Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2009,
11.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 26. 11. 2009, 11.13

8 let

Obarvajmo pogled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kratki dnevi, ko sonca ni in ni izza megle in oblakov, nam pogled na življenje hitro obarvajo sivo. Če ne moremo pobarvati narave, lahko to storimo s stenami naših domov.

Vse se začne z barvico …

… ali svinčnikom in listom papirja. Naredite seznam barv, ki so vam všeč in zraven pripišite, kaj vam pomenijo, kako vplivajo na vaše počutje. Pomislite, katera barva ali njen odtenek se najpogosteje pojavlja v vašem stanovanju, zakaj vam je res všeč, zakaj se ob njem počutite dobro ... S križanjem dveh preprostih seznamov boste dobili jasnejšo podobo o tem, kaj vas privlači, v naslednjem koraku pa lahko preverite, kako barve zares vplivajo na naše počutje.

Barve – njihov pomen in vpliv Hladne barve, med katere spadajo zelena, modra in vijolična, so namenjene ustvarjanju mirnega, tolažečega vzdušja, uporabljane v nežnejših odtenkih povečajo občutek prostornosti in zračnosti. So idealne barve za predsobe, ki nas pospremijo od doma in nas vanj spet pomirjujoče sprejmejo, primerne so tudi za spalnice, skratka za vse prostore, v katerih se želimo počutiti mirno ter varno.

Zelena znižuje krvni pritisk, sprošča in pomirja. Vzbuja občutek svežine in prostornosti, njena nasprotna barva pa je rdeča. Modra pomirja in zmanjšuje apetit, z njo lahko dosežete vtis formalnosti, v prevelikih količinah pa lahko deluje (pre)hladno. Njeno nasprotje je oranžna. Vijolična je barva za vse tiste, ki si veliko upajo, saj kljub mirni pojavi vzbuja pozornost, sploh kadar je v kombinaciji s svojo nasprotno barvo – rumeno.

Močne barve so rumena, oranžna in rdeča, pritegnejo oko, vlivajo občutek toplote, energije in spodbujajo družabnost, zato jih nanesite v prostore, ki združujejo ljudi (kuhinja), ali tam, kjer njihova toplota pride do izraza (kopalnica).

Rumena spodbuja delovanje živčnega sistema in razmišljanje. Je odlična, kadar si želite prostor poživiti ali optično povečati, a za vsak dan prenaporna. Če se ji ne morete upreti, z njo pobarvajte manjše prostore, v katere ne zaide veliko naravne svetlobe, kot je na primer shramba. Njena nasprotna barva je vijolična. Oranžna bo povzdignila vašega duha in spodbudno vplivala na vaš apetit. A nanesite jo v znosnih količinah, morda na stenah jedilnega kota oziroma jedilnice. Njeno nasprotje je modra barva – z njo poskusite, če boste morali kdaj na dieto, začnite z modrimi krožniki, pa bo hrana hitro manj užitna. Rdeča barva je po učinku podobna oranžni, le da učinkuje hitreje, še hitreje pa postane moteča, sploh kadar je je preveč. Je barva, ki lahko dosega ravno nasprotne učinke kot jih pričakujete, zato z njo bodite previdni. Njeno nasprotje je zelena.

Med zemeljske barve štejemo rjavo, bež in sivo, kljub njihovi podrejenosti lahko z njimi ustvarimo zelo elegantno vzdušje. Uporabljene prefinjeno dajejo vtis uglajenosti in domačnosti, sploh v svetlih tonih. Nasprotna barva je pepermintno zelena.

Črna in bela kot svoji skrajni nasprotji sta vedno izziv. S črno smo lahko sofisticirani, a hitro tudi zamorjeni, zato je treba biti pri njenem doziranju previden. Bela barva je močna sama zase, ob njej lepo pridejo do izraza vse druge barve, pa tudi vse morebitne napake in pomanjkljivosti.

Mavrica za vse

Ko ste sami rešili to težko nalogo izbiranja barv, ste morda pozabili na najtežji del –usklajevanje z ostalimi družinskimi člani. Vsak bo rad pristavil svojo slikarsko paleto želja in okusov, ne glede na izzive pa naj bo stanovanje na koncu vsaj barvno usklajeno, če že ne popolnoma po vašem okusu. Vztrajanje pri divjih in drznih barvnih kombinacijah ni za vsake oči, sploh če je treba med njimi tudi složno živeti.

Na hitro: - Če se ne morete odločiti za drzno barvo, se odločite za belo in za barvitost poskrbite z majhnimi ali velikimi detajli, kot so svetila, tapete, rože, slike, preproge, pregrinjala, blazine ...

- Preden v svojo najljubšo barvo pobarvate največjo steno v stanovanju barvo prej preverite na manjši stenski zaplati. Ne pozabite, da barva, ki ste jo videli v trgovini, doma ponavadi izgleda drugače.

- Ko ste zožili svoj barvni izbor, ohranite le dve, največ tri barve, ki jih boste v stanovanju uporabili, razen če ste ljubitelj mavričnih kombinacij.

- Manjši prostori bodo delovali večji, če jih boste obarvali v svetle tone, strop se bo zdel višji, ravno obratno pa naredijo močne ali zemeljske barve, ki so primerne za zelo velike prostore. - Stene, pripravljene za barvanje, naj bi bile brezhibne.

Malenkost, kajne?

Ne spreglejte