Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2013,
8.01

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

knjižne police oblikovanje dom

Petek, 3. 5. 2013, 8.01

2 leti, 5 mesecev

Prostor za knjige

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri prenovi stanovanja praviloma vedno dobro premislimo, kam bomo postavili posamezen kos pohištva in kako ga bomo uporabili. Ob končani prenovi pa ugotovimo, da nismo premislili, kam s knjigami.

Čez leta se nam je zagotovo nabralo kar nekaj knjig, spominkov s potovanj in drugih malih predmetov, ki bi si jih v stanovanju želeli postaviti na vidno, a hkrati nemoteče mesto. Najbolj preprost in nezahteven element za to so police in regali, ki jih lahko uporabljamo na različne načine. Včasih nam z njihovo pomočjo uspe prostor tudi v celoti izkoristiti, učinkovitost pojasnjuje arhitektka Nina Juratovec iz salona notranje opreme Elementare.

Stenske police Najosnovnejše med policami so stenske police, ki jih lahko na steno pritrdimo na različne načine. V zadnjem času so zelo modne police širših dimenzij, ki so nevidno nameščene na steno, razlaga arhitektka. Nosilnost teh je odvisna od sistema nevidnega pritrjevanja v steno in seveda od materiala, iz katerega je stena.

Police lahko pritrdimo tudi s pomočjo podpor, ki so na voljo v najrazličnejših oblikah. Vse bolj se stenski regali uporabljajo kot poudarek v prostoru, saj lahko z malo domišljije in vnosa barve na steni ustvarimo pravo kompozicijsko celoto, ki bo nadomestila marsikatero umetniško delo, še pravi Nina Juratovec.

Za tiste, ki so bolj previdni z vnosom dodatnih elementov notranje opreme v prostor, pa so primernejše tanjše police. Te so lahko iz barvane kovine, najrazličnejših oblik in barv. Ker so narejene iz kovine, so zelo tanke, kar v prostor vnese kanček elegance. Če so v isti barvi kot stena, lahko na prvi pogled delujejo skoraj nevidno.

Stenske sestave polic lahko kupimo že kot celoto ali pa si jih glede na želje in potrebe sestavimo sami. Nekateri proizvajalci imajo že patentirane sisteme polic, kjer uporabnik sam sestavi želeno kompozicijo, izbere poljubno barvo in material.

Poleg navedenega strokovnjakinja za opremljanje doma dodaja, da lahko stenske police uporabimo tudi za maksimalni izkoristek prostora. Ker so pritrjene na steno, so tla pod njimi prosta, zaradi manjše globine pa bivalna enota kljub temu ni nasičena. Dobrodošle so v otroških sobah, kjer nad delovno mizo dobimo dodatne odlagalne površine, dobrodošle pa so tudi v kopalnici. Če imamo manjšo kopalnico, kjer prostor ne ponuja možnosti za postavitev veliko omaric, lahko s pomočjo polic pridobimo ustrezen prostor za shranjevanje. Ker so tanke, imamo še vedno občutek, da v prostoru ni veliko elementov.

Knjižni regali kot predelna stena Nina Juratovec predlaga še naslednje uporabe polic: če imamo manjše ali veliko stanovanje, lahko prostore med seboj pregrajujemo tudi s knjižnimi regali odprtega tipa. Če je stanovanje majhno, lahko knjižne regale uporabimo kot predelno steno med dnevno sobo in jedilnico na primer. V tem primeru nam na eni strani police služijo kot regal za knjige, prostor za televizijski sprejemnik, na drugi strani pa kot jedilniški del za shranjevanje kozarcev. Prostora sta tako na videz ločena, vendar pa še vedno delujeta kot celota.

Tako lahko pregradimo skoraj vse prostore v stanovanju, saj lahko na tak način pridobimo dodatno prostornino, hkrati pa sobo tudi popestrimo, še pravi arhitektka. Če je prostor med knjižnimi policami iz stekla, bodo te dobesedno lebdele.

Zakaj ne bi knjižne police visele tudi z zraka? Če si želimo drugačnih knjižnih polic, lahko izberemo tudi tak sestav, ki ga pritrdimo na strop. Gre za odlično kombinacijo stenskih polic in predelnih knjižnih regalov. Obstajajo različne dimenzije, zato si lahko sestavimo poljubno kompozicijo. Ker takšne police dobesedno visijo s tropa, je pod njimi prostor, ki ga lahko izkoristimo za postavitev sedežne garniture, lahko pa ostane tudi prazen, svetuje arhitektka.

Regal ali kaj drugega? Svoje stanovanje lahko zapolnimo tudi z dizajnerskimi kosi pohištva, ki imajo več možnosti za uporabo. Če nimamo veliko prostora v stanovanju, lahko takšni elementi rešijo kar nekaj prostorskih zagat.

Ne spreglejte