Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 4. 2012,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Milano pohištvo

Torek, 24. 4. 2012, 10.21

8 let

"Sateliti" – prihodnost oblikovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Petnajst let mineva od prve predstavitve Salone Satellite na milanskem sejmu, na katerem se predstavljajo izbrani mladi, drzni ustvarjalci z vsega sveta. Gre za pogled v prihodnost.

Ob 15. obletnici je 15 oblikovalcev, ki so se svetovni javnosti prvič predstavili prav na "satelitih", pripravilo svojevrstne interpretacije, med njimi tudi Slovenka Nika Zupanc. Poznavalci pravijo, da so prav "sateliti" tisti, ki vsako leto navdušijo, saj se prav tam predstavljajo nove, sveže ideje. Zanimivo je tudi, da na "satelitih" razstavljajo oziroma se predstavljajo mladi oblikovalci z vsega sveta, izberejo pa sto najboljših.

Letos je bila med srečnimi izbranci tudi mlada arhitektka Tina Rugelj, ki se je predstavila s svojo kolekcijo Moj betonski vrt. Če bo imela srečo in jo je opazilo tudi kakšno pohištveno podjetje, se lahko zgodi, da bodo njeno kolekcijo izdelovali tudi serijsko.

Zmagovalni trio predstavil izdelke iz papirja

Z najinovativnejšo idejo in pristopom je tokrat navdušil trio oblikovalcev, ki ga tvorijo Kitajec Džang Lei, Nemec Christoph John in Jovana Bogdanović iz Beograda, ki so domov odnesli prvo nagrado. Svoj projekt so poimenovali Iz Juhanga v Milano (From Yuhang to Milan), prepričali pa so z izbiro naravnih materialov, saj so razstavljeni predmeti – stoli, mizice, svetila, oblačila, krožniki oziroma skodelice in še kaj – narejeni iz papirja, bambusa in porcelana. Kitajec Džang Lei je z dosežkom več kot zadovoljen. "Seveda takšna nagrada mladim oblikovalcem, kot smo mi trije, pomeni ogromno in odpira marsikatera vrata," je povedal za Planet Siol.net.

Španec s predmeti iz kavne usedline

Drugouvrščeni Španec Raul Lauri Pia je mladi oblikovalec, ki je predstavil kolekcijo luči, krožnikov, skodelic in drugih predmetov, ki jih je oblikoval iz kavne usedline. Odlična ideja je prepričala tudi obiskovalce, ki se je jih je na njegovem razstavnem prostoru kar trlo. "Luči se zaradi toplote segrejejo in oddajajo prijeten vonj po kavi," je pojasnil za naš medij.

Ne spreglejte