Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 14.55

8 let

Otroška soba – nasveti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Otroci potrebujejo svoj prostor, v katerem se lahko igrajo, učijo in pobegnejo od odraslih. Zato jim – če si seveda lahko to privoščite – omogočite posebno sobo, ki je namenjena izključno njim.

Bolje, da je to mala sobica, kot pa nič.

Preden začnete opremljati otroško sobo, poskrbite, da to naredite v skladu s pravili, saj otroška soba raste z otroki in se z njimi spreminja, a bodite pripravljeni na preurejanje vsakih nekaj let.

Bodite pozorni na tri stvari: - varnost (ostri robovi, električna napeljava, zaščitne ograje …), - praktičnost (postelja na tleh, police v neizkoriščenih delih sobe …), - zanimivost in igrivost.

Otroška soba naj bi imela tri razdelke: za spanje, učenje in igro. Glede na to, da otroci in s tem tudi njihove potrebe hitro rastejo, imejte v mislih, da pustite dovolj prostora, če boste kasneje spremenili namene.

1) Če je soba majhna in predvidena za dva ali več otrok, rešite stisko tako, da uporabite pograd. Poleg tega otroci obožujejo takšne postelje, saj jih pogosto uporabijo tudi za igro. Zaradi varnostnih in zdravstvenih razlogov postelje ne postavite pod okno, pred radiator ali pred drug vir toplote.

2) Uporabite tudi stole, ki se zložijo in jih lahko potisnete pod posteljo ali jih umaknete poleg omare. Če imate dovolj prostora, potem postavite postelje eno zraven druge z minimalno razdaljo 60 cm ali v obliki črke L.

3) Polic in omaric ni v sobi nikoli dovolj. Če želite, da bodo otroci imeli stvari pospravljene, potem naj bodo na njihovi višini.

4) Škatle za pospravljanje bodo otroci velikokrat uporabili, zato jim naj bodo na dosegu rok.

5) Omara je nepogrešljiv kos pohištva otroške sobe, zato dovolite svojim otrokom, da jo sami uredijo.

6) Mizo postavite tako, da pride do nje dovolj dnevne svetlobe spredaj ali z leve (oziroma z desne, če je otrok levičar) in nanjo postavite primerno svetilko.

7) Barve sten in pohištva morajo biti v veselih tonih, vendar bodite previdni, da ne pretiravate. Starejšim otrokom (več kot 10 let) omogočite, da na stene lepijo plakate priljubljenih junakov. Za takšne razmere so najboljša rešitev tapete, ki se lahko hitro in enostavno odstranijo.

8) Če imate majhne otroke, poskrbite, da boste tla prekrili s preprogami. Lahko jih dobite že zelo poceni in enostavno jih je čistiti in vzdrževati. Po nekaj letih, ko bodo polne madežev, jih lahko preprosto nadomestite z novimi.

9) Naj bo dovolj različne razsvetljave: svetilka pri pisalni mizi, pri postelji in stropna svetilka.

In ne pozabite pri urejanju sobe vključiti tudi otrok, saj je to njihova soba, v kateri bodo preživeli največ časa.

Ne spreglejte