Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
14.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Petrol

Foto: Petrol in Thinkstock

Natisni članek

elektrika sončna elektrarna sončne celice energija Petrol advertorial

Četrtek, 15. 6. 2017, 14.15

2 meseca, 1 teden

UJEMITE MOČ SONCA

Kako prihraniti pri električni energiji?

Vsebino omogoča Petrol

Foto: Petrol in Thinkstock

Si želite zmanjšati stroške za električno energijo in prihraniti? Izkoristite brezplačen vir energije, in sicer sonce.

energija | Foto:

Danes si gospodinjstva ne znamo več predstavljati brez vrste gospodinjskih aparatov, kot so pralni stroj, sušilni stroj, pomivalni stroj, hladilnik, klimatska naprava in drugi manjši gospodinjski aparati, ki nam lajšajo vsakodnevna nujna opravila, predvsem pa prihranijo naš dragoceni čas. Seveda nas vse to drago stane, saj je električna energija, ki poganja vse te stroje, draga. Zavedamo se njene nujnosti, kljub vsemu pa nas vsak mesec ob plačevanju položnic zaboli glava, ko se zavemo, koliko denarja mesečno porabimo zanjo. Kaj šele, ko izračunamo stroške v vsem letu.

K sreči obstajajo alternative, s katerimi lahko stroške za električno energijo na dolgi rok znižamo. Ena od možnosti je izkoriščanje moči sonca, ki je brezplačen in neizčrpen vir energije. Vedno več ljudi se odloča za postavitev sončne elektrarne na strehi domače hiše, saj se dolgoročna naložba dejansko obrestuje.

Zakaj se odločiti za sončno elektrarno?

Energija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock 1. Za električno energijo boste plačevali manj
Domača sončna elektrarna je do okolja prijazna energetska rešitev, ki prinaša ogromne prihranke. Dolgoročno se vam bo naložba v vgradnjo sončne elektrarne obrestovala, saj bodo vaše položnice za električno energijo nižje, imeli pa boste tudi možnost fiksiranja cene elektrike.

2. Storili boste nekaj za varovanje okolja
Sončne elektrarne ne povzročajo nobenih emisij, zato z vidika ekologije veljajo za čiste in do okolja prijazne.

3. Naložba v prihodnost
S postavitvijo sončne elektrarne boste poskrbeli za naložbo v prihodnje generacije. Sonce je namreč neizčrpen vir energije.

4. Projekt na ključ
Za vgradnjo sončne elektrarne niso potrebne dodatne nadgradnje distribucijskega omrežja. Petrolu lahko zaupate, ker uporabljajo izjemno kakovostne komponente za sončne elektrarne, zanesljivo servisno službo, zavarovanje in nadzor za Petrolovo sončno elektrarno, v času Petrolovega financiranja celo brezplačno. Ujemite moč sonca in se še danes prijavite na http://www.petrol.si/soncne-elektrarn.

prihranki | Foto:

Ali je gradnja lastne sončne elektrarne dobra finančna odločitev?

Imeti svoj obnovljiv vir energije je neprecenljivo, saj nam omogoča, da nam je vseeno za nihanja cen energentov na trgu ter za gospodarska in politična dogajanja, ki lahko vplivajo na oskrbo z energenti. Morda se investicija v sončno elektrarno na prvi pogled zdi visoka, vendar v času njene predvidene življenjske dobe, ki znaša 30 let, prihranite več deset tisoč evrov.

peter in petra sončne elektrarne petrol | Foto: Ponazorimo to s primerom: Koliko bosta prihranila Peter in Petra?

