Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2016,
11.46

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Velux

Natisni članek

advertorial svetloba okna prenova gradnja prezračevanje Velux

Četrtek, 10. 3. 2016, 11.46

2 meseca, 1 teden

Koliko prepiha je ravno prav?

Vsebino omogoča Velux

Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti tako na področju izdelkov, kot tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe.

Pomembno pri tem je, da se vsi bodoči graditelji zavedajo novosti in če se za njih odločijo, pomislijo na vse posledice, ki jih takšna gradnja prinaša.

Novogradnje: stanovalci se lahko odločijo za prezračevalne sisteme

Ne glede na to, ali gre za prenovo ali obnovo, bo objekt, na katerem izvajajo gradbena dela, na koncu zagotovo precej zrakotesen. To je z vidika učinkovite rabe energije dobrodošlo in nujno, hkrati pa pomeni, da je nekako treba poskrbeti tudi za redno zračenje prostorov.

Mehansko prezračevanje je v večini primerov mogoče vgraditi le v novogradnje. Če se odločimo za tovrstni sistem prezračevanja, moramo razmisliti o tem, kako in kolikokrat bomo morali čistiti sistem in kakšni bodo stroški vzdrževanja.

Prenove: stanovalci morajo večkrat prezračiti stanovanje

Pri prenovah mehansko prezračevanje skoraj ne pride v poštev. Uporabniki morajo večkrat dnevno dejansko zračiti prostore, kar pomeni, da morajo popolnoma spremeniti navade bivanja.

Že v fazi načrtovanja je zato treba razmisliti, kako bomo zračili prostore, kajti če imamo ozke hodnike in majhne prostore, bomo morali v vsakem prostoru nekajkrat dnevno odpreti okno. Če imamo vse skupaj zasnovano bolj odprto, pa se veliko lažje ustvari prepih z le dvema ali tremi okni in zrak v prostoru se hitro izmenja.

Podstrešna okna naj odpira elektrika

Če so v prostoru tudi strešna okna, je smiselno najvišje ležeče strešno okno elektrificirati. Običajno so v upravljalni tablici tudi že programi za zračenje, kar pomeni, da okno odpremo, po nekaj minutah pa se samo zapre. Ali še bolje – sami lahko nastavimo čas odpiranja in zapiranja okna, program pa bo sam skrbel za redno zračenje.

Strešna okna so opremljena tudi z loputo za zračenje, ki omogoča zračenje prostora pri vodotesno zaprtem oknu.

Naravna svetloba nujna za dobro počutje

Z zmanjševanjem porabe energije se pogosto zmanjšujejo tudi okenske odprtine, in sicer predvsem na severni strani. Pri prenovah je nemogoče obstoječi objekt zasukati, zato je treba skrbno premisliti, kako razporediti prostore in okenske odprtine, da imamo v vseh prostorih dovolj naravne svetlobe.

Vsi vemo, da se v prostoru, kjer je dovolj naravne svetlobe, počutimo veliko bolje kot v temnem prostoru. Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20 odstotkov okenskih odprtin glede na tloris prostora. Torej bi moral imeti prostor v velikosti devetih kvadratnih metrov vsaj 1,8 kvadratnega metra okenskih odprtin. Pri dobrih bivalnih razmerah se sposobnost za učenje poveča tudi za do 15 odstotkov.

Ne spreglejte