Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
17. 10. 2013,
11.29

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 17. 10. 2013, 11.29

6 let, 2 meseca

Umetnost in življenje, 1 : 1

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bodo odprli skupinsko razstavo 1 : 1. Postavitev, ki predstavlja projekte, je nastala v koprodukciji z Zavodom Maska.

Razstava Vmesna postaja 1 : 1, ki bo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova na ogled med 17. oktobrom in 12. januarjem, se zavzema za čim bolj pristno in neposredno povezovanje med umetnostjo in življenjem ter med umetnostjo in institucijo. V razmerju 1 : 1 umetnost življenje ne le opisuje, ga spremlja in komentira, temveč sta umetnost in življenje eno. "To razmerje podre institucija, ki, kot se večkrat misli, umetnosti odvzame življenje, razen v primerih, ko institucija sama poskuša z umetnostjo stopiti v podoben odnos 1 : 1, se pravi, ko jo neha zgolj reprezentirati in jo sprejme kot partnerico," so med drugim ob razstavi zapisali v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

V razmerju, kjer se umetnost staplja v življenje in življenje v umetnost, je eden od pomembnih vidikov časovnost, saj lahko takšna umetnost, usmerjena k procesu, traja mesece, leta in včasih celo desetletje. Umetnost, ki je v neposrednem razmerju z življenjem oziroma del njega, sledi njegovemu ritmu, uresničuje se v resničnih trenutkih in oblikah ter zmožnostih in omejitvah, ki jih te predstavljajo in imajo. Umetnik različnih oblik bivanja ne more popolnoma in vedno nadzorovati, niti ne predvideti.

Umetnost 1 : 1 pa ni vezana le na umetniške objekte, temveč predvsem na trenutke, prostore, geste in dogodke, v katerih se srečujejo kolektivne ideje in želje, različna področja delovanja in zgodbe. Umetnost 1 : 1 deluje na terenu, v neposrednem stiku z ljudmi in njihovimi organiziranostmi. Lahko deluje kot družbeni načrt in vizija za organiziranost ter (so)delovanje posameznikov, je potencial sprememb ter komentar pogojem, obstoječim konceptom in delovanjem. Takšna umetnost se zavzema za parcipatornost in ne predstavništvo, večglasovnost, dialog in sodelovanje. Povezuje teorijo in prakso, umetnost in znanost in želi delovati od spodaj navzgor. Na ta način kot tudi v vstopanju v vsakdanjik ter razkrivanju njegovih ideologij in konstruktov je politična, angažirana. V družbenem okolju želi delovati povezovalno, sprožati ali pa vsaj pokazati alternativne oblike družbene in kulturne produkcije ter produkcije znanja. Umetniki, ki delujejo v takšnem kontekstu, gradijo umetniške institucije, umetniške banke ali celo umetniške države.

Skupinska razstava Umetnost 1 : 1 je del dogodka Trije redni časa, ki ga Zavod Maska med 15. in 19. oktobrom organizira ob svoji dvajseti obletnici.

 

Ne spreglejte