Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
19.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

moški ženska kuhinja dom

Torek, 28. 5. 2013, 19.27

7 let, 12 mesecev

Kaj si moški in ženske želimo v kuhinji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bitka med spoloma se je že davno tega prenesla tudi v kuhinjo. In čeprav v njej, vsaj med profesionalnimi kuharji, zmagujejo moški, imajo ženske kljub temu veliko zahtev.

Kuhinja je del doma, kjer se dogaja marsikaj, predvsem pa se kuha in ustvarja tisto, kar nam daje energijo za ves dan. Kuhinja je, če verjamete ali ne, za številne moške tudi prostor, kjer pozabijo na vsakodnevne skrbi, za ženske pa, tako vsaj kažejo raziskave, največkrat prostor, kjer so pod pritiskom in v časovni stiski. No, pa smo pri razlikah. In če je že dojemanje kuhinje kot prostora tako raznoliko, kaj se šele zgodi pri željah, kakšna bi morala biti kuhinja.

Pri željah, kakšna naj bi bila kuhinja, smo si vseeno kar precej podobni, če gledamo s stališča uporabnosti, velikosti in delovnega prostora. Več razlik se pojavi pri dojemanju tega prostora, kjer je pri moških na prvem mestu dobra opremljenost z aparati, pri ženskah pa uporabnost. Na drugem mestu pri moških je uporabnost, sledijo ji udobje, odprtost in moderni pridih, medtem ko si ženske po uporabnosti najbolj želijo dobre opreme, udobja, odprtosti in domačega, družinskega počutja v kuhinji. Dve od petih točk sta torej povsem isti, kar štiri točke pri dojemanju idealne kuhinje pa imamo skupne. No, zdaj potrebujemo samo še opremo.

Prav pri tem pa se zatakne. Moški imamo radi tehnološko dovršene stvari, kot so na primer pomivalni stroj z vsaj tremi vrstami prostora za nalaganje posode, pa najbolj učinkovite naprave na drugem mestu, zelo močna ventilacija, shramba z računalniško podporo za nakupe in sistem za filtracijo vode s hladno in toplo vodo. Ženske pa pravijo, da je najbolj pomemben prostor za shranjevanje in njegova urejenost, na drugem mestu je dvojna pečica, na tretjem večji pomivalni stroj, tudi ženskam veliko pomeni dobra naprava za prezračevanje in, konec koncev, šele na petem mestu ženske pravijo, da jim nekaj pomenijo tudi tehnološko dovršeni aparati. Pa smo našli razlike!

Oglaševalski strokovnjaki so že pred nekaj leti odkrili te razlike in dandanes jih s pridom uporabljajo pri iskanju ciljnih kupcev. Moški so pri raziskavi, ki jo je opravila Brenda Bryant, izvršna direktorica podjetja za raziskavo trga in nakupovalnih navad, odkrili, da so moški med 23 besedami, ki bi opisale sanjsko kuhinjo, največkrat izbrali besedo moderna, medtem ko so ženske izbrale besedi topla in družabna. Ko pa so moškim in ženskam pokazali 25 različnih visokotehnoloških proizvodov za kuhinjo, vse od peči za pico do omaric, narejenih iz eksotičnega lesa, so tako ženske kot moški izbirali proizvode, ki jim olajšajo delo v kuhinji. Z eno razliko: moška izbira je bila veliko močnejša, energijsko potratna, ženske pa so izbirale proizvode, ki so bolj uporabnni.

In katere stavke, ki naj bi ponazarjali kuhinjo in njeno vlogo v življenju para, so izbrali moški in ženske? Vsem skupaj so ponudili 12 različnih stavkov, ki opisujejo vlogo kuhinje kot prostora v njihovem življenju. Rezultati so bili zelo zanimivi.

Moja kuhinja je najljubši prostor v mojem domu. Ta stavek je izbralo 24 odstotkov žensk in 18 odstotkov moških.

Aparati v kuhinji morajo imeti bleščečo zunanjost, saj se tako vidi, da so očiščeni. Ta stavek je izbralo 39 odstotkov žensk in 28 odstotkov moških.

Če moram izbirati med blagovno znamko in možnostmi uporabe, bi izbral možnost uporabe. Ta stavek je izbralo za svojega 30 odstotkov žensk in 24 odstotkov moških.

Ne spreglejte