Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 11. 2013,
13.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasvet nujno opravki zima vrtnarjenje Vrt Vrt zimska rekreacija

Sobota, 16. 11. 2013, 13.02

2 meseca, 2 tedna

Nujni vrtni opravki pred ledeno zimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Preden naše vrtove prekrije sneg, zemlja pa zmrzne, se še zadnjič sprehodimo naokoli in jih pripravimo na zimo.

V toplih mesecih nam je vrt dajal veliko: sprostitev med zelenjem, druženje v prijetni senci, lepoto cvetja in uživanje v okusnih in zdravih pridelkih. Seveda pa nam vrt to daje le v zameno za naše delo. Tik preden zapade sneg, lahko na vrtu še marsikaj postorimo, če nismo že prej, in ga tako res dobro pripravimo na zimski počitek. Poberimo še zadnji pridelek Preden ga prekrije sneg, poberimo še zadnji pridelek, ki vztraja na vrtu. Por, peteršilj in druga zelišča, zeljne glave, repa, koleraba ... Ne pustimo, da gre zelenjava v nič. Lahko jo zamrznemo, vložimo za ozimnico, pripravimo vnaprej skuhane obroke, ki jih prav tako spravimo v zamrzovalnik. Presežek pridelka pa lahko tudi podarimo.

Očistimo grede, pograbimo listje Po vrhu očistimo gredice, če so povsem prazne, jih lahko tudi preorjemo. Odstranimo mrežice in oporo, ki smo jih postavili ob kumaricah, paradižniku, bučkah, grahu, fižolu ... Pospravimo pa tudi morebitne priložnostne ograje, ki so varovale naš vrt pred divjadjo. Pograbimo trato in sadovnjak. Nagrabljeno listje razporedimo po cvetličnih gredicah ali kar ob debla dreves in grmov. Porežimo odvečne dele večletnih cvetličnih grmov, da jih ne bo poškodovala teža snega. Pospravimo in očistimo orodje Na kup zberimo motike, grablje in greblje. Preverimo njihova držala in stike kovine in lesa ter jih po potrebi popravimo. V velik lavor natočimo nekaj vroče vode in detergenta ter kovinske dele namočimo ter očistimo zemlje. Dobro jih posušimo in spravimo pod streho, v vrtno uto ali v klet. Očistimo tudi vedra in koše, jih prav tako umijmo in zložimo nekam, kjer nam čez zimo ne bodo v napoto. Ne pozabimo pa niti na vrtne rokavice – če so uničene, jih zavrzimo in si na pomlad kupimo nove. Tako bo tudi uvod v novo sezono vrtnarjenja lepši. Poskrbimo za vrtno pohištvo Če na vrtu nimamo zidanega pohištva, ga, če le lahko, umaknemo pod streho. Plastično pohištvo operemo s toplo vodo in detergentom, leseno pohištvo pa umaknemo, da ga ne bo namočil sneg. To storimo tudi na balkonih in terasah, ki jih čez zimo redkeje uporabljamo, zato čim več stvari umaknimo ob zid in pod streho. Tako nam bodo stoli in mize še dolgo služili.

Vrtnarski dnevnik Pozna jesen je tudi čas, ko se lahko ozremo nazaj skozi leto in ocenimo, kako uspešno smo vrtnarili čez sezono. Zarišimo načrt z gredicami, da bomo spomladi lažje načrtovali nove posevke in zasaditve. Zapišimo morebitne škodljivce in napake, na katerih se bomo lahko naučili kaj novega. Zdaj je čas tudi za razmislek, ali smo česa posejali preveč, premalo, kaj smo na vrtu pogrešali in kaj novega bi lahko pridelali prihodnje leto.

Čez zimo bo dovolj časa tudi za branje literature in iskanje nasvetov, tako da bomo spomladi dobro pripravljeni na novo sezono na našem vrtu. Odpočijmo si, dela bo spet veliko.

Ne spreglejte