Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
9.23

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

spalnice spanje urejanje doma

Petek, 25. 10. 2013, 9.23

3 leta, 1 mesec

Izkoristite vsak kotiček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Ljudje se bolje počutimo v vsaj navidez večjih prostorih, zato sprejmimo izziv in iz majhne spalnice naredimo razkošno sobo. Tudi v majhnem kotičku se lahko počutimo kot v luksuzni rezidenci.

Prvo pravilo pri opremljanju majhne spalnice je, da izberemo svetle barve in poskrbimo za dobro razsvetljavo, ki daje videz prostornosti. Izberimo pohištvo, ki bo po merah sorazmerno velikosti prostora, naj ne bo masivno, ampak iz tankih in odpornih materialov. Dobra rešitev so zložljive postelje, ki nam omogočajo, da čez dan prostor lahko uporabljamo tudi za delovni kotiček.

Ne smemo zanemariti tapet, saj horizontalne črte lahko optično povečajo prostor in ga navidezno podaljšajo. Nočne omarice s policami so najboljša rešitev za shranjevanje predmetov. Preprosta omarica nudi površino za odlaganje, kamor postavimo svetilko in manjšo zbirko okrasnih predmetov, nujen je predal za drobnejše stvari in polica za knjižno zbirko.

Če si v spalnici ne moremo privoščiti nočne omarice, poskusimo ob postelji namestiti samostoječo polico ali preprosto visečo omarico s policami. Prihranili bomo talno površino in hkrati dobili dovolj prostora za budilko, knjigo in kakšen dekorativni element.

Pomanjkanje odlagalnih površin lahko elegantno rešimo z zanimivo alternativo klasičnim nočnim omaricam – ob postelji si uredimo poličke, vgrajene v steno. To je primerno le v stanovanjih z debelejšimi stenami, ki po možnosti niso železobetonske. Za prijetno bralno nišo bomo nočno svetilko pritrdili na steno ob vzglavje postelje.

Nepogrešljiva vgradna omara

Zelo priročna rešitev pri pomanjkanju prostora so lahko tudi kuhinjski elementi. Okrog postelje lahko postavimo vitrine in viseče omarice. Predal ob postelji obložimo z desko, ki nam bo služila za izvlečno odlagalno površino.

V majhni spalnici je treba dobro izkoristiti vsak centimeter. V neizkoriščen kotiček lahko postavimo po meri izdelano klop s pokrovom. Za posteljo ob vzglavje lahko postavimo omarice in ustvarimo edinstveno vzglavje z dovolj odlagalne površine za vse zaklade in vsakdanjo kramo. Enako lahko naredimo tudi ob vznožju postelje, kjer lahko postavimo atraktivne knjižne police in jih kombiniramo s predalnikom.

Nepogrešljiv element v vsaki spalnici, ne samo majhni, je seveda po meri izdelana vgradna omara s komponentami, ki nam omogočajo dobro organizacijo oblek, perila in posteljnine. Če vgradna omara predstavlja preveliko razkošje, si moramo ob neizkoriščeni steni omisliti vsaj prosto stoječ sistem polic in obešalnih palic, ki ga lahko kreativno "zakrijemo" z drsnimi vrati.

Tudi pod posteljo se skriva prostorna "skrivalnica", ki jo lahko zapolnimo s škatlami ali pa kupimo posteljo z vgrajenim prostorom za shranjevanje posteljnine in sezonskih oblačil.

Majhna spalnica je izziv. Zdi se skoraj nemogoče, da nam lahko nudi dovolj udobja za sproščen počitek in dovolj prostora za shranjevanje. Nekaj idej, kako dobro izkoristiti prostor v majhni spalnici, si oglejte v fotogaleriji.

Ne spreglejte