Najbolj zgovorno lahko to prikažemo s primerom. Peter in Petra sta mlad par, ki bo v tridesetih letih, kolikor znaša predvidena življenjska doba Petrolove sončne elektrarne, prihranil kar 51.500 evrov. Kurilno olje sta zamenjala s toplotno črpalko, električno energijo zanjo in za druge gospodinjske naprave pa bosta pridobila s Petrolovo sončno elektrarno na ključ. Do zdaj sta za kurilno olje in električno energijo v povprečju plačevala 210 evrov na mesec. Zdaj se je njuna mesečna obveznost začasno nekoliko povišala in bo prihodnjih sedem let znašala 246 evrov, vendar bosta Peter in Petra po koncu Petrolovega financiranja naslednjih 23 let plačevala le še 15 evrov + DDV na mesec za strošek obračunske moči ter prispevka OVE in SPTE.

Ali je moja streha ustrezna?

energija | Foto:

Če se odločate za gradnjo sončne elektrarne, je pomembno, da najprej preverite, ali je vaša streha zanjo ustrezna. Idealna streha za namestitev Petrolove sončne elektrarne je velika vsaj 30 kvadratnih metrov, ima naklon od 20 do 40 stopinj ter je obrnjena na jug, vzhod ali zahod. Pomembno je, da na njej ni veliko elementov, kot so frčade in strešna okna, ki bi površino strehe močno prekinjali. Sončno elektrarno je mogoče postaviti tudi na ravni strehi, vendar je za namestitev sončnih panelov, ki morajo biti pod naklonom, na takšni strehi treba postaviti posebno konstrukcijo. To zmanjša stroškovno učinkovitost projekta, sploh pri manjših ravnih strehah, ki merijo manj kot 60 kvadratnih metrov.

sončna elektrarna | Foto: Da bi vam pomagali ujeti moč sonca, bomo v Petrolu letos za sto domačih sončnih elektrarn zagotovili brezobrestno financiranje brez pologa in obresti do sedem let. Za odplačevanje Petrolovega financiranja potrebujete le plačilno kartico Petrol klub, vaša kreditna sposobnost pa tako ostane neobremenjena. Dodatna prednost je, da vam pri Petrol financiranju ni treba plačati zavarovanja kredita, ki bi ga morali plačati v primeru najema posojila v banki. Po končanem obdobju Petrolovega financiranja boste še vrsto let lahko uživali v brezplačni elektriki, medtem ko bo vaša položnica znašala le približno 15 evrov za stroške obračunske moči ter prispevka OVE in SPTE. Projekt izvedemo na ključ, za vas uredimo tudi vso potrebno dokumentacijo, v času Petrolovega financiranja pa vam brezplačno zagotavljamo še zavarovanje, nadzor nad sistemom in zanesljivo vzdrževanje. Morda se investicija v sončno elektrarno na prvi pogled zdi visoka, vendar v času njene predvidene življenjske dobe, ki znaša 30 let, prihranite več deset tisoč evrov.

Če se boste odločili za Petrol financiranje, vam pri Petrolu v času trajanja financiranja nudijo brezplačen redni nadzor, ki vključuje pregled delovanja vaše sončne elektrarne na daljavo vsaj dvakrat dnevno ter odpravo enostavnejših napak, ki jih lahko odpravimo daljinsko ali preko stika z vami po telefonu med obratovalnim časom od 7. do 15. ure.

Kako preprosto in hitro do sončne elektrarne?

Petrol | Foto: Če vas skrbi, da je vgradnja sončne elektrarne zapletena in dolgotrajna, naj vas ne skrbi. Pri Petrolu celoten projekt izvedejo na ključ - priskrbijo vso potrebno dokumentacijo, dovoljenja, izvedejo vgradnjo in priklop. V ponudbo je vključen tudi števec. Celoten postopek obsega le sedem preprostih korakov:
1. Pridobitev informativne ponudbe.
2. Podpis obrazca za ogled objekta.
3. Ogled in izmere objekta za namestitev sončne elektrarne, podpis pogodbe (izpolnitev dokumente za ugodno Petrol financiranje in subvencijo Eko sklad).
4. Pridobitev končne ponudbe in aneksa k pogodbi.
5. Podpis aneksa pogodbe in nakup sončne elektrarne.
6. Ureditev potrebne dokumentacije elektro distribucije.
7. Namestitev, prevzem in zagon sončne elektrarne.

Ne spreglejte