Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2013,
13.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
dom pospravljanje čiščenje

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2013, 13.44

8 let, 3 mesece

Seznam stvari, ki jih lahko takoj vržete proč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Dom, poln stvari, ki jih ne uporabljate in jih najverjetneje nikoli več ne boste, se počasi duši v kaosu, ki ga lahko rešite le sami in si tako izboljšate kakovost življenja. Kako se znebiti stvari?

Stari časopisi in revije Čeprav menite, da jih boste gotovo še kdaj prebrali, saj ste jih shranili, ker je v njih toliko zanimivega, je čas, da pogledate resnici v oči in se vprašate, kdaj ste to nazadnje storili – verjetno nikoli. Če se res ne morete posloviti od vsega, lahko pomembne članke izrežete in spravite v mapo ali jih fotografirate in shranite v računalnik, preostalo pa vržete v zabojnik za star papir.

Stare knjige Tudi tukaj je treba narediti red in s polic odstraniti vse, česar ne boste nikoli več prebrali, in vse, česar še nikoli niste vzeli v roke. Knjig ni treba metati stran, lahko jih tudi prodate prek spleta ali jih podarite kot darilo oziroma jih prepustite antikvariatu.

Oblačila Velja, da tisto, česar niste nosili več kot eno, dve leti ali dalj, nima kaj iskati v vaši omari, pa naj gre za ponošene stvari ali zgrešene nakupe. Izločite oblačila, ki niso več v obtoku, jih poklonite prijateljem ali organizacijam, ki zbirajo stare obleke in jih podarijo naprej.

Zdravila Preglejte svojo omarico z zdravili, vitamini in prehranskimi dopolnili ter preverite, ali jim je že potekel rok uporabe. Pretečena zdravila lahko odnesete v poseben zabojnik za smeti ali v lekarno, ki jih sprejema, izogibajte pa se temu, da bi jih metali v navadne smeti.

Kozmetika Pospravite svojo kozmetično torbico in omarico in se znebite vsega, kar je staro ali česar sploh ne uporabljate. Prav tako preverite rok uporabe na nekaterih izdelkih, kot je na primer tekoči puder, in jih vrzite proč, če jim je rok uporabe že potekel.

Nakit Najprej ločite bižuterijo od "pravega" nakita, potem pa naredite red. Vse, česar ne nosite, naj roma stran: bižuterija navadno ni vredna popravljanja. Če se ga še niste lotili, se ga verjetno tudi nikoli ne boste, zato jo lahko vržete proč, med "pravim" nakitom poiščite večne kose, ki imajo posebno vrednost, in tiste, ki so samo kos dragocene kovine. Zadnje lahko prodate ali ji nesete k zlatarju, da jih pretopi v nov kos nakita, ki vam bo všeč in ga boste z veseljem nadeli.

Beležke, rokovniki Če imate na polici še vedno rokovnike izpred petih let, se najprej vprašajte, ali so res tako pomembni, da ne bi mogli živeti brez njih. Če jih ravno ne zbirate ali ne služijo ničemur, naj grejo med star papir.

Stvari Star radio, stol, kredenca, lučka in podobne stvari, ki jih kopičite v stanovanju in kleti le zato, ker se od njih ne morete posloviti, ne delajo drugega kot nereda in otežujejo dušo. Če ne gre za kose, ki imajo posebno čustveno vrednost, se zapeljite z njimi na odpad.

Hrana Hladilnik, zamrzovalnik, shrambo in omarice za klet je dobro temeljito preveriti enkrat na mesec in odstraniti vso hrano, ki ni več uporabna ali je tik pred iztekom roka uporabe. Tako boste imeli tudi boljši tedenski pregled nad tem, kaj potrebujete, in posledično tudi manj stroškov.

Spominki Nekatere drobne stvari vam pomenijo vse, a medtem ko jih kopičite, sploh ne opazite, da ste nabrali kup navlake, na katero ste preveč čustveno navezani. Strokovnjaki trdijo, da gre za pretirano obračanje v preteklost namesto v prihodnost. Morda imajo prav, vsekakor pa temeljito preglejte svojo sentimentalno lastnino in se osvobodite stvari, ki vam (nezavedno) preprečujejo, da bi šli v življenju naprej.

Ne spreglejte