Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
9. 12. 2014,
15.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nepremičnine nepremičninski trg

Torek, 9. 12. 2014, 15.54

7 let, 12 mesecev

Ste najeli garsonjero brez kopalnice? Oprhajte se v fitnesu!

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na spletni strani, kjer oddajajo stanovanja in sobe, se je pred kratkim pojavil precej, kaj precej, pravzaprav zelo bizaren oglas. Soba je namreč brez kopalnice, a brez skrbi, rešitev je na dlani.

V Ljubljani oddajajo 20 kvadratnih metrov veliko polkletno sobo, zgrajeno leta 1986, obnovljeno pa pred šestimi leti. Za par ali eno osebo. Vabijo le resne kandidate, se glasi oglas.

To, da prostor zaradi pomanjkanja naravne svetlobe ne more veljati ravno za biser kakovosti bivanja, morda še ni tako problematično, kot je nadaljevanje oglasa. Najemodajalec namreč dodaja, da sobi pripada stranišče, prhe pa ni. In, pozor, pravijo, da lahko to rešite z vpisom na kakšno telovadbo, saj se lahko tam oprhate, čeprav za povrhu kakšnega fitnes centra ali športnega društva med bližjo infrastrukturo ne omenjajo.

In vso to milino bivanja brez bivanjskega minimuma ponujajo za 150 evrov na mesec, a brez skrbi, v najemnino sta všteta voda in ogrevanje. Glede na to, da se tam ne morete oprhati, voda verjetno ni ravno velik strošek. Morda bi v najemnino raje všteli vpisnino za telovadbo.

Četudi je oglas šala, gre za pokazatelja razmer Čeprav bi morda vzeli v zakup, da gre morda pri navedenem oglasu za šalo (morda za parodijo na obstoječe razmere?), ga je treba razumeti kot pokazatelja stanja na najemniškem trgu.

Bolj ali manj ponesrečenih nepremičninskih oglasov namreč ne manjka. Ko na primer nered na mizi v stanovanju, ki ga ponujajo v najem, raje nespretno zabrišejo s photoshopom kot pospravijo. Pojavi se tudi primer, ko zapišejo, da lahko stanovanje najamete z balkonom ali brez njega. Kaj bi naredili v primeru, če bi se odločili za stanovanje brez balkona, ni navedeno. To, da ga zagradijo, je verjetno le ena od možnosti?

Ni redkost, da tovrstni oglasi izkazujejo nacionalizem, lokalne preference ali pa jasno kažejo, da najemodajalcem merila o kakovosti bivanja ne pomenijo nič tako v prostorskem, infrastrukturnem kot oblikovalskem smislu. Prav tako tudi ne dajo nič na zasebnost najemodajalca in njegove pravice, med najemanjem stanovanja lahko naletite celo na nespodobna povabila.

Nespodobno povabilo namesto najemnine Pri tem imamo v mislih izkušnjo ene od najemojemalk, ki ji je pred leti lastnik stanovanja rekel, da lahko najem namesto v denarju plača tudi kako drugače. Druga iskalka stanovanj pa se je med drugim znašla v položaju, ko je lastnik brez težave oznanil, da bo ena od sob v najetem stanovanju zaklenjena, saj on občasno prespi tam. Seveda se za najem ni odločila.

Lahko se vam tudi zgodi, da v zdravniški čakalnici nehote slišite starejšo gospo, ki po telefonu razlaga, kako so garažo preuredili v sobo, v njo pa bodo dali kakšne tri pograde za študente – en na posteljo bo že, doda na glas.

Biseri nepremičninske ponudbe Pred štirimi leti se je Katja Goričan, sicer družboslovka, odločila za nakup stanovanja. Temu je zato sledilo sistematično pregledovanje nepremičninskih oglasov, pri čemer pa je pripravila zanimiv pregled, kaj vse se lahko znajde v obliki oglasa, v tem primeru, oddajanja stanovanj na trgu. Odkrite nepremičninske bisere objavlja na Facebooku.

Še nekaj biserov iz pregleda nepremičninskih bizark Katje Goričan

Samo za slovenski par V terasastih blokih v Kosezah oddajajo dvosobno stanovanje. A da ne bo pomote, samo "slovenskemu paru", kot so odkrito ksenofobično zapisali. In to tako poudarjeno, da si je ta del besedila zaslužil celo velike tiskane besede.

Med najemodajalci pa se ne najdejo le tisti z jasnimi nacionalističnimi težnjami, so tudi tisti, ki imajo lokalne preference, saj je jasno napisano, da stanovanje oddajo Prekmurcem.

Pojavljajo se tudi oglasi, ki za bivanje ponujajo kar skladišče.

Nenamerni selfieji Svojevrsten podvig pri spremljanju najemniških ponudb so tudi fotografije, s katerimi opremijo oglase. Veliko je tistih z avtorskim podpisom, saj je na njih v ogledalu mogoče videti tistega, ki fotografira, morda ravno lastnika, s katerim bo ob morebitnem zanimanju stekel pogovor o najemu? Lahko pa se na fotografiji pojavi še kdo drug, ne le fotograf.

Ovekovečen nered v oglasu V ponudbi ne manjka fotografij, ki kažejo na to, da nekateri najemodajalci z ovekovečenjem nereda očitno nimajo težav.

Nepospravljena postelja ali po vsej sobi zložene škatle, naslonjač na kavču ali uporabljeni robčki na sedežni garnituri, vse to jih očitno na fotografijah, ki spremljajo nepremičninski oglas, prav nič ne moti. Po njihovem očitno ne bo oviralo ali zmotilo niti morebitnih interesentov.

Ne spreglejte