Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
10.01

Osveženo pred

1 teden

Vsebino omogoča Mapei d. o. o.

Natisni članek

Prenova in gradnja gradnja cement fugirna masa lepila prenova advertorial

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 10.01

1 teden

Izvajanje gradbenih del pri nizkih temperaturah

Vsebino omogoča Mapei d. o. o.

Prihajajoči zimski meseci s seboj prinašajo nižje temperature in večjo verjetnost padavin, kar vpliva tudi na izvedbo gradbenih del.

Poskrbimo, da bodo tudi v času nizkih temperatur dela opravljena strokovno in s tem kakovostno. | Foto: Mapei d.o.o. Poskrbimo, da bodo tudi v času nizkih temperatur dela opravljena strokovno in s tem kakovostno. Foto: Mapei d.o.o.

Izvajanje gradbenih del pri izjemno hladnih vremenskih razmerah

V nasprotju z izjemno vročimi vremenskimi razmerami je pri izvajanju del v zimskem času pri nižjih dnevnih temperaturah ter daljših in mrzlih nočeh potrebna še večja pozornost. Nižje temperature in povišana zračna vlaga močno vplivajo na hitrost kemijskih reakcij v vseh gradbenih izdelkih ter se lahko pri izjemno nizkih temperaturah in/ali previsoki vlagi celo zaustavijo, kar posledično pomeni upočasnjen ali prekinjen razvoj mehanskih lastnosti, predvsem trdnosti in posredno tudi njihovih drugih koristnih lastnosti. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najpogostejših in vas opozorili na prežeče nevarnosti.

Splošne omejitve

Za izvajanje gradbenih del z izdelki na osnovi hidravličnih veziv (npr. cementa) se za nizke temperature štejejo vremenske razmere, če obstaja možnost, da bo v 24 urah po izvedbi del temperatura zraka in podlage padla pod 5 stopinj Celzija. Za izdelke na osnovi reakcijskih smol (npr. epoksi in poliuretan) pa je temperaturna meja postavljena še više in mora biti vsaj 8–10 stopinj Celzija. Pri teh je izredno pomembna tudi vsebnost vlage v zraku, ki ne sme preseči 70 odstotkov.

V prednosti so izvajalci energetskih obnov fasad, ko v objektu (npr. stanovanjski blok ali šola) ljudje že bivajo in je temperatura v njegovi notranjosti vsaj 20 stopinj Celzija. Z zastiranjem delovnih odrov zaradi varovanja okolice ter tudi in predvsem zaradi preprečevanja vpliva vetra in nižjih zunanjih temperatur lahko dela izvajajo tudi pri temperaturah okolice, nižjih od 5 stopinj Celzija, ker je površinska temperatura podlage zagotovo višja od 5 stopinj Celzija. V zimskih dneh se ne moremo zanašati samo na vremenske napovedi, ampak je treba dejansko preveriti vremenske razmere na gradbišču. Odstopanja zaradi lokacije so lahko zelo velika.

Za nujne posege v zimskem času za izvedbo preplastitvenih ometov uporabimo namenske malte s hitrim vezanjem in strjevanjem, na primer PLANITOP FAST 330. | Foto: Mapei d.o.o. Za nujne posege v zimskem času za izvedbo preplastitvenih ometov uporabimo namenske malte s hitrim vezanjem in strjevanjem, na primer PLANITOP FAST 330. Foto: Mapei d.o.o.

Beton in preostale cementne malte

Zahteve glede specifikacij, lastnosti, proizvodnje, vgradnje in skladnosti betona so zelo natančno predpisane v standardih SIST EN 206-1 in SIST EN 1026, zato bomo v nadaljevanju opozorili le na najpomembnejše, ki se dotikajo proizvodnje in izvedbe del pri nizkih temperaturah. V standardih je tako navedena najnižja dovoljena temperatura svežega betona 5 stopinj Celzija pri temperaturah vgradnje nad –3 stopinje Celzija oz. vsaj 10 stopinj Celzija pri temperaturah pod –3 stopinje Celzija. Kakorkoli, temperatura svežega betona za vgradnjo ne sme presegati 30 stopinj Celzija. Zaradi tega lahko zelo preprosto sklenemo, da morajo biti vse sestavine za beton v osnovi ustrezno zaščitene pred mrazom.

Pri proizvodnji betona uporabljajo za doseganje predpisanih najnižjih temperaturnih zahtev dodatne ukrepe, med katerimi sta najbolj pogosta ogrevanje agregata in dodajanje tople zmesne vode.

Kaj pa manjši izvajalci in njihove izvedbe?

Priprava betonskih mešanic v manjših količinah na gradbišču in njihova vgradnja pri temperaturah, nižjih od 10 stopinj Celzija, je mogoča z uporabo kemijskega dodatka (pospešila vezanja) MAPEFAST C (doziranje 1–2 odstotka). Naj še posebej opozorimo na to, da gre za pospešilo, ki vsebuje kloride, zato se na gradbišču pripravljene betonske mešanice lahko uporabljajo izključno za nearmirane konstrukcije.

