Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Petek,
11. 10. 2013,
8.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ogrevanje

Petek, 11. 10. 2013, 8.20

6 let, 1 mesec

Kako kuriti najceneje?

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Visoki računi za ogrevanje nas (pri)silijo k razmišljanju o izbiri drugega energenta, vendar pogosto ne gre brez velikega posega v ogrevalno napeljavo.

Razlike v ceni energentov so velike, zato velja pred odločitvijo, s katerim energentom bomo kurili, premisliti o vseh možnostih, ki so na voljo na trgu, in jih upoštevati.

Na spletni strani Energetsko svetovalne pisarne v Novi Gorici so naredili informativne primerjalne podatke o cenah koristne energije, iz katerih je razvidno, da je lahko ogrevanje z zemeljskim plinom od 20 do 25 odstotkov cenejše od ogrevanja s kurilnim oljem, z utekočinjenim plinom pa je lahko približno za toliko dražje. Ogrevanje z različnimi oblikami lesne biomase je lahko cenejše od ogrevanja s kurilnim oljem od 60 do 80 odstotkov, nam je primerjalne cene strokovno pojasnil Miha Praznik iz energetskega svetovanja ENSVET.

"Iz znane obstoječe rabe energije za našo stanovanjsko enoto ali stavbo lahko v grobem ocenimo, kakšna bi bila potrebna letna količina preostalih alternativnih energentov, ki bi jih uporabili v možnostih za nove ogrevalne sisteme, ter kakšen bi bil letni strošek za te energente," je še povedal Praznik.

Poleg končne cene energenta je treba pred izbiro vrste napeljave izračunati tudi, kakšna bi bila investicija (gradbena dela, strojne in električne instalacije …) v nove ogrevalne sisteme, ter zbrati podatke o preostalih rednih letnih stroških in podatke o predvidenih večjih delih na sistemu ogrevanja v njegovi življenjski dobi (npr. zamenjave ključnih delov). "Šele ko vse te mogoče cenovne parametre primerjamo v obdobju, je ekonomski pogled celovitejši in neprimerno presega zgolj hitro ocenjevanje cen goriv," je opozoril Miha Praznik, ki poudarja, da je cena energenta dejansko samo eden od dejavnikov, s katerimi presojamo različne alternativne sisteme.

Ne spreglejte