Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2008,
8.38

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 23. 7. 2008, 8.38

3 leta, 8 mesecev

Kakšne tkanine imajo naša ležišča?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Na slovenskem trgu je kar pestra ponudba ležišč, ki se razlikujejo, glede na to, ali imajo žično jedro, ali so iz lateksa, lahko pa tudi iz različnih poliuretanskih pen.

Poleg tega pa se ležišča razlikujejo predvsem po tkanini, iz katere je narejena preobleka. Tkanina je tudi tista, s katero imamo največ stika, saj je tik pod rjuho in tista, ki nas lahko privlači na prvi pogled.

Seveda velja, da imajo najenostavnejša ležišča tudi najenostavnejšo tkanino, tako lahko v nekaterih trgovinah kupite ležišča, ki ima preobleko iz netkanega tekstila. Večina najenostavnejših ležišč na slovenskem trgu pa ima kljub vsemu preobleko iz mešanice bombažnih in poliestrskih vlaken. Če se vzpenjamo po cenovni lestvici navzgor, bomo najprej naleteli na tkanine, mešanico bombaža in poliestra, višjih gramatur. So bolj trpežne, predvsem pa imajo protibakterijsko zaščito. Uporabljajo se protibakterijske zaščite različnih svetovnih proizvajalcev, nanesejo pa se tako, da se tkanina potopi v kopel iz protibakterijske zaščite. V zadnjem času zasledimo tudi protibakterijske zaščite, ki so narejene na bolj naravnih osnovah, predvsem na osnovi srebrovih ionov.

Za ležišča višjega cenovnega razreda se večinoma uporabljajo tako imenovane funkcionalne tkanine, ki lahko ponudijo neko posebno dodatno lastnost uporabniku. Zelo razširjene so tkanine, ki dobro vpijajo vlago, predvsem naš pot. Delujejo tako, da se tekočina razporedi po površini okrog telesa in nazaj izhlapi v zrak. Takšne tkanine imajo kar nekaj različnih komercialnih imen, glede na proizvajalca tkanine, vendar pa delujejo na isti način. Na trgu je tudi kar nekaj izdelkov z antistatično preobleko, s tkanino, ki ne ustvarja dodatne statične energije ob drgnjenju s telesom. Takšne tkanine tudi ne privlačijo hišnega praha.

Ko izbirate ležišče bodite vedno pozorni, ali ima tkanina določeno lastnost v vlaknih ali pa je to le nanos. Vsekakor so bolj kvalitetne tkanine, ki imajo lastnost v vlaknih. Trenutno je kar veliko ponudnikov, ki ponuja ležišča s tkaninami narejenimi iz naravno obnovljivih virov, koruze, bambusa, soje, kokosa, industrijske konoplje in še nekaterih eksotičnih dreves. Za takšne tkanine je značilno, da so običajno narejena na okolju prijazen način, zelo dobro absorbirajo vodo ter jo oddajajo v okolje, so pa tudi zelo zračne. Nekatere izmed teh tkanin so zaradi lastnosti vlaken protibakterijske. Med okolju prijazne tkanine spada tudi organski bombaž. Takšen bombaž se prideluje na bioloških plantažah, ne uporablja se kemičnih škropiv in gnojil, obira pa se ga ročno.

Pri pregledu trga smo našli tudi tehnično izjemno dovršeno tkanino, ki ima v vlakna vgrajene drobne keramične delce. Le ti pa stimulirajo krvni obtok med spanjem in krepijo imunski sistem. Pred poletni hit pa so vsekakor tkanine, ki odganjajo komarje in nas hladijo.

Za konec pa še nekaj nasvetov. Protialergijska ležišča so tista, ki imajo preobleko iz 100% umetnih vlaken, tako tkanino, kakor tudi plast pod njo. Protibakterijske zaščite, lahko nekaterim ljudem povzročajo alergije, prav tako tudi drugačni kemijski nanosi na tkanini. Izbirajte ležišča s snemljivo pralno preobleko in trajnimi lastnostmi v vlaknih.

Ne spreglejte