Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 4. 2012,
9.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 19. 4. 2012, 9.34

8 let

Spomladanski obredi za vaš dom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nov letni čas lahko pomeni tudi nov začetek. Še posebej če je to pomlad, ki daje občutek, da gre za obdobje novih priložnosti. Zakaj se potemtakem ne bi odločili tudi za nov obred?

Pomlad prinaša občutek svežine. Zato v tem času morda ne bi bilo odveč razmišljati o spremembi dekoracij, povezanih z vašim domom. Ponovili jih boste lahko vsako leto.

Spomladansko čiščenje Za spomladansko okraševanje je potrebno najprej pripraviti teren, zato je čiščenje predpogoj. Krpa in razpršena čistila naj ne zgrešijo niti najbolj skritih in s stvarmi zapolnjenih kotov stanovanja ali hiše. Tudi zračenje naj traja, odprite tudi najmanjše line, da bo skozi njih lahko pritekel svež zrak. Nekoliko lahko premaknete tudi pohištvo, že nova postavitev bo prinesla svežino.

Zamenjajte tkanine Ena od možnosti za delno, a učinkovito spremembo vašega doma je menjava tkanin. Barve posteljnine naj postanejo svetlejše in živahnejše, podobno lahko velja tudi za zavese, pogrinjke, brisače, skodelice, krožnike in podobno. Pozorni bodite tudi na materiale, bombaž in bambus bosta vsekakor delovala zračno. Tudi preobleke za blazine, ki se valjajo po kavču, lahko spremenite. In ko se boste odločili za ta korak, si ob tem določite dan, na katerega boste to počeli tudi v prihodnje. Lahko si celo rečete, da boste vsako leto zamenjali eno od tekstilij. Letos naj bodo to prevleke za blazine, naslednje leto na primer zavese in podobno.

Svetlo naj bo Z novo spomladansko tradicijo lahko začnete tudi pri osvetljevanju prostorov. Nakup nove luči bo to vsekakor zagotovil, prav tako tudi izbira zaves iz bolj prosojnih materialov.

Spremenite scenografijo Razglejte se po stenah. Delujejo utrujeno? Se vam zdijo puste? So brez duše, ne vsebujejo nobenega sporočila, spomina? Potem je najbolje, da nanje obesite umetniško delo, če niste za slike, lahko na police postavite tudi skulpturo, predmete s potovanj, fotografije. Kar zadeva umetnine, spremljajte še neuveljavljene avtorje, podpirajte mlade ustvarjalce. A ko se odločate za umetniško delo, ne glejte skozi perspektivo dekorativnosti, ampak ga dojemajte kot nosilca atmosfere, ideje, izkustva … Nakup umetniškega dela lahko prav tako postane vaša spomladanska ponavljajoča se dejavnost. Mogoče se boste odločili, da boste vsako leto zamenjali tudi fotografije, ki visijo v vašem domu. Vzemite si čas in jih preglejte, še prijetnejše bo, če boste to počeli v družbi. Odlična priložnost, da podoživite preteklo leto.

Odišavite prostore Ob dekoraciji ne pozabite tudi na zrak. Svež in sladkoben vonj po pomladi bo v stanovanju pričaral čarobno vzdušje. Odločite se za navado, da boste spomladi vsak teden kupili šopek rož. Vonj rož lahko nadomestite tudi z dišečimi svečami ali pa eteričnimi olji.

Zabavajte se Ne glede na to, za kakšno dekoracijo doma, ki bo postala vaša tradicija, se boste odločili, ne pozabite na najpomembnejše: naj bo zabavno. V svojih novih obredih uživajte, njihovega vsakoletnega ponavljanja pa se veselite.

Ne spreglejte