Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
20.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 20.50

8 let

Naravna razkuževalna sredstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Površine v našem domu lahko razkužimo tudi s sredstvi, prijaznimi do nas in do okolja. Ste vedeli, da imata dezinfekcijsko moč tudi limonin sok in sivka?

V trgovini kupljena sredstva za razkuževanje navadno vsebujejo klorirano belilo, ki je zelo agresivno – če ne do površin, ki jih želimo očistiti in zaščititi, pa do naših rok. Če nas navodila za uporabo na etiketah takih izdelkov svarijo, da si pred delom z njimi roke zaščitimo z gumijastimi rokavicami, to že ne more povedati ničesar dobrega o njihovi sestavi.

Če želite površine svojega doma vseeno vsake toliko očistiti, lahko do storite tudi z doma pripravljenimi sredstvi, ki so povrhu še naravna in dišeča. Predstavljamo vam nekaj kombinacij, ki bodo tudi prijetno odišavile vaše stanovanje. Pri vseh boste potrebovali razpršilko, ki je lahko tudi dobro umita plastenka.

Olje čajevca + sivkino olje Četrt plastenke napolnite z enakima deloma olja čajevca in sivkinega dišečega olja, nato pa dolijte še vodo. Čeprav je najboljša destilirana voda, lahko uporabite tudi ustekleničeno ali tisto iz vodovoda, saj je pri nas voda še razmeroma čista in nežna. Dobro pretresite pred vsako uporabo.

Boraks + voda ali kis Za mešanico boraksa in vode zmešajte pol skodelice boraksa z litrom vode in dobro pretresite pred vsakokratno uporabo. Če bi raje uporabili kis, zmešajte dve čajni žlički boraksa s štirimi žličkami kisa, nato pa plastenko do vrha napolnite z vodo.

Zelišča + jabolčni kis Veliko stekleno posodo (recimo večji kozarec od vložene zelenjave) do polovice napolnite z enakimi količinami svežih ali posušenih zelišč. Uporabite lahko: sivkine cvetove, meto, rožmarin in žajbelj. Preostalo polovico napolnite z jabolčnim kisom, posodo zaprite in za šest tednov postavite na sončen prostor. Nato tekočino precedite in jo uporabite pri razkuževanju.

Olupki citrusov + kis + voda V večjem steklenem kozarcu zmešajte olupke limon, pomaranč, limet in grenivk. Olupke prelijte s kisom in počakajte štiri tedne, kozarec občasno pretresite. Nato tekočino precedite, prelijte v plastenko in dodajte vodo.

Vodka + tekoč detergent za pranje posode V plastenki zmešajte dve čajni žlički vodke, deset kapljic sivkinega olja, pet kapljic olja origana in vodo.

Ne spreglejte