SiolNET. Trendi Dom
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Laminat ali parket?

2

termometer

 | Foto:
Ena od najpomembnejših stvari pri urejanju doma je, da pravilno izberemo tla. Tla so v stanovanju kot koža pri človeku, ki je največji in najpomembnejši organ.

Lesena tla so zaradi svojega naravnega videza in topline mogoče najboljša izbira. Cena Včasih je meja med željami za material, ki bi ga radi imeli na tleh, in stanjem v denarnici težko prehodna. Laminat - prednost Laminatni pod oziroma laminat je relativno nova umetna talna obloga, ki je po videzu in sestavi zelo podobna parketu. Odlikuje ga hitra in poceni montaža ter ugodna cena. Laminat je sestavljen iz treh plasti: • spodnje (ima funkcijo hidroizolacije in je namenjen pritrjevanju); • srednje (sestavljena je iz lesnih vlaken); • vrhnje plasti (iz papirne kaše in umetnih smol). Izdelava laminata poteka tako, da te tri plasti pri visoki temperaturi in pritisku stisnejo v eno ploščo. Laminat je v povprečju polovico cenejši od parketa. Parket – slabost Parket je narejen iz naravnega lesa in odvisno od eksotike lesa (ali je jesen, hrast, bukev ali mahagoni) bo odvisna tudi cena parketa. Parket je dražji za nakup in polaganje, saj laminat lahko položite sami, za polaganje parketa boste potrebovali delavca.

Vzdržljivost Preverite prehodnost tal, kamor boste položili parket ali laminat. Kajti glede na to, kakšen material boste izbrali, toliko časa bodo vaša tla brez praske.

Laminat - prednost Ker je izdelan iz stisnjenega lesa, je laminat veliko bolj odporen na praske od parketa ter tudi veliko bolj vodoodporen Laminat je tudi lažje čistiti kot parket.

Laminat – slabost Čeprav je trpežnejši, lahko cenejši laminat, ki je po navadi tudi tanjši, hitreje odpove. Morate pa vedeti, da cenena tla uničijo lepo dizajnirano in urejeno hišo.

Parket – slabost Parket ni vodoodporen in se hitreje opraska, zato ga boste morali v najbolj prehodnih območjih hitreje obnoviti in znova lakirati.

Parket – prednost Trden, odporen parket je "prava stvar". Ko je parket profesionalno položen, in to iz trdega lesa, kot sta recimo hrast, bambus, potem ga ne bo treba zamenjati in ni ga laminata, ki bi se lahko kosal z njim.

Popravki Tla so ena večjih investicij v stanovanju in ker si ne želimo hitro zopet menjati, popravljati, moramo biti pazljivi pri izbiri.

Laminat - slabost Laminata ni lahko popraviti. Pravzaprav se ga sploh ne popravlja, ampak le zamenja. Mogoče imajo v trgovini še kakšen kos vašega laminata, drugače boste morali zamenjati vse.

Parket – prednost Parket se lahko popravi, tako da se ga pobrusi oziroma kje tudi na novo položi. To je njegova velika prednost pred laminatom, na podlagi debeline parketa se ga lahko pobrusi tudi od petkrat.

Vaš dom bo lep, če boste upoštevali vključenost vseh materialov z ostalo arhitekturo. Imejte v mislih, da je treba pri opremljanju stanovanja poslušati srce in denarnico ter da nihče ni toliko bogat, da bi kupoval poceni. Če se odločite za laminat, izberite dražjega, da vam ga ne bo treba hitro menjati. Če se odločite za parket, izberite tistega, ki ima večjo trdoto.

Kaj imate v vašem domu? Parket ali laminat, in zakaj?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin