SiolNET. Trendi Dom
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci na pohištvenem sejmu v Milanu

4

termometer

Na sejmu v Milanu so se predstavili tudi slovenski oblikovalci, in sicer že uveljavljena oblikovala Nika Zupanc, mlada arhitekta Tina Rugelj, podjetje Impakta Les z deli Nika Kralja in Stilles.

Nika Zupanc je v Milanu prvič razstavljala leta 2007 v SaloneSatellite. Ob 15. obletnici "satelitov" je 15 oblikovalcev pripravilo 15 interpretacij na temo oblikovanja in tehnologije, na katerem je Zupančeva nastopila z videoinstalacijo Cinema at 5 o'clock. V njej so predstavljeni kolekcija luči Lolita, stoli, ki jih je oblikovala za nizozemsko podjetje Mooi, in še nekaj drugih kosov.

Nika Zupanc s tremi projekti Poleg "satelitov" je Zupančeva razstavljala v umetniško razstavnem prostoru Rossana Orlandi, kjer so si obiskovalci lahko ogledali njeno kolekcijo Summertime, kjer je predstavila pohištvo za zunanje prostore. Zupančeva je bila izbrana tudi med 12 talentov, ki sodelujejo na natečaju Poltrona Frau Centenary Armchair podjetja Poltrona Frau, ki je bil na ogled na razstavnem prostoru Disegin Village.

Med stotimi izbranci z vsega sveta, ki so bili povabljeni k predstavitvi svojih izdelkov, je bila letos tudi mlada arhitektka Tina Rugelj, ki se je predstavila s kolekcijo Moj betonski vrt, v kateri so pasja uta, betonski umivalnik, dvojna klop in modularna stena.

Tina Rugelj in njen betonski vrt "Čudovito je, nisem si predstavlja, da bo takšen odziv oziroma zanimanje," nam je na sejmu zaupala Rugljeva. Slednja je svoje izdelke naredila iz betona, za katerega je prepričana, da piše novo poglavje oblikovanja.

"Njegovo dojemanje se je zelo spremenilo od obdobja modernistične arhitekture in brutalizma, ko v širši javnosti ni bil nikoli zares priljubljen. Nove vrste betona so zdaj visokotehnološki gradbeni materiali z novimi tehnološkimi inovacijami. Eden od njih je vlaknocement, ki se v gradbeništvu uporablja že trideset let, v zadnjih nekaj letih pa je bil deležen kar nekaj izboljšav. Je zdravju in okolju neškodljiv, uporablja se kot gradbeni material za fasade in valovito strešno kritino," je pojasnila Rugljeva.

Niko Kralj, Rex in Ptičnice Anke Štular V coni Tortona Superstudio 13 se je predstavilo slovensko podjetje Impakta Les z deli znanega oblikovalca Nika Kralja. Poleg svetovno znanega stola Rex so predstavili manj znano različico Rex 120, naslanjač Rex, stol Mosquito in stole Lupina. Za popestritev so dodali še ptičjo hišico oblikovalke Anke Štular, ki je zasnovala tudi razstavni prostor. Razstavili so tudi Ptičnice oblikovalke Anke Štular, ki je "zakrivila" tudi podobo razstavnega prostora.

"Na sejmu sem bila prva dva dni in moram reči, da je bil odziv odličen, zanimivi smo bili tudi za medije," je za Planet Siol.net pojasnila Štularjeva. "Ptičnica je sodobna postaja za nomade prostranega neba, ki nudi njihovemu letečemu življenjskemu slogu tisto, kar potrebujejo; zaščito pred snegom in dežjem, pa tudi teraso za sončne zimske dni," o Ptičnici pove Štularjeva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin