SiolNET. Trendi Dom
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Očistite mikrovalovko!

3

termometer

Očistiti umazano in zamaščeno mikrovalovno pečico ni tako zapleteno, kot bi si morda mislili. Morda se čiščenja lotite s pomočjo naših nasvetov.

Mikrovalovne pečice za svoje delovanje uporabljajo mikrovalove, ki se sproščajo v komoro in vplivajo na živila in vodo. Mikrovalovi potujejo in tresejo vodne molekule, zaradi rotacije pa molekule udarjajo ena ob drugo ter se tako segrevajo. To s pridom uporabljamo pri odtajevanju in segrevanju živil, saj je z uporabo mikrovalovne pečice priprava obrokov hitrejša in preprostejša. Mikrovalovne pečice imajo poleg segrevanja in hlajenja tudi funkcijo kuhanja in dušenja, pečenja in celo žara. Velikokrat pa se ob rokovanju z mikrovalovno pečico kaj tudi ponesreči, razlije ali ob vretju zabrbota, zato se v notranjosti mikrovalovke slej ko prej začnejo nabirati madeži. Če ste v dvomih, kako se lotiti čiščenja, vam ponujamo nekaj nasvetov.

Rešiteljica voda Voda dela čudeže. V ognjevarno, najbolje keramično skledo nalijte vodo, v katero položite nekovinski predmet, recimo leseno žlico. Vklopite mikrovalovno pečico in segrevajte največ pet minut. Ko se pečica izklopi, vratc ne odprite takoj, temveč počakajte nekaj minut, da svoje delo opravita tudi vlaga in para. Nato previdno odstranite skledo z vodo in se zmehčane umazanije lotite še z mehko vlažno krpo.

Dodatek kuhinjske sode V posodo z vodo lahko dodate nekaj čajnih žličk sode bikarbone in ponovite zgoraj opisani postopek. Soda bo delovala kot osvežilec zraka, z mešanico pa lahko natrete tudi krpo in tako še lažje očistite notranje stene mikrovalovne pečice.

Vsestranski kis V posodi zmešajte četrt skodelice kisa in skodelico vode. Posodo položite na sredino komore, zaprite vratca pečice in segrevajte nekaj minut. Kis bo nevtraliziral neprijetne vonje, ki so se zažrli v pečico.

S kisom pa se lahko umazanije lotite tudi drugače. Debelejšo gobico namočite v mešanico kisa in vode. Prazno mikrovalovno pečico segrevajte tri minute, nato pa se notranjosti lotite z ožeto gobico. Ne pozabite rok zaščititi z gumijastimi rokavicami, saj je notranjost pečice še vedno vroča.

Svež vonj limone V skledo vode položite nekaj rezin limone in pečico vklopite za nekaj minut. Vročina bo iz limone izvabila svež vonj, ki bo odišavil notranjost pečice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin