Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
22.28

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Teja Kleč dom spomin

Četrtek, 16. 5. 2013, 22.28

4 leta, 6 mesecev

Teja Ideja: Izdelki, ki očarajo z vzorčki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prav nič čudno ni, da si je Teja Kleč v virtualnem svetu nadela ime Teja Ideja. Oblikovanja drobnih dodatkov za dom se loteva z obilico humorja in se z njimi naslanja na kolektivni spomin podob.

"Naša rada riše," je neka mama svojo hčerko opravičevala gostom, ko so ti na obiskih zagledali deklico z barvicami v roki. Ta deklica je bila Teja Kleč. Še vedno rada riše, le da je danes to njen poklic, mamina pogosta fraza izpred let pa je še danes družinski štos. Zaradi ljubezni do risanja je obiskovala srednjo oblikovno šolo, nato pa jo je zanimalo vse po malem – tudi literatura in glasba. Odločila se je za študij na AGRFT, prevajala, a ugotovila, da zanjo ni prostora ne v teatru ne v založništvu. Znašla se je v krizi, nato pa se je po spletu naključij spet spomnila pozabljene ljubezni – risanja.

"Družila sem se z DJ-i iz ekipe RDYO in ravno takrat so potrebovali oblikovalca ovitkov plošč, plakatov, letakov in podobnega. Pa sem začela le zato, da bi jim pomagala," pravi Teja. "Vedno bolj mi je postajalo všeč, prihajala sem na okus in se odločila." Tako se je po daljši prekinitvi spet začela njena oblikovalska zgodba. Pri tem so ji bili v veliko pomoč pogovori s kolegi iz srednje šole, ki so ostali v oblikovalskih vodah, ter pogovori s Tomatom Koširjem. "Ko si v stiku z oblikovanjem, pride zraven način razmišljanja, vrednotenja ..."

Bi izdelek s police v trgovini sprejeli v svoj dom? "Življenje ti naplavi naloge, ti jih izpolnjuješ in kar naenkrat dobiš naziv oblikovalke," se spominja svojih prvih naročil ter ponudb za delo. Sodelovala je pri različnih projektih ter bila del oblikovalskih studiev Armada in Luks, kjer je spoznavala delo z naročniki. "Še vedno me preseneti, ko nekje zagledam Lunino embalažo, ljudje vedno znova polnijo embalaže za milo, ker jim je tako všeč. To pomeni, da smo potrošniki vizualno občutljivi, o izdelkih razmišljamo, se vprašamo, ali bi se z njimi družili, jih sprejeli v svoj dom."

Želja po tem, da bi tudi sama oblikovala takšne ali drugačne izdelke, je v Teji tlela dolgo. S kolegi so kar naprej govorili o tem, kako fino bi bili oblikovati izdelke pod lastno blagovno znamko, a je vedno ostalo le pri sanjarjenju. Miselni premik je Tejo presenetil med potovanjem v New York. "Ugotovila sem, da je poklic oblikovalca vzorcev za tekstilno in pohištveno industrijo poklic. In sem si rekla: če si to želim, moram res začeti delati za to."

"Čas zapravljam z vzorčki in stvarmi iz preteklosti" Lansko poletje se je lotila dela. "Začela sem pospravljati po mapicah, odkrivati, kaj z leti ostaja v njih, s čim zapravljam svoj čas. Ugotovila sem, da ga zapravljam z vzorci, zbiram fotografije stvari iz preteklosti …" Izdelke je začela snovati septembra, sredi novembra so šli v tisk, decembra pa jih je že predstavila občinstvu. V veliko pomoč je bila tudi prijateljica in oblikovalska kolegica Milanka Fabjančič, ki se je podobne poti lotila leto pred Tejo. "Na ustvarjalnem sejmu Artish sem spoznala super punce in ugotovila, da pri nas deluje veliko ljudi z enakimi ambicijami. Odločila sem se, da s svojimi izdelki ne bom hodila njim v zelje, saj mora vsak obdržati svojo klientelo. Tako se nisem lotila emajla in rokovnikov, ne keramike ali kuharske knjige," v smehu pove Klečeva.

Izdelki, ki si jih lahko privošči vsak "Moje izhodišče je oblikovanje izdelkov, ki niso tako zelo tehnološko zahtevni, da bi bili dragi, in ki si jih lahko privošči vsak." Za zvezke in beležnice se je odločila, ker jih tudi sama kar naprej potrebuje. Otroška igra spomin je nastala kot test za stavnico, pripomoček za učenje branja, ki ga želi razviti v sodelovanju s strokovnjaki pedagogi. "Pri njem sem se oprla na podobe iz vrtca, kjer je vsak otrok imel svojo nalepko za brisačke, obešalnike in ležalnike. To atmosfero sem želela ukrasti."

Lesene deščice in podstavki so lepi in hkratni uporabni predmeti, k s svojimi vzorčki preprosto navdušijo in v naših domovih igrajo tudi dekorativno vlogo. Vsak vzorec s seboj nosi neko referenco – detajl, atmosfero ... In če so za Tejine izdelke morda značilne barvna skala ter veliko okroglih oblik, vedno poskrbi za to, da za vzorcem stoji zgodba, morda šala. Kot pove sama, okoli nekega klišeja naredi preval ali pa se opre na naš kolektiven spomin.

Spomin na smučarje, Jugoslavijo in otroške ilustracije Tako so nastali vzorci Rdeča bela plava, Jahorina ali Rožnik. V prvi morda vidimo naše smučarske heroje, drugi je nastal kot variacija na jugoslovansko znamko, na kateri sta bili upodobljeni hiška in smreka. Rožnik so navdihnile podobe gozda naše ilustratorke Lidije Ostrc. Poleg deščic, podstavkov in zvezkov so decembra nastali tudi veliki stenski koledarji, ki so jih ljubitelji Tejinega oblikovanja kupovali predvsem zaradi podob na njem, ne pa toliko zaradi funkcije.

Tudi v prihodnje želi oblikovati izdelke, ki jih bodo ljudje vzeli za svoje. Najprej načrtuje linijo zastavic za otroške sobe z motivi, ki jih poznamo z njenega lesenega spomina. S svojimi idejami v zadnjem času draži tudi na pravkar prenovljeni spletni strani in na Facebooku, kjer se vztrajno povečuje število njenih oboževalcev. Z veseljem opozarja na zanimive izdelke, ki jih zasledi – doma ali na tujem ‒, odkriva drobce svojih projektov in predvsem uživa v stiku s tistimi, ki njene izdelke uporabljajo.

Oglejte si galerijo izdelkov Teja Ideja:

Ne spreglejte