Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2009,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 7. 10. 2009, 9.21

8 let

Najgrša stavba na svetu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Revija Esguire je nedokončan hotel Ryugyong v Severni Koreji proglasila za najgršo stavbo v zgodovini človeštva.

In kaj je tako groznega, da si zasluži takšen naziv? Svetleča fasada, ujeta v beton, bi opisali po pesniško.

Zrcalna stekla rastejo z ene strani, podoben postopek je predvidevan tudi na drugih delih zgradbe.

Najvišji nedokončani hotel Megalomanski hotel je dolga leta veljal za najvišji nedokončani hotel, saj se je gradnja stopničaste piramide leta 1992 zaradi pomanjkanja sredstev prekinila. Podvig so nedavno oživili in hotel naj bi dokončali do leta 2012, ko bodo v Severni Koreji slavili 100. rojstni dan "večnega predsednika" Kima Ila Sunga. Analitiki predvidevajo, da bo Severna Koreja z lepšanjem Ryugyonga svetu poslala sporočilo, da bo do leta 2012 postala »velik in perspektiven narod«.

"Ujeti" leto 2012 je pomembno tudi zato, ker je bila postavitev 105-nadstropnega hotela s 3.000 sobami pravzaprav Kim Il Sungova zamisel. Okoli 30 milijonov evrov je diktator vložil v hotel, nato pa mu je okoli leta 1991 zmanjkalo denarja. Aprila 2008 je njegov sin in zdajšnji predsednik Kim Džong Il na novo izračunal stroške dokončanja hotela.

Med okoli 475 in 630 milijoni evrov bi država še potrebovala za napeljave in dokončno opremo hotela. Prav zaradi spoštovanja do predhodnika Kim Džong Il vztraja, da stavbe ne bodo porušili, pa čeprav bi bila rušenje in gradnja novega objekta ugodnejša.

Tekmovanje z Južno Korejo Pjongjang je leta 1987 začel z gradnjo, da bi tekmoval z Južno Korejo, leta 1992 je bila gradnja prekinjena, saj je Severna Koreja z razpadom Sovjetske zveze izgubila glavnega sponzorja.

Hotel propada Ko je država tonila v krizo v 90. letih, je prazna zgradba postal simbol neuspeha in dobila različne nadimke, kot recimo »Hotel Fantom« in »Hotel propada«.

Hotel Ryuryong, 337 metrov visoka piramida, naj bi postal nov simbol severnokorejske prestolnice. Pravzaprav je hotel to tudi postal, vendar v negativnem smislu. Lupina stavbe sicer že vrsto let stoji in dominira nad mestom, vendar v njej nikoli niso uredili načrtovanega prestižnega hotela. Hotel ima 3000 sob, kar je v državi, v katero težko vstopijo tujci, kar neverjetno, da bo kdaj poln.

Ne spreglejte