Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
6. 10. 2012,
16.03

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 6. 10. 2012, 16.03

7 let, 1 mesec

Odprta vrata Krisperjeve hiše

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

V okviru projekta Odprte hiše so po celi Sloveniji že tretjič odprli vrata v javne in zasebne kakovostne arhitekturne objekte. Ogledali smo si stanovanja v ljubljanski Krisperjevi hiši.

Da je arhitekturo treba izkusiti, jo občutiti in vanjo vstopiti, se zaveda vse več ljudi, bi lahko sklepali glede na množico, ki se v zgodnjesobotnem popoldnevu zbrala na ljubljanski Stritarjevi 3 pred Krisperjevo hišo, stanovanji v starem mestnem središču.

Pod prenovo treh baročnih stavb sta se podpisala Rok Oman in Špela Videčnik, iz studija Ofis. Pod zgodovinskim ovojem je tako nastala stanovanjska hiša z 12 domovanji, ki jih opredeljujeta sodobnost in dinamičnost notranjih prostorov, nekje tudi večnivojskih. V celoto hišo povezuje skupno notranje dvorišče ter ljubljanske vedute, usmerjene proti gradu, na mestne ulice in k vrhovom streh.

Z nekaj zadržki do izbire strogega mestnega središča za kraj bivanja pa se v Krisperjevi hiši kljub vsemu lahko odvije navdušujoč scenarij domovanja. Stanovanja, nekatera med njimi zavidljivih površin in zračnih tlorisov, se vsa obračajo proti skupnem komunikacijskem jedru – pokritemu notranjemu dvorišču, ki je hkrati ne le zelena oaza v zgodovinskem urbanem oklepu, ampak tudi vir naravne svetlobe in zračenja.

Najvišja med stanovanji pa imajo tudi privilegij teras, ki odražajo prav vse ljubljanske značilnosti. Pogled na zeleni grič Ljubljanskega gradu, bližnje mestne ulice in vrhove okoliških hiš.

Pogled na mesto

Terase nad mestom in nasploh pogledi na atrij stanovanjem dajejo dodatno zračnost in domovanja odpirajo navzven, s tem pa ukinjajo morebitni občutek utesnjenosti, ki bi ga lahko ustvarile druga ob drugi zgrajene hiše na Stritarjevi ulici in morebitni majhni ter ne prav osvetljeni prostori.

Med prenovo odkriti stari kamniti oboki, stebri in plošče so postali del interjerja. Na steklenem ovoju hiše se tako odseva zgodovina.

Priložnost za vzpostavljanje odnosa do sodobne arhitekture

Po vzoru številnih drugih držav so pri nas projekt Odprte hiše prvič organizirali leta 2010. Letošnji vpogled v vrhunske arhitekturne in prostorske ureditve - za javnost so po celi Sloveniji odprli 120 objektov - so organizirali zasebni zavod Odprte hiše Slovenije in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije.

Ozaveščanje o pomenu kakovostne arhitekture in njene osebne izkušnje pa je izhodišče in vodilo projekta, v okviru katerega lahko danes in še jutri vstopite v marsikateri arhitekturni presežek ter premislek. V program Odprte hiše je vključen izbor sodobne arhitekture, modernizma in kulturne.

Dan odprtih vrat

Dan odprtih vrat v različne objekte je v tujini dobro znana in razširjena praksa. Še posebej znan in odmeven dogodek je v Londonu, kjer odprejo vrata v več sto stavb, katalog teh pa lahko naročite že mesece prej ter se tako pripravite na dogodek. Dogodek je tam, ko so zasnovali koncept, prvič potekal pred 20 leti. Letos bodo v okviru tega odprli 700 objektov. Projekt pa je prerasel v pobudo Open City.

Za Londonom po odmevnosti dneva odprtih vrat arhitekture ne zaostajajo niti Berlin, New York, Denver in druga mesta po Kanadi in v ZDA, Škotskem in podobno, kjer odprejo več sto, tudi tisoč zgradb. Ideja odprtih vrat arhitekture, ki jo lahko vsakdo izkusi ter tako na lastni koži občuti pomen kakovostno oblikovanega prostora, okolja in objektov, je podstat mednarodnemu združenju, imenovanemu Open House Worlwide, v katerem je združenih 17 mest iz 12 držav po celem svetu, med njimi je tudi Slovenija.

Prav ta konec tedna se festival odvija tudi v New Yorku, Lizboni, Dublinu in Brisbanu.

Ne spreglejte