Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2023,
10.45

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Oprema in dekor prenova dom pleskanje Mojster za vse stanovanje

Četrtek, 5. 10. 2023, 10.45

2 meseca

Katera barva pristaja vašemu stanovanju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Če ste se odločili, da boste svojemu domovanju privoščili barvno prenovo, najprej ugotovite, kaj želite z novimi barvami doseči in katere so vam resnično pisane na kožo. Uredite si dom tako, da se boste počutili bolj sproščene in zadovoljne. 

pleskanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pomembno je, da najdete tiste odtenke, med katerimi se boste počutili domače in udobno, pri čemer je nadvse pomembna tudi prava barvna kombinacija.  

Če si stanovanje opremljate popolnoma na novo, je pogosto bolj priporočljivo, da si najprej izberete pohištvo in se šele pozneje odločite za barve svojih zidov. 

Hodnik ali veža 

V tem prostoru je pogosto premalo svetlobe. Zato so tukaj dobrodošle svetle barve, kot so rumena, rumenobela, bež ali bela. Poigrate se lahko tudi z barvo stropa, a si zapomnite, strop, temnejši od sten, prostor zniža, svetlejši pa zviša.

Dnevna soba 

Dnevna soba brez težav prenese tudi močnejše odtenke rdeče ali oranžne. Vendar pazimo, da te močne barve ne prevladujejo, sicer ozračje prostora postane nemirno. Žive barve krotimo z mirnejšimi, pastelnimi odtenki.  

Pri izbiri barve stene je treba upoštevati svetlobo v prostoru. Če je soba dovolj osvetljena, bo barva hitreje zbledela, zato je mogoče pametneje izbrati močnejši ton.

pleskanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kuhinja 

Kuhinja je prostor akcije, ki lahko prenese več močnejših barv, kot sta rdeča in oranžna. Vendar pa naj te barve v prostoru, kjer vlada ogenj, ne prevladujejo. Pomirite jih z umirjenimi barvnimi odtenki rumene, ki je usmerjena k ustvarjalnosti in intelektualnemu delu.

Kopalnica  

Modra barva naj bi zniževala krvni tlak in umirila dihanje ter srčni utrip, zato je znana kot barva, ki pomirja in sprošča. Strokovnjaki jo zato pogosto priporočajo za kopalnice. 

Spalnica  

Ste kdaj pomislili, da je razlog za vašo nespečnost v barvi vaše spalnice? Poznavalci menijo, da je za dober spanec najboljša spalnica v modri ali zeleni barvi, kjer naj bi se ljudje zbujali srečni in pozitivni. Lahko si omislite tudi svetlo vijoličaste odtenke, ki vzbujajo romantične občutke, medtem ko lahko temno vijoličasta prikliče žalost.  

Delovni prostor 

Rumena spodbuja koncentracijo in delovanje možganov, zato velja za eno od priljubljenih barv za delovni kotiček. Tudi živahni svetli odtenki zelene se lepo podajo prostoru, v katerem dela živahna mlada oseba. Vendar le pazite, da odtenkov rumene in zelene ni preveč. Kombinirajte ju z belo barvo, ki majhen prostor, kakršen je kabinet, lahko optično poveča.

Ne spreglejte