Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
9.35

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aksioma Janez Janša Janez Janša razstava

Torek, 22. 10. 2013, 9.35

6 let, 1 mesec

Dražba Janezov Janš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Vsakdo ima vsaj eno. Majico z napisom Rad imam ..., namreč. Umetniki Janše imajo na primer tiste, na katerih piše Rad imam Nemčijo.

"Vsakdo ima vsaj eno. Majice z napisom Rad imam … oziroma I heart … so se pojavile kot čeden turistični izdelek, ki je sporočal dvoje: da imaš rad neko mesto ali deželo in da si že bil tam," so v uvodu zapisali k razstavi Dražba umetnikov Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše v Aksiomi. Kustos razstave je Domenico Quaranta.

Med majicami z napisi Rad imam New York, Pariz, Ibizo, Veliko Britanijo, Jezusa, testenine, sebe, slanino, tvojo mamo, mafija in podobno ima Janez Janša rad Nemčijo. Tako zelo rad, kot zapisujejo v galeriji, da jo je prepotoval od Berlina do Kölna, med drugim tudi z namenom, da bi našel svojo najljubšo majico. In jo tudi je, pravzaprav so našli tri, in to v shrambi turistične prodajalne v Frankfurtu.

Nemčija je najvplivnejša država v Evropski uniji, služi tudi kot merilo pri ocenjevanju in vrednotenju stabilnosti gospodarstva neke druge države. Privlači priseljence z vsega sveta, tudi mlade, ki iščejo službo, kakovostno življenje in možnosti, da bi imeli otroke in bi jih bili sposobni preživljati. Zato ima Janez Janša upravičeno rad Nemčijo, napovedujejo še razstavo v Aksiomi. Svojo majico razkazuje s ponosom in jo nosi povsod, v njej se fotografira. V Ljubljani, kjer živi, v Atenah, kjer je preživel poletne počitnice, in v Londonu, kamor je šel zaradi dela.

Del tega in še drugo bo mogoče videti na razstavi Dražba med 23. oktobrom in 15. novembrom, kjer bodo umetniki predstavili nekaj del iz nove serije Rad imam Nemčijo. Gre za projekt, ki se ukvarja z različnimi označevalci. Zlorabljenim, kot je na primer ta z napisom Rad imam, "ugrabljenim", kot je v njihovem primeru, in označevalci ozadja, kontekstov, kot so na primer tisti, ki jih je mogoče povezovati s politiko ali zgodovino, na primer spomeniki, in z lokalno in globalno ekonomiko, kot je na primer napis Rad imam razprodaje.

Umetniki Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša skozi projekt zastavljajo več vprašanj, sebe in nas sprašujejo, kaj imamo radi, kakšno in kako aktivno vlogo družbenega subjekta zavzemamo, kakšna je pozicija globalnega turista in žrtve finančne krize ter drugo.

 

Ne spreglejte