Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2009,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 3. 11. 2009, 13.15

8 let

Türk odprl pohištveni sejem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je vrata danes odprl 21. Ljubljanski pohištveni sejem, na katerem se predstavlja 326 razstavljavcev iz 23 držav.

Sejem je odprl predsednik republike Danilo Türk, ki je uvodoma izpostavil, da je Slovenija lahko ponosna na oblikovalce, da pa kot država ne zna izkoriščati potencialov in možnosti, ki jih ima.

Pomen oblike in funkcije Türk je med drugim izpostavil pomen oblike in funkcije kot prvin, ki sta se v vsej človeški zgodovini dopolnjevali in tesno povezovali. Stvari so se po njegovih besedah v zadnjem času spremenile do te mere, da je danes o njih potrebno razmišljati v razvojnem kontekstu.

Rezultate uspešnosti pa lahko najdemo tudi v preteklosti, je poudaril predsednik države, in spomnil navzoče na stol rex prof. Nika Kralja, ki je v tem izdelku izvirno povezal estetiko in funkcionalnost in z njim zaslovel v svetovnem merilu.

Dodal je, da se Slovenija danes uvršča med 30 najbolj razvitih držav na svetu in da je v tem kontekstu še toliko bolje potrebno razumeti povezavo med formo in funkcijo.

Les eden od najprijetnejših materialov za človeško bivanje Kot je poudaril, je pohištvena industrija izrazito povezana z lesom, ki je eden najprijetnejših materialov za človeško bivanje.

Zbrane na odprtju je med drugimi nagovoril tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Poudaril je, da je posebej razveseljivo dejstvo, da Ljubljanski pohištveni sejem po dvajsetih letih išče dodaten prostor za vse prisotne razstavljavce.

Sejem, ki letos poteka pod skupnim motom Osvežite svoj dom, ponuja številne novosti, kot so okrogla miza z naslovom Kako do dodane vrednosti v pohištveni industriji, čitalniški kotički z literaturo s področja oblikovanja in notranje opreme, predstavitvi projektov študentov arhitekture in industrijskega oblikovanja, nadaljevanje lani začetega Arhitekturnega dialoga idr.

Prireditev je odprta vsak dan od 10.00 do 20.00 ure, le v nedeljo se bodo vrata sejma zaprla ob 18.00 uri. Obiskovalci dobijo ob nakupu sejemski katalog kot koristen vodnik po sejmišču s seznamom razstavljavcev.

Na današnjem odprtju sejma so prireditelji podelili tudi več nagrad za inovativnost in kreativnost pohištvenih izdelkov, posebna priznanja za najlepši razstavni prostor ter priznanja za dosežke na področju oblikovanja.

Nagrade Deset najboljših - Top Ten je izbrala mednarodna komisija na podlagi meril, da dobi nagrado izdelek ali sistemska rešitev, ki najbolje združuje inovativen pristop, funkcionalnost in tehnološko oziroma likovno kakovost.

Za Najboljšega med najboljšimi so izbrali podjetje POBLES d.o.o, za kuhinjo Partes, oblikovalke Mateje Cukala.

Ne spreglejte