SiolNET. Trendi Dom
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Naravno nad komarje

1

termometer

 | Foto:
Poletje je poleg prijetnih zunanjih aktivnosti tudi čas komarjev, ki nam znajo (dobesedno) piti kri in nas celo odgnati med štiri stene. Zakaj jih ne bi poskusili odgnati na naravi prijazen način?

Zakaj brez kemikalij? Kemični pripravki za odganjanje komarjev in drugega mrčesa običajno vsebujejo snov DEET, za katero so raziskave na inštitutu za razvoj v Montepellierju nedavno pokazale, da v kombinaciji z drugimi kemikalijami, ki so v zaščitnih sredstvih, tako pri komarjih kot sesalcih dolgoročno vplivajo na nevrološki sistem in učinkujejo podobno kot nevarni živčni plini. DEET so med drugo svetovno vojno ustvarili za ameriško vojsko za bojevanje v tropskih območjih, po vojni pa so ga začeli uporabljati kot pesticid. Če te izdelke uporabljamo, je dobro, da upoštevamo navodila in jih ne nanašamo na razdraženo ali poškodovano kožo. Kemična sredstva za odganjanje komarjev pa niso edina sredstva, ki učinkujejo – preženemo jih lahko tudi brez njihove uporabe. Sveče in dimni odganjalci V trgovinah z vrtnim programom ponujajo sveče, ki z izgorevanjem povzročajo izhlapevanje snovi iz voska, ki odganjajo komarje. Pri tem gre seveda za okolju bolj prijazen način, kot so kemična sredstva za nanos na kožo, kljub temu pa voski večinoma niso pripravljeni iz naravnih sestavin, ampak iz parafina, ki ga pridobivajo z rafiniranjem nafte. Prodajajo pa tudi dišeče palčke in spirale, ki pri tlenju oddajajo dim, ki odganja mrčes. Tudi sicer komarji dima ne marajo, zato nam ob žaru ali odprtem ognju ne bodo prišli preveč blizu.

Uporaba mrež ali komarnikov Komarjem lahko dostop do notranjih prostorov preprečimo že mehansko s postavitvijo mrež ali komarnikov. Ponudba je v poletnem času dovolj pestra, da se odločimo, ali želimo zaščititi le posteljo, v kateri spimo, ali jih ustaviti že na oknih in vratih. Za zaščito postelje uporabljamo komarnike, ki jih vpnemo na strop, mreža pa objame celotno ležišče. Prodajajo jih v trgovinah z opremo za kampiranje in trgovinah z vrtnim programom. Za zapiranje poti komarjem v notranje prostore pa se lahko odločimo med različnimi oblikami in gostotami mrežic. V trgovinah z okni ali vrtnim programom ponujajo fiksne okvirje z mrežicami, ki jih le pritrdimo na okenski okvir, mrežice na rolojih, ki jih lahko poljubno pospravimo (npr. v zimskem času), drsne okvirje idr. Če pa pripomočke za dom radi ustvarjamo sami, lahko kupimo dovolj gosto mrežico, jo odrežemo na velikost okvirja okna in na robove všijemo sistem pripenjanja na mačka. Pri vratih na spodnji in eni od vertikalnih stranic pustimo nepripeto, da omogočimo prehod preko mrežice. Za balkonska ali vhodna vrata so primerna tudi posebna vrata na preprosto samozapiralo ali magnet, ki jih imajo v trgovinah z vrtnim pohištvom.

Naravni pripomočki Komarje odganjajo tudi nekatere rastline in pripravki iz njih. Na balkon lahko med cvetlice ali zelenje postavimo veje ali stebla paradižnika, ki bodo zaradi izhlapevanja rastlinskega soka komarjem neprijetna. Druga možnost je uporaba izparilnika, v katerega kanemo nekaj kapljic enega od eteričnih olj čajevca, žajblja, evkaliptusa, poprove mete ali citronke. S tem bomo pričarali prijetno dišeče okolje za preživljanje večerov in poskrbeli, da bo v naši bližini manj mrčesa. Lahko pa se odločimo, da bomo "ubili tri komarje na en mah" in v svoje balkonske ali vrtne lonce zasadimo kar začimbe, ki bodo imele preventivno in dekorativno vlogo: sadike evkaliptusa, žajblja, sivke, citronke so lepe kot okrasne rastline, njihov vonj odganja komarje, poleg tega pa jih lahko uporabljamo tudi v kuhinji. Kot zanimivost velja omeniti tudi pajke, ki jih sicer vneto odstranjujemo iz svojih stanovanj, a so zelo koristni, saj se hranijo prav z insekti.

Pripravki za na pot Če se odpravljate na pot, kjer boste blizu vodnih površin, si lahko namesto kemičnih sredstev proti komarjem pripravite svoj repelent. Potrebujete stekleničko z razpršilom, v katero vlijte en deciliter kisa in približno 60 kapljic eteričnega olja, ki naj ne vsebuje sintetičnih snovi. Uporabite lahko tudi nerazredčeno eterično olje mačje mete, ki vas bo pred komarji zaščitilo vsaj za dve uri. Napršite ga na nepokrite dele telesa in pustite, da se posuši. Zaradi možnih alergij najprej na majhnem delu kože preverite, ali morda niste preobčutljivi za eterična olja. Pomagala bo tudi mešanica 1/3 limoninega in 2/3 kokosovega olja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin