SiolNET. Trendi Dom
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nakup nove omare

3

termometer

 | Foto:
Kdor pravi, da pri nakupu omare ne bo varčeval, se dobro zaveda, kako pomemben je prostor in kako zelo veliko mora vanj pospraviti.

Notranjost na dosegu oči

Doba klasičnih polic je, vsaj ko govorimo o garderobnih omarah, skoraj preteklost. Za njo ne bomo žalovali, saj nam trg vendarle ponuja tako dobro alternativo – pester izbor izvlečnih elementov. Ti se izkažejo zlasti tam, kjer bi radi izkoristili prednost globine. Z enostavnim izvlekom se nam pred očmi postreže celotna vsebina, tudi tista najgloblje ležeča, za katero smo morali običajno skoraj splezati v omaro (če ne pa vsaj odmakniti kar nekaj stvari), da smo jo dosegli.

Prav prisrčni pa so tisti namensko opredeljeni elementi za obešanje hlač, posebni obešalniki kravat ali okrasnih rut ter predali za pasove z ločenimi prostori. Da ne pozabim na izvlečne obešalne police, ki jih lahko praktično namestimo v zgornji del omare ter si spodnjega, lažje dostopnega, privarčujemo za police.

Drsna vrata - da ali ne? Mislim, da se vsi strinjamo, da drsna vrata izgledajo zelo moderno. S svojo veliko gladko površino ne obremenijo prostora in se podajo prav povsod. Vendar pri nakupu tako koristnega pohištva, kot je garderobna omara, vendarle ne smemo pozabiti na njen namen. Ker so omare z drsnimi vrati trenutno želena »roba«, v trgovini s pohištvom opazimo kar vse omare s takšnim sistemom odpiranja vrat. Pa vendarle se moramo vprašati, če so zares tako koristne. Kadar potrebujemo vgradno omaro v pravem pomenu svoje besede, so drsna vrata priročna izbira, saj z njo pravzaprav v celoti pregradimo prostor namenjen za omaro.

Drsna vrata so odlična izbira tudi tam, kjer klasični kot odpiranja ni prostorsko mogoč. Seveda pa ne smemo pozabiti na slabosti. Če vprašate nepristranske mizarje, vam bodo povedali, da se krila drsnih vrat sčasoma ukrivijo, drsna vrata pa lahko po mojih opažanjih celo zmanjšajo uporabnost omare. Tak primer so manj široke omare, kjer sta predvidena zgolj 2 krila vrat. Tu je potrebno upoštevati, da ste z izvlečnimi predali omejeni zgolj na širino vrat, saj krilo lahko pomaknete le tako, da se v celoti pokriva z drugim parom. Če si s partnerjem delite polovico omare, pa ne računajte, da bosta zjutraj hkrati ugotavljala, kaj bi oblekla. Mogoče sem že malenkostna, vendar želim le opozoriti, da vendarle ne gre le slepo slediti modnim trendom.

Garderobna soba

S pomanjkanjem prostora v omarah se verjetno srečujemo kar vsi, zato je ena izmed pametnih rešitev (če nam to seveda prostor dopušča) postavitev garderobne sobe. Seveda ni potrebno, da eno izmed sob žrtvujete za ta namen, vendar lahko nekoliko večji spalni prostor preprosto predelite s popolno drsno steno ali pa jo pregradite z mavčno kartonskimi ploščami in vrati na sredini. Za tako namembnost ni potrebnega veliko prostora, v njem pa lahko zelo koristno uporabite površino. Prostor zapolnite v obliki črke U z navadnimi policami do stropa in obešali, s čimer boste pridobili na prostoru in si povečali preglednost. Paziti je potrebno le, da vam garderobna soba ne postane ropotarnica za »mogoče bo še kdaj prav prišlo« stvari, kot nas včasih rado zanese, če nam to prostor dopušča.

Izkoristimo mansardo

Mansarda je prostor, kjer morate pokazati nekoliko ustvarjalnosti. Poševne stene nam namreč pojedo kar precej koristnega prostora, hkrati pa preprečujejo, da bi šli v trgovino in kupili klasično omaro. Sistem vgradne omare se tu izkaže za zelo učinkovitega, saj z njim prostor v celoti zapolnimo. Praktična rešitev je niz drsnih vrat po celotni dolžini pod poševnino, z veliko drsno steno pa lahko celo ustvarimo prostor s štirimi ravnimi stenami, ki ga nato praktično zapolnimo s policami iz izvlečnimi predali.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin