Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 7. 2014,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

muzej galerija razstava obisk

Nedelja, 20. 7. 2014, 13.21

8 let

Razstave po ljubljanskih razstaviščih poleti dobro obiskane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Večina ljubljanskih muzejev in galerij v počitniških dneh beleži povečan obisk, nekaj tudi na račun turistov, ki se mudijo v slovenski prestolnici.

Med postavitvami, ki privabljajo opazno več tujih kot domačih obiskovalcev, je med drugim razstava češkega fotografa Josefa Koudelke, ki je na ogled v Galeriji Jakopič. Razstava z naslovom Sledi/Vestigae 1991-2012, ki je v Jakopičevi galeriji odprta od 19. maja, je doslej privabila več kot 2000 obiskovalcev. Razstavo so namenoma odprli v poletnem času, saj so pričakovali, da bo glede na mednarodno priznanega fotografa veliko zanimanje tujih obiskovalcev. Ti so, kot so sporočili iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), navdušeni tako nad razstavo kot nad nizko vstopnino, ki je, za tako vrhunsko razstavo v primerjavi s tujino, zgolj simbolična, saj znaša tri evre.

Mestni muzej Ljubljana od konca maja gosti osrednjo razstavo ob 2000-letnici Emone. Postavitev z naslovom Emona, mesto v imperiju si je od odprtja ogledalo že skoraj 5000 obiskovalcev. Kljub temu, da se v poletnih mesecih razmerje med domačimi in tujimi obiskovalci običajno prevesi na stran tujih, pa ob pričujoči razstavi beležijo skoraj izenačeno razmerje med slovenskimi in tujimi obiskovalci, ki prihajajo večinoma iz Italije, Nemčije, Francije, Španije in Velike Britanije.

V absolutnih številkah je obisk v primerjavi z obiskom na lanskih razstavah nekoliko večji, kar v muzeju pripisujejo projektu Emona 2000, ki uporablja tudi kanale, ki jih muzeji ne.

Dobro obiskana je tudi razstava Božidar Jakac in fotografija v Moderni galeriji, ki je od odprtja, 12. junija, privabila že 5000 obiskovalcev, od tega petino tujcev. V zadnjem obdobju se obisk tujcev tako v Moderni galeriji kot v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) močno povečuje, tako da je trenutno razmerje obiskovalcev v obeh muzejih že 70 odstotkov v korist tujcev, so sporočili iz Moderne galerije, kjer so letošnje poletje uvedli daljše četrtke. Oba muzeja sta na ta dan odprta dve uri dlje kot običajno, do 20. ure.

V Palaciju in v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu si je mogoče do konca avgusta ogledati razstavo Lojzeta Spacala z naslovom Matrica - grafika - slika, ki jo je v 14 dneh od odprtja obiskalo že več kot 2800 ljubiteljev umetnosti. V galeriji S je na ogled razstava National Geographic - 50 najboljših fotografij, ki je od odprtja, 8. julija, privabila že več kot 3500 obiskovalcev.

Na Ljubljanskem gradu ne beležijo statistike med domačimi in tujimi obiskovalci, ocenjujejo pa, da je v času poletne turistične sezone več tujih, ob popoldnevih in konec tedna pa več domačih obiskovalcev.

Ne spreglejte