Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
12.23

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mapei d.o.o.

Natisni članek

Prenova in gradnja Mojster za vse prenova gradnja advertorial Mapei

Sreda, 7. 2. 2024, 12.23

2 meseca

Mapelastic – da, ampak kateri?

Vsebino omogoča Mapei d.o.o.
Mapelastic

Naziv najbolj prepoznavnega izdelka MAPELASTIC se lahko nadaljuje brez končnice, lahko pa se nadaljuje s SMART, GUARD, TURBO, AQUADEFENSE ali FOUNDATION. Že ime nakazuje, čemu naj bi bil izdelek MAPELASTIC namenjen. Da ne bo dvomov, v nadaljevanju podrobneje predstavljamo vsakega izmed njih.

Zgodba o MAPELASTIC se je začela pred 30 leti. MAPELASTIC je dvokomponentna, polimer cementna malta. Mešalno razmerje za MAPELASTIC je 1 : 3, pri čemer je delež tekoče komponente tretjina prašnega dela. Po ustreznem mešanju postane malta mazljiva za nanašanje z lopatico ali gladilko in uporabna približno eno uro. Za doseganje deklariranih tesnilnih in zaščitnih lastnosti mora biti skupna debelina vsaj dveh nanosov vsaj dva milimetra. Na vseh zunanjih površinah in v bazenih ga je treba ojačati z vgradnjo MAPENET 150, alkalno odporne steklene mrežice. Drugi sloj se lahko nanaša po približno štirih oz. petih urah. Pred oblaganjem z zaključno oblogo mora MAPELASTIC zoreti vsaj štiri dni. Ta izdelek je najboljša izbira za izvedbo tesnjenj balkonov in teras, saj ohranja svojo prilagodljivost tudi pri ekstremno nizkih temperaturah (–20 °C).

Lepljenje keramičnih ploščic na MAPELASTIC na balkonih obmorskega hotela. | Foto: Lepljenje keramičnih ploščic na MAPELASTIC na balkonih obmorskega hotela.

Mapelastic Smart

Ker je MAPELASTIC mogoče nanašati samo z lopatico ali gladilko, so v razvojnem centru razvili novo izpeljanko – MAPELASTIC SMART. Ta ima zaradi drugačne sestave tudi drugačno mešalno razmerje, en delež tekočine se zmeša z dvema deloma prahu. Tako postane mešanica bolj tekoča in primerna za nanašanje s čopičem in valjčkom. Takšna konsistenca MAPELASTIC SMART omogoča izvedbo tesnjenj na bolj razgibanih površinah (npr. manjše okrogle fontane) in lažje nanašanje. Prav tako zaradi sestave omogoča vgradnjo sintetične koprene MAPETEX SEL – v tej kombinaciji MAPELASTIC SMART prenaša razpoke celo do 2,8 milimetra! Potrebna debelina in časi sušenja so enaki MAPELASTIC.

Konsistenca MAPELASTIC SMART omogoča izvedbo tesnjenj na bolj razgibanih površinah (npr. manjše okrogle fontane) in lažje nanašanje. | Foto: Konsistenca MAPELASTIC SMART omogoča izvedbo tesnjenj na bolj razgibanih površinah (npr. manjše okrogle fontane) in lažje nanašanje.

Mapelastic Turbo

Ker je hitrost celotne izvedbe pogojena s sušenjem in zorenjem materialov, ki jih uporabljamo, tempo pa je vsak dan hitrejši, je bil razvit nov izdelek – MAPELASTIC TURBO. Že ime turbo nakazuje na nekaj hitrejšega, kar dejansko tudi je. Njegove končne lastnosti, minimalna skupna debelina in področja uporabe so primerljive z MAPELASTIC. Glavna razlika je v njegovi sestavi, mešalnem razmerju 4 : 5 (štirje deli tekočine proti petim delom prašne komponente), ki omogoča lažje nanašanje in krajše čase, potrebne za nadaljnje delo. Drugi sloj namreč lahko nanašamo že po približno eni uri, v primeru višjih temperatur (25–30 °C) pa se lahko zaključno oblogo začne nanašati že po štirih urah. Kljub svoji hitri vezavi je zamešan MAPELASTIC TURBO uporaben približno 45 minut. Zaradi možnega nanašanja pri nižjih temperaturah (višjih od 5 °C) in ob muhastem vremenu je zaradi hitrejše odpornosti proti padavinam idealen za izvedbo tesnjenj v pomladanskih in jesenskih mesecih.

