Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
19. 6. 2014,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Polona Pačnik

Četrtek, 19. 6. 2014, 15.13

8 let

Polona Pačnik z Duhovi bivših punc

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ljubljanskem Bazilika Bistroju se je v okviru projekta LIMITED EDIT111ONS s svojim delom Duhovi bivših punc predstavila umetnica Polona Pačnik.

Na dogodku LIMITED EDIT111ONS, v sproščenem vzdušju, v lokalu, ob kozarcu vina in klepetu, ki ga ne oklepajo zidovi galerijske institucije, so se v ljubljanskem Bazilika Bistroju zbrali ljubitelji umetnosti, predvsem pa dela umetnice in ilustratorke Polone Pačnik, znane pod znamko PolonaPolona: kitchenware.

Ustvarjalka je s svojim vizualnim jezikom med drugim popisala set skodelic in krožnikov. Ljubiteljem čajev in kave pa tako dala priložnost, da tople napitke srkajo obkroženi s Prešernom, Freudom in še drugimi Pačnikovimi najljubšimi pesniki in pisatelji ter ostalo gospodo. Umetnica išče navdih predvsem v preteklih časih, mitologiji in motivih evropske ljudske umetnosti.

A v Baziliki v ospredju niso bili avtoričini dodatki za dom, temveč njeno ilustratorsko delo. V skladu s konceptom pobude LIMITED EDIT111ONS, v okviru katere se vsak mesec za dan z eno umetnino v 111 izvodih predstavi umetnik, je nastalo delo z naslovom Duhovi bivših punc. To je bilo, tako kot preostala dela, nastala v kontekstu omenjene pobude, na prodaj za 25 evrov. Prav dostopna cena vizualnih umetniških del je eno od izhodišč projekta, ki sta si ga zamislil Piera Ravnikar in Irena Silić.

Vsakdo je lahko lastnik umetniškega dela Piera Ravnikar, sicer vodja programa za vizualno umetnost v Kinu Šiška, in Irena Silić, producentka pri Bienalu neodvisne ilustracije, poudarjata, da tako v omenjenih kulturnih organizacijah in dogodkih ter v okviru pobude LIMITED EDIT111ONS sledita istem cilju – oblikovanju strategij, kako "od 'spodaj navzgor' aktivno predstavljati dobre umetnike in dobre vsebine zainteresirani javnosti".

"Če v okviru najinega projekta navdušiva enega posameznika, da postane lastnik svojega prvega umetniškega dela, je najin cilj dosežen." Kot kažejo pretekle izkušnje iz dogodkov v Baziliki, so umetniki s svoji delom in Piera Ravnikar ter Irena Silić s svojim konceptom navdušili že marsikoga. Sploh odziv na dela Natana Eskuja in Petre Varl je bil po dogodku, kot pripovedujeta, izjemen. Prav tako je z dogodkom zadovoljna Polona Pavčnik.

Vizualna produkcija je aktivna, umetniškega trga ni "Naš prostor ima izjemno aktivno vizualno produkcijo, umetniškega trga pa praktično ni, ne obstaja," poudarjata Ravnikarjeva in Silićeva, kar je tudi eden od razlogov za nastanek projekta LIMITED EDIT111ONS. "Upam, da se bo z najinimi malimi koraki nekaj le spremenilo in da bo vizualna umetnost našla pot do ljudi, po dostopnih cenah."

Izbira prostora, kjer se dogodki projekta odvijajo, pa seveda tudi ni naključje. Umetniška dela predstavljajo v lokalu, v prostorih, kjer umetnost ne najde nujno svojega prostora, najde pa ljudi in ustvarja priložnosti za druženja. To, da je dogodek postavljen v takšno okolje, odobrava tudi Polona Pačnik, saj pravi, da četudi ji razstavljeno delo ni všeč, se lahko pretvarja, da je prišla na kozarec vina. "Pa me nihče ne bo zasliševal, ali sem razumela, 'kaj je umetnik hotel povedati'."

Kot razstavljavka pa je bila navdušena nad prijetnim druženjem, ki je "praktično kot zabava za rojstni dan, ki mi je ni treba organizirati. Pa še vse tiste, ki so se pretvarjali, da so prišli samo na pijačo, sem lahko zasliševala, kaj je hotel umetnik povedati".

In kaj je hotela povedati Polona Pačnik?

Bivše punce, ki še vedno držijo kos srca svojega bivšega Ko sta se Piera Ravnikar in Polona Pačnik pogovarjali o sodelovanju, se je umetnica zatekla k starim skicirkam in našla osnutek, poimenovala ga je "imam ene zadržke". Ob podobi ženske s pomisleki do moškega se je avtorica spomnila na "koncept bivših punc, ki obrekujejo 'ta novo' in še zmeraj držijo kos srca svojega bivšega".

Nastalo je delo Duhovi bivših punc. Motiv je avtorica zato, da "bi imeli boljše frizure in razkošnejše gvante", postavila stoletja nazaj, približno v leto 1850. V glavni vlogi nastopata Fičfirič in Bogata Dedinja, "ki se ne more odločiti, ali ji gredo na živce trači o njegovih bivših puncah ali on".

Limited gre tudi v tujino Tovrstne dogodke bodo nadaljevali tudi jeseni, septembra z Zoro Stančič, oktobra z umetniškim kolektivom grafičnih oblikovalcev ZEK, novembra pa bodo pobudo predstavili tudi v okviru kreativnega prostora HUB Vienna na Dunaju.

Pri naboru umetnikov Piera Ravnikar in Irena Silić stremita k medgeneracijski in vsebinski dinamiki, zainteresirani umetniki pa se tudi že sami obračajo na njiju, kar ju veseli.

Ne spreglejte