Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
15. 7. 2014,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Google Street View

Torek, 15. 7. 2014, 14.35

8 let

Mansion Map: vodič do hiš bogatašev

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste si vedno želeli vedeti, kako so, vsaj od zunaj, videti hiše bogatašev, pa to ni bilo mogoče? Zdaj je, vsaj za hiše ameriških milijonarjev, zbrane na spletni strani Mansion Map.

Nova ameriška spletna stran Mansion Map na enem mestu ponuja zbrane podatke o bivanju najbogatejših Američanov. Poleg imena, natančnega naslova, satelitskega posnetka zunanjosti, kjer se marsikomu lahko cedijo sline ob pogledu na parke, bazene in druge zunanje površine ter zidove, če ne že na gradove najbogatejših, lahko o njihovih domovanjih zberete še druge podatke.

Med njimi je na primer navedena vrednost zemljišča in hiše, ne manjka niti podatek o kvadraturi notranjih prostorov, številu kopalnic in spalnic.

Od podatkov o intimnem življenju do informacij o najbližjem sušiju Vendar pa to niso vsi podatki, ki jih ponuja interaktivna spletna stran, ki si jo je zamislil poslovnež Greg Berry. Z miško po zaslonu tako ne drsite le po različnih ameriških prestižnih soseskah in raziskujete, kdo živi ob kom in kje ter koliko je njegovo premoženje vredno, temveč lahko marsikaj izveste tudi o lastniku hiše, ki jo vidite pred seboj.

Ta del je lahko navdihujoč, so prepričani snovalci strani, saj se lahko hitro dokopljete do informacij, s čim so si lastniki posameznih hiš prislužili bogastvo. Skriti pa ne ostanejo niti še kakšni bolj intimni podatki, prav tako tudi ne pragmatični – kot na primer to, kje ob posameznem domovanju najdete najbližji suši.

Iz hobija do poslovnega načrta "Vožnja po soseskah bogatašev je bila od nekdaj moj najljubši hobi," pojasnjuje Berry, ki je svojo nekdanjo ljubiteljsko dejavnost spremenil v profesionalni projekt. "Nabiranje informacij o poklicnih poteh bogatašev je lahko dobra inspiracija za marsikatero poslovno pot," je prepričan ustanovitelj Mansion Mapa.

Uspeh drugega je lahko pomembna spodbuda za naša življenja in kariero, še poudarja Berry, kar pa je po njegovem mnenju eden od razlogov za nastanek strani, ki omogoča pogled na hiše najpremožnejših.

Možnost, ki je prišla v nepravem času? Spletna stran Mansion Map je prišla ravno v času, ko si marsikateri bogataš, zvezdnik in drugi prizadevajo onemogočiti možnosti, da bi lahko kdorkoli, le z nekaj kliki, prišel do podatka in pogleda na to, kje živi.

Tako je na primer ne dolgo nazaj z Google Street Viewa izginil edinburški dom Sira Freda Goodwina, nekdanjega vodje škotske Royal Banke.

Na ulici, kjer živi, je mogoče videti druge hiše, a njegove ne, je tako primer odgovora posameznika na posege spletnih projektov v zasebnost, navaja britanski časnik The Guardian.

Po poročanju omenjenega medija so na isti aplikaciji zamegljena tudi pročelja hiš Paula McCartneyja, Tonyja Blaira in kitarista Led Zeppelinov Jimmyja Pagea.

Za digitalni zabris so se navedeni posamezniki odločili na podlagi pravice do pozabe, ki ga mora ponudnik storitve v imenu varstva spletne zaščite posameznika zagotoviti.

Ne spreglejte