MAPELASTIC TURBO je idealen za izvedbo tesnjenj v pomladanskih in jesenskih mesecih. | Foto: MAPELASTIC TURBO je idealen za izvedbo tesnjenj v pomladanskih in jesenskih mesecih.

Mapelastic Aquadefense

Za razliko od zgoraj naštetih je MAPELASTIC AQUADEFENSE enokomponentni, za uporabo pripravljen izdelek za tesnjenje v savnah, kopalnicah – tako zasebnih kot javnih –, na balkonih in terasah. Zato ni potrebno predhodno mešanje, preostanek pa se lahko uporabi na naslednjem gradbišču. MAPELASTIC AQUADEFENSE se enostavno nanaša s čopičem ali valjčkom. Namenjen je nanašanju na suhe površine. Idealen je za suhomontažne plošče, estrihi pa morajo vsebovati manj kot tri odstotke vlage. Njegova prednost je v zelo hitrem sušenju. Drugi nanos je mogoč že po dobri uri, zaključna obloga pa se lahko lepi že po štirih urah. Skupna debelina obeh slojev mora biti vsaj 0,8 milimetra, kar v praksi pomeni porabo med 1,1 in 1,3 kilograma na kvadratni meter. Velja pa še enkrat opozoriti na omejitev – MAPELASTIC AQUADEFENSE se lahko nanaša samo na popolnoma suhe podlage, zato je v primerih nanašanja na zunanje površine treba preveriti vlažnost podlage ter ga čim hitreje prekriti z zaključno oblogo.

Pogled na MAPELASTIC AQUADEFENSE v kopalnici pred lepljenjem. | Foto: Pogled na MAPELASTIC AQUADEFENSE v kopalnici pred lepljenjem.

Dodatni tesnilni elementi

Noben od naštetih Mapelasticov ne bo popolnoma tesnil, če se ne izvede tesnjenje z vsemi dodatnimi elementi, kot so tesnilni trakovi za tesnjenje vogalnih, delovnih in dilatacijskih spojev MAPEBAND, tesnilne manšete MAPEBAND za vodovodne priključke in odtoke, alkalno odporna ojačitev MAPENET 150 in MAPETEX SEL za izboljšanje premoščanja razpok.

Ustrezna podlaga

Ne glede na še tako dober tesnilni material, kar Mapelastici zagotovo so, brez ustrezne priprave podlage ne bomo dosegli zastavljenega cilja – tesnitve. Podlage morajo biti suhe, trdne, čiste in brez prahu (uporabimo industrijski sesalnik). Razen za MAPELASTIC AQUADEFENSE je treba vse cementne podlage pred nanašanjem le dobro navlažiti, voda pa ne sme stati na površini. Če je površino treba površinsko utrditi, uporabimo PRIMER 3296. Ne pozabimo, da je pred nanašanjem tesnilnih sistemov Mapelastic treba izvesti vse izravnave in padce, npr. na zunanjih površinah. Po izvedenem tesnjenju sledi le še zaključna obloga.

Mapelastic in njegove izpeljanke so uporabljene na vseh celinah sveta, a kljub temu nas v primeru dvomov ali posebne izvedbe pokličite vsak delavnik na brezplačno telefonsko številko 080 29 20 ali nam pošljite vprašanje na elektronski naslov: tehnika@mapei.si.
Ne spreglejte