Lepila za polaganje keramičnih ploščic in oblog iz kamna

mapei | Foto: Mapei d.o.o. Foto: Mapei d.o.o.

Področja uporabe, termini, materiali in zahteve so predpisani v standardu SIST EN 12004, v katerem je jasno zapisano, da je lepljenje z izdelki na cementni osnovi dovoljeno pri temperaturah zraka vgradnega materiala in površin podlag, ki se oblagajo, le pri temperaturah, ki so višje od 5 stopinj Celzija. Pri izvajanju del pri temperaturah od 5 do 10 stopinj Celzija je pri oblaganju z običajnimi ploščicami formatov do 30 krat 30 centimetrov priporočljiva uporaba lepila razreda C2F (izboljšano hitro vezoče cementno lepilo), pri oblaganju s ploščicami vrste B1a pa uporaba lepila razreda C2F S2 (izboljšano hitro vezoče cementno lepilo z visoko deformabilnostjo).

Mapei ima v svojem programu lepil za polaganje keramičnih ploščic in oblog iz kamna na voljo zelo obsežen izbor cementnih lepil, ki ustrezajo navedenim zahtevam. Zahteve razreda C2F izpolnjujeta lepili ADESILEX P9 EXPRESS in ADESILEX P4. V razred C2F S1 sta uvrščeni lepili KERAQUICK in GRANIRAPID, v razred C2F S2 pa ELASTORAPID.

Lepljenje z lepili na osnovi reakcijskih smol, kot sta KERALASTIC T in KERAPOXY ADHESIVE, je mogoče le pri temperaturah nad 10 stopinj Celzija.

Pri izvedbi del pri nižjih temperaturah naj ostane konstrukcija zaopažena čim dlje, ker opaž sam po sebi zagotavlja dodatno toplotno in vetrno zaščito, še posebej če je lesen. | Foto: Mapei d.o.o. Pri izvedbi del pri nižjih temperaturah naj ostane konstrukcija zaopažena čim dlje, ker opaž sam po sebi zagotavlja dodatno toplotno in vetrno zaščito, še posebej če je lesen. Foto: Mapei d.o.o.

Fugirne mase

Območja uporabe, termini, materiali in zahteve so predpisani v standardu SIST EN 13008, v katerem je jasno zapisano, da je fugiranje oblog iz keramičnih ploščic in kamna dovoljeno pri temperaturah zraka, vgradnega materiala in površin podlag, ki so višje od 5 stopinj Celzija. Mapei ULTRACOLOR PLUS, ki je poleti za marsikoga "prehiter", bo tako v hladnejšem vremenu prava izbira.

Fugiranje z masami na osnovi reakcijskih smol, kot so KERAPOXY, KERAPOXY CQ in KERAPOXY EASY DESIGN, je mogoče le pri temperaturah nad 10 stopinj Celzija.

Tesnilne mase

Ker so praktično vse tesnilne mase za trajno elastično zapolnjevanje gradbenih reg/fug narejene na osnovi reakcijskih smol, veljajo glede njihove izvedbe ob uporabi ustreznega temeljno sprijemnega premaza enaki fizikalni pogoji za delo z njimi, kar pomeni temperaturo vsaj 10 stopinj Celzija. V ta namen ima Mapei izredno širok izbor izdelkov iz linije Mapeflex.

Zaključek

Dobro poznavanje priporočil stroke še ni dovolj. Predvsem v zadnjem času so vplivi vremena vedno bolj nepredvidljivi, zato je treba projektne rešitve in izvedbe vedno pogosteje prilagajati konkretnim razmeram in včasih (tudi interventno) izvesti praktično nemogoče.

V osnovi pa je treba, še posebej pri izvedbah pod izjemnimi fizikalnimi pogoji, spoštovati pravila stroke, ki ob praktičnih izkušnjah vedno veljajo kot izhodiščna. Glavni poudarki so:

  • spoštovanje s standardi in/ali tehnično dokumentacijo določenih mejnih vremenskih pogojev za delo (temperatura okolja, izdelka in podlage, relativna zračna vlaga),
  • spoštovanje s standardi in/ali tehnično dokumentacijo določenih mejnih vremenskih pogojev za nego (temperatura okolja, veter, relativna zračna vlaga),
  • izvajanje ustreznih ukrepov v smislu zaščite pred ohladitvijo in padavinami,
  • upoštevanje podaljšanih časov uporabe in vgradnje izdelkov (temperatura, relativna zračna vlaga),
  • upoštevanje podaljšanih časov strjevanja in vsebnosti preostale vlage (temperatura, relativna zračna vlaga),
  • upoštevanje podaljšanih časov mogoče nadgradnje (temperatura, relativna zračna vlaga).
Ne spreglejte