Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 11.53

8 let

Domovanja za plitve žepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekaj arhitektov se je odločilo, da v časih finančne krize ponudijo rešitev za tiste, ki si želijo lastnega doma, a si ga ne morejo privoščiti. Gre za nenavadne rešitve, ki pa niso drage.

Kontejnerji

Na Kitajskem je okoli 120 milijonov prebivalcev, ki potujejo in se selijo zaradi iskanja zaposlitve, in ko najdejo delo, je treba poiskati še streho nad glavo. Glede na to, da v službi ostajajo od jutra do večera, nimajo visokih zahtev in potrebujejo le skromno bivališče. Rešitev so kontejnerji, ki so lahko ali stanovanje ali poslovni prostor. Zaradi prostorske stiske jih polagajo enega nad drugim in tako so nastale že večnadstropne zgradbe. Kontejnerji so skromno opremljeni, največji luksuz je klimatska naprava.

Mikrohiše

Majhne kompaktne hiše so sicer dražje od kontejnerjev, a kljub temu še primerne za plitev žep. V njih lahko prebivata največ dve osebi. Na površini okoli treh kvadratnih metrov so prostor za spanje in kuhanje, delovni kotiček in prostor za osebno higieno. Tovrstne hiše so prvič predstavili v Nemčiji leta 2005.

Jay Shafer izdeluje miniaturne lesene hišice na kolesih. Pred 14 leti se je odločil zmanjšati življenjske stroške, hkrati pa si je še naprej želel udobje. Dobil je idejo in začel izdelovati mobilne hišice, ki so grajene po zakonih zelene arhitekture. Maksimalni poudarek je na izrabi prostora in toplotni izolaciji.

Švedski pohištveni velikan Ikea je združil moči s podjetjem Live Smart @ Home in izdelali so poceni domovanja za ljudi, dostopna tudi tistim s plitvejšimi žepi. Hiše BoKlok imajo majhno površino, leseno konstrukcijo in všečen dizajn.

Za ljudi odprtega duha so primerne tudi zgradbe iz blata, priljubljenost katerih zaradi trenda vrnitve k naravi v zadnjih letih močno narašča. Zgrajene so iz mešanice peska, gline, vode in zemlje ter slame. Zaradi preproste gradnje jih običajno krasi razigran dizajn.

Ne spreglejte