Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2013,
9.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Primož Peterka dom spomini

Sobota, 10. 8. 2013, 9.49

8 let

Primož Peterka: Vitrina mojih spominov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kot vsak človek ima tudi moravški orel Primož Peterka, prvi Slovenec, ki je preskočil takrat magično mejo 200 metrov, veliko svojih spominov.

Primož Peterka, nekoč vrhunski športnik, ki se ga ne bi branila nobena država na svetu, danes pa ponosni trener ženske reprezentance v smučarskih skokih, mož in oče treh otrok, ima v svojih hiši v okolici Kranja mesto, kjer hrani posebne spomine. V dnevni sobi namreč kraljuje vitrina Primoževih spominov, v kateri se najde marsikaj, kar Primožu, pa tudi njegovi ženi Renati in njunima otrokoma, veliko pomeni.

Kdaj ste začeli zbirati stvari, ki so v tej vitrini? V njej je nekaj pomembnih stvari, tistih, ki meni največ pomenijo. V tej vitrini so stvari, ki me spominjajo na rojstvo najinih otrok, na najino poroko, in seveda tudi pokali, ki sem jih osvojil. A ne vsi.

Kateri vaši športni spomini so torej v njej? V njej so pokali, ki zaznamujejo moje zadnje uspehe, saj mi, kot povratek na vrh, veliko pomenijo.

Kaj pa potem hranite v Moravčah, kjer je menda še veliko večja zbirka vaših dosežkov? Ja, tam je tisto, kar sem osvojil in dobil v času, ko z Renato še nisva živela skupaj v tej hiši. Tam je tudi moj prvi pokal. Tam je velika večina mojih stvari.

Imamo pa srečo, saj sta na sliki tudi prav posebna pokala, kajne? Ja res je, na ta dva pokala še posebej pazim in sta tudi dobro varovana. Imate srečo, da ju imam ravno doma, sicer se nikoli tako ne bohotita, a to sta pokala, ki sem ju osvojil za sezoni 1996/97 in 1997/98, govorimo torej o dveh spominih na osvojen svetovni pokal, največ, kar lahko v eni sezoni v mojem športu, torej smučarskih skokih, človek doseže. Pokala mi pomenita zelo veliko, v bistvu preveč, da bi jih kar tako razkazoval, saj nikoli ne veš, kaj ljudem pade v glavo (smeh).

Kakšni pa so občutki, ko ju pogledate? Osebno mi ta dva pokala, ob pokalu za osvojeno zadnjo zmago, pomenita največ. Težko je govoriti o steklu, kako pomembno je, a jaz vem, kaj vse stoji za njima. Spominjam se zgodb, anekdot, pregaranih dni, treningov, vseh stvari, ki sem jih dal skozi, da sem ju osvojil, in prav zato imata velik pomen.

Pa za vašo vitrino in pokale skrbite vi ali vaša žena? Jaz, s ponosom.

Ali kdaj pogledate te pokale in obujate spomine? Povedal bom po pravici. Dokler Tina Maze ni dosegla, kar je, kar je primerljivo s tem, kar pomenita ta dva pokala, se nisem preveč ukvarjal s tem, odkar pa je tudi Tina začela dosegati tako vrhunske rezultate, pa priznam, da sem se kar nekajkrat usedel, jih pogledal in se zamislil o tem, kaj imam doma. Za temi stvarmi, ki so v moji vitrini, stoji na stotine zgodb, in vse so zanimive.

Ne spreglejte