SiolNET. Trendi Film in TV
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ekipa "outsiderjev" predstavila Stanje šoka

2

termometer

V Slovenski kinoteki je potekala novinarska projekcija filma Stanje šoka – tretjega celovečerca Andreja Košaka, ki si ga boste od naslednjega tedna lahko ogledali v slovenskih kinematografih.

Poleg režiserja in scenarista Andreja Košaka sta se projekcije črne komedije o kovinostrugarju Petru, ki se po 10-letni komi leta 1996 zbudi iz nezavesti v novi državi in spremenjenem družbeno-političnem sistemu, udeležila tudi glavni igralec Martin Marion in scenograf Pepi Sekulič, zbranim pa se je po končani projekciji na novinarski konferenci pridružil še producent Danijel Hočevar.

"Če je bil Outsider kritika prejšnjega sistema in totalitarizma partije, je Stanje šoka kritika sužnjelastniškega kapitalizma oziroma totalitarizma korporacij, ki obvladujejo večino današnjega bogastva," pojasnjuje razliko med prvencem in najnovejšim izdelkom Košak. S Stanjem šoka pravzaprav zaključuje trilogijo o obdobju tranzicije, ki jo poleg omenjenega Outsiderja sestavlja še Zvenenje v glavi iz leta 2002.

Zaradi aktualnih vrenj proti kapitalističnemu sistemu je čas, v katerem prihaja film na spored, še posebej posrečen. Košak pravi, da gre za naključje, saj je scenarij napisal že leta 2004, je pa "že takrat začutil, da se izgubljajo vrednote", ki jih izpostavljajo protestniki od Wall Streeta do Ljubljanske borze.

Petra, osrednjo osebnost filma, je odlično odigral Martin Marion, ki je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke. Na vprašanje, kako se je počutil ob boku takšni legendi jugoslovanskega filma, kakršna je Nikola Kojo, je Marion odgovoril, da se ga je zaradi njegove filmske kilometrine "kar malo ustrašil". "Med snemanjem še nisem bil zvezda, to sem postal v Portorožu", se je simpatični igralec pošalil na račun žirije, ki je zapisala: "Zvezda je rojena."

Scenograf Pepi Sekulič, ki je s Košakom sodeloval že pri njegovih prejšnjih dveh celovečercih, je tokratni projekt označil za najkompleksnejšega od vseh. Čeprav je bila ekipa "outsiderjev", kot je Sekulič poimenoval sodelavce, že utečena, pa se je 37-dnevno snemanje filma na 58 lokacijah izkazalo za posebej velik izziv.

Producent Danijel Hočevar svojih ambicij za film ne skriva – želi si, da bi Stanje šoka doseglo čim večje število tujih trgov. Ker gre za koprodukcijo, je predvajanje že zagotovljeno v Srbiji, Bolgariji in Bosni in Hercegovini. Slovenski gledalci pa si bodo film, v katerem poleg prej omenjenih Mariona in Kole nastopajo še Urška Hlebec, Aleksandra Balmazović, Vlado Novak in Primož Petkovšek, od naslednjega tedna naprej lahko ogledali v kinematografih po vseh večjih slovenskih mestih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin