Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 5. 2014,
12.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

gradnja fasada

Petek, 16. 5. 2014, 12.58

8 let

S pravo izolacijo do subvencije Eko sklada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med ukrepi, ki jih subvencionira Eko sklad, je tudi toplotna izolacija fasade. Kakšno izolacijo moramo izbrati, če želimo dobiti denar iz okoljskega javnega sklada?

Tudi v letu 2014 Eko sklad Slovenije podeljuje nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe v rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost za stanovanjske in večstanovanjske stavbe. Med ukrepi, ki jih subvencionirajo, je tudi toplotna izolacija fasade.

Kriteriji za pridobitev subvencije

1. Pravica do nepovratne finančne spodbude se dodeli na podlagi veljavnega predračuna izvajalca izvajalca naložbe za nakup in vgradnjo fasadnega sistema z najmanj 15 centimetri toplotne izolacije, pri čemer lahko toplotna prevodnost toplotne izolacije znaša največ λ (vrednost toplotne prevodnosti) ≤ 0,045 W/mK.

Debelina toplotne izolacije fasadnega sistema je lahko tudi manjša, če je izkazano razmerje λ/d ≤ 0,30 W/m2K. Navedeno razmerje mora biti izkazano tudi v primeru fasadnih sistemov s toplotno izolacijo iz naravnih materialov, in sicer ne glede na vrednost toplotne prevodnosti (λ).

2. VČe je na eno- ali dvostanovanjski stavbi že vgrajen fasadni sistem s toplotno izolacijo, katere toplotna prevodnost znaša največ λ ≤ 0,045 W/mK, lahko vlagatelj to naložbo izvede z dodatno toplotno izolacijo v razliki do najmanj 15 centimetrov izolacijskega materiala. Predložiti mora fotografije, posnete z merilnim trakom, iz katerih bo jasno razvidna debelina že vgrajenega izolacijskega materiala.

3. Za sisteme kontaktno-izolacijskih fasad so dovoljeni le fasadni sistemi, ki imajo evropsko tehnično soglasje ETAG 004.

Vsi sistemi JUBIZOL imajo ustrezno tehnično soglasje ETAG 004.

4. Nepovratna finančna spodbuda je lahko dodeljena le za stanovanjske stavbe, za gradnjo katerih je bilo gradbeno dovoljenje izdano pred 1. 1. 2003, morebitno gradbeno dovoljenje za legalizacijo stanovanjskih stavb, zgrajenih pred 1. 1. 2003, pa pred oddajo vloge po tem javnem pozivu. Za dele stanovanjskih stavb, ki so bili zgrajeni po 1. 1. 2003, nepovratna finančna spodbuda ne more biti dodeljena.

5. Priznani stroški vključujejo:

– nakup in vgradnjo celotnega fasadnega sistema, – nakup in vgradnjo toplotne izolacije cokla, – postavitev gradbenega odra, – odstranitev ali izravnavo obstoječega ometa ali preostalih gradbenih materialov, vgradnjo vertikalne hidroizolacije na predelu cokla, demontažo starih okenskih polic, – obdelavo špalet, – nakup in vgradnjo okenskih polic.

Naložba pred oddajo vloge ne sme biti izvedena. Vlogo s prilogami je treba oddati pred izvedbo del. V nasprotnem primeru vlagatelj ni upravičen do nepovratne finančne spodbude. Na javnem pozivu lahko sodeluje fizična oseba, ki je investitor in lastnik nepremičnine, ožji družinski član ali najemnik s pisnim soglasjem lastnika. Namen Eko sklada, ki je pravni naslednik Ekološkega sklada, je spodbujanje razvoja na področju varstva okolja z dajanjem posojil oziroma poroštev za okoljske naložbe in z drugimi oblikami pomoči. Sklad spodbuja naložbe, ki so skladne z nacionalnim programom varstva okolja in okoljsko politiko Evropske unije.

Vsebino omogoča JUB

Ne spreglejte