Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2008,
13.31

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 5. 2008, 13.31

3 leta, 8 mesecev

Trata v vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Trata je nepogrešljiv del okolice hiše, čeprav ji pogosto ne namenjamo toliko pozornosti kot drugim rastlinam. Vendar nam bo skrbno negovana trata prinesla veliko veselja in prijetnih ur sprostitve.

Izbira semena – klasično ali športno?

Običajno ima trata okrasno in uporabno vrednost, zato je najbolje da sejemo travne mešanice, ki so lepe na pogled, pa tudi trpežne za hojo.

Valentin sunny je mešanica semen za trato, ki je zaradi svoje sestave posebej prilagojena za sušne razmere. Močen koreninski sistem rastlin dobro vpliva na rast, odpornost in trpežnost. Valentin classic je mešanica namenjena za ozelenitev vrtov, parkov in rekreacijskih površin. Sestavljajo jo visoko kakovostne vrste trav, zato je izredno trpežna in dobro prenaša obremenitve. Valentin shadow je specialna mešanica semen za trato, ki so namenjene setvi na senčnih površinah. Ob dobri oskrbi oblikuje kompaktno in trpežno trato več let. Valentin sport je hitro rastoča travna mešanica, je namenjena ozelenjevanju rekreacijskih površin, športnih igrišč in parkov. Sestavljajo jo predvsem različne sorte trpežnih ljuljk, ki dobro prenašajo obremenitve.

Setev trave

Najboljši čas za setev trate je spomladi od srede aprila do konca maja, če ni prevroče tudi še junija, in od poznega poletja do zgodnje jeseni. Škatlo s semenom pred setvijo dobro pretresemo. Nato razdelimo površino na več manjših delov. Na vsakem delu najprej polovico semena posejemo od leve proti desni in ostalo polovico od zgoraj navzdol. Seme čim bolj enakomerno posejemo po celotni površini. Z lesenimi grabljami posejano površino rahlo zgrabimo, da se seme pomeša z zemljo in šele nato povaljamo. Lahko pa po setvi površino prekrijemo s tanko plastjo presejane zemlje. Po setvi in valjanju zemljišče zalijemo ter tako omogočimo dober stik semena s tlemi. Površino lahko pokrijemo še z agrokopreno Valentin, da zaščitimo seme pred ptiči in pospešimo vznik trave. V dobrih rastnih razmerah seme vzklije v 16-28 dneh.

Zalivamo zjutraj in zvečer

Zalivanje trate naj bo dolgotrajno in na dolge časovne razmake. Tako bo trava razvila globoke korenine, bolj globoke kot večina plevelov in v suši bodo pleveli tisti, ki bodo najprej propadli.

Gnojimo po pameti Trato gnojimo dva do tri dni po košnji, tako da gnojilo enakomerno potresemo po celi površini in obilno zalijemo. Še bolje je, da gnojimo tik pred dežjem. Valentin gnojilo za trato deluje takoj in se nato sprošča postopoma, zato deluje tudi daljše obdobje, vse do naslednjega gnojenja. Poleg idealnega razmerja dušika, fosforja in kalija dodatno vsebuje še magnezij in železo. Železo poskrbi, da je trava sveža in zelena, mah se posuši in ga z grabljami zlahka odstranimo. Gnojilo preprečuje tudi rast mahu in deluje proti plesnivosti.

www.valentinsvetuje.si

Ne spreglejte