prežema humor. Politiko varčevanja prikazuje kot absurdno in hkrati podlo 'monumentalno farso' (kot se izrazi naslovni lik), kar bi bilo morda smešno, če ne bi bilo tako resnično." Pamela Hutchinson, Sight & Sound


"Presunljiva obtožba ponižujočih učinkov neoliberalne ekonomije na človeška življenja." Daniel Fairfax, Senses of Cinema


"Tiha lepota pričujočega dela – ene redkih političnih dram, ki se dotakne srca – je v tem, da popolnoma verjamemo v ljudi, ki stojijo pred nami /…/. In ko je filma konec, imamo občutek, da jih ne bomo pozabili." Owen Gleiberman, Variety


"To je Loach – humorist, režiser, aktivist –, ki strelja z vsemi topovi." Bilge Ebiri, The Village Voice


"Socialna država se le še dela, da obstaja, obenem pa se dela, kot da Daniel Blake ne obstaja. Socialna država očitno ni več namenjena tistim, ki jo potrebujejo, temveč le še onim, ki je ne potrebujejo. Še huje: film Jaz, Daniel Blake, dobitnik lanske zlate palme v Cannesu, pokaže, kako socialna država zlorablja delavski razred in ustvarja revščino." ZA+ Marcel Štefančič, jr., Mladina


Jaz, Daniel Blake | Foto:


Zanimivosti:

• S filmom Jaz, Daniel Blake se je Ken Loach že trinajstič uvrstil v tekmovalni spored festivala v Cannesu in si prislužil svojo drugo zlato palmo (prvič je slavil leta 2006 s filmom Veter, ki trese ječmen). Loach je pri 79 letih postal najstarejši prejemnik zlate palme v zgodovini.

• Loacha so gledalci po premieri filma v Cannesu nagradili s 15-minutnimi stoječimi ovacijami.

• Daniel Blake je prva filmska vloga britanskega standup komika Dava Johnsa.

• Film so snemali v pravilnem kronološkem zaporedju, glavna igralka Hayley Squires pa pred začetkom snemanja ni prejela vsega scenarija.

• Naslovnemu liku na uradu za brezposelne ponudijo vodo iz tamkajšnjega avtomata. Britanska konservativna vlada je avtomate za vodo leta 2010 zaradi varčevanja odstranila iz teh uradov.


Napovednik filma Jaz, Daniel Blake:


 